Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

De Wit-Russische keuken is sterk beïnvloed door het Sovjet verleden.  Invloeden vanuit Litouwen en Polen zie je voornamelijk terug in het eten maar ook traditionele Russische gerechten kun je hier vinden. De basis van de gerechten wordt gevormd door aardappels. Dikwijls vergezeld met een stukje vlees (meestal varken) en champignons.

Eten

Zoals gezegd wordt de basis van de Wit-Russische keuken gevormd door aardappels. Niet alleen gekookt, maar ook gebakken, als onderdeel van een salade of in de soep. Het meest populaire aardappelgerecht is draniki. Dit zijn kleine pannenkoekjes gemaakt van geraspte aardappels. Er zijn diverse varianten, waaronder gevulde aardappelpannenkoekjes met vlees, champignons of andere groenten. De mogelijkheden om te variëren met aardappels zijn eindeloos. Bijvoorbeeld door aardappels te bereiden in de oven zoals bij Babka. Dit is een ovenschotel bestaande uit geraspte aardappels, eieren, vlees (meestal bacon) en ui. Niet te verwarren met de Oost-Europese Paascake die dezelfde naam draagt en vele malen zoeter is. Een ander veel gegeten nationaal gerecht met zowel aardappels als vlees is machanka met draniki. Machanka is gestoofd varkensvlees (vaak de schouder en worst) in bouillon met zure room erdoorheen. 

Natuurlijk staan er ook koteletten op het menu, vaak met champignonsaus en natuurlijk aardappels. Hoewel rund wel wordt gegeten in Wit-Rusland, zul je merken dat je meestal op varkensvlees bent aangewezen. Daarnaast  vind je, net als in de meeste Oost-Europese en Russisch georiënteerde keukens, ook dumplings op de menukaart. Kolduny heeft meestal als basis aardappel en er zijn zowel soorten gevuld met vlees als alleen met groenten.

Qua soepen, zul je ook in Wit-Rusland de bekende soepen als borshch (bietensoep, met zure room) en solianka tegenkomen. Daarnaast is er ook en koude variant van bietensoep, kholodnik.

Drinken

De populaire plaatselijke drank is kvass. De basis is roggemeel, water en mout. Deze koolzuurhoudende drank is zowel verkrijgbaar in een non-alcholische versie als in een licht alcoholische versie. Er zijn meerdere varianten van dit drankje verkrijgbaar en in de zomer zul je zien dat je dit drankje ook op straat bij één van de vele kraampjes kan kopen. Daarnaast zie je overal diverse soorten kompote. Dit zijn vruchtensappen gemaakt door het koken van vruchten in water en daar vervolgens suiker, rozijnen of andere zoetigheden aan toe te voegen. Dit kan zowel warm als koud worden gedronken. Thee wordt meestal gedronken met een schijfje citroen erbij en suiker. Als koffie kun je het beste 'americano' bestellen. Let op dat je het water uit de kraan beter niet kan drinken. Het aanbod van mineraalwater uit flessen in de supermarkten is groot.

Natuurlijk wordt er ook in Wit-Rusland standaard wodka gedronken. In de supermarkten vind je allerlei soorten, maar ook huisgemaakte wodka is populair. Een speciale variant is Khrenovukha, wat als hoofdbestandsdeel mierikswortel heeft, vaak met pikante kruiden zoals chili gemengd. Een pittig drankje dus. Daarnaast wordt er ook vaak bier gedronken, meestal van de Russische brouwerij Baltyka maar ook in Wit-Rusland zijn er microbrouwerijen. Ook zul je regelmatig wijn op tafel zien staan. In Wit-Rusland zelf wordt geen wijn verbouwd. Met name de Georgische wijnen zijn populair. Soms gaan glazen per 100 ml. Dit staat dan op de menukaart aangegeven. Wil je meer in een glas, dan kun je daar natuurlijk altijd naar vragen.Tenslotte zul je ook  Medovukja tegenkomen, een alcoholische versnapering met als hoofdingrediënt honing.