Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

Kun je het water in Wit-Rusland water uit de kraan drinken? Is het mogelijk om te bellen met mijn mobiele telefoon? Hoe kom ik aan goedkoop internet? En moet de wereldstekker mee? Lees hier allerlei tips ter voorbereiding op je reis naar Wit-Rusland!

Vaccinaties

Voor reizen naar Wit-Rusland heb je geen specifieke vaccinaties nodig. Vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A worden wel aangeraden. Indien je gaat kamperen of veel in de natuur bent dan is het bij 4 weken of langer aan te raden je te laten inenten tegen teken encefalitis.  

Valuta

In Wit-Rusland wordt betaald met de Wit-Russische roebel (afgekort BYN). De Wit-Russische roebel is verdeeld in kopeken. De 'derde versie' van de Wit-Russische roebel is sinds 1 juli 2016 ingevoerd en is gelijk aan 10.000 Wit-Russische roebels daarvoor. Deze munteenheid werd gebruikt van 2000 tot 2016 en kende als afkorting BYR. Dit betekent ook dat de bankbiljetten zijn aangepast en waarden kennen van 5,10, 20, 50, 100, 200 en 500 roebel. De kopeken zijn onderverdeeld in 1, 2, 5, 10, 20 en 50. Verder zijn er ook munten van 1 en 2 roebel. Al het geld met een grote hoeveelheid nullen is dus verleden tijd.

Taal

In Wit-Rusland spreken ze Wit-Russisch en maken ze gebruik van het Cyrillische alfabet. Dit laatste is verwarrend voor buitenstaanders omdat het lijkt alsof je Russisch aan het lezen bent, terwijl een aantal letters verschillen! Wit-Russisch kent zowel Poolse als Russische invloeden en is dan ook een mengelmoes van beide talen. Je zult merken dat je met Russisch ook goed terecht kunt in Wit-Rusland. In hoofdsteden als Minsk spreekt men in de toeristen hotels over het algemeen Engels. In restaurants en musea zul je merken dat het daar nog in ontwikkeling is en het vaak een zeer beperkte woordenschat is.

Travel agency

Voor de aanvraag van een visum is een officiële uitnodiging verplicht. In het geval van een toeristenvisum dient deze uitnodiging te zijn afgegeven door een officiële travel agency. Soms kan een hotel voor jou deze officiële uitnodiging regelen, maar niet elk hotel is hier toe bereid en de ambassade hoeft dit ook niet altijd te accepteren. Als je op internet zoekt naar 'belarus travel agency' zul je verschillende bureaus tegenkomen. Belangrijk is dat je een bureau kiest dat staat geregistreerd als een officieel toeristen bureau door de Wit-Russische autoriteiten.Een suggestie is BelarusTourService. Dit is een van de weinige bureaus die van te voren duidelijk aangeeft welke diensten zij aanbieden en wat ze daarvoor in rekening brengen. Bovendien spreken zij goed Engels en reageren zijn vlot op je e-mails. Lees meer over het aanvragen van een visum voor Wit-Rusland.

Water

Het advies is om het water uit de kraan niet te drinken.

Tijdsverschil

In Wit-Rusland heeft men de zomertijd afgeschaft. Dit betekent dat het in de zomer één uur later is dan in Nederland. In de winter is het twee uur later dan in Nederland.

Elektriciteit

In Wit-Rusland is de netspanning - net als in Nederland - 220 Volt. Er zijn normale 2 polige stopcontacten. Dit betekent dat je geen wereldstekker nodig hebt.

Toiletten

De toiletten en afkortingen worden aangegeven in Cyrillisch alfabet. De M betekent voor mannen en de Ж betekent voor vrouwen.

Internet

Er zijn in de meeste steden wel een of meerdere internetcafés beschikbaar. Daarnaast hebben de meeste hotels wifi in de lobby evenals de ketens zoals McDonalds. Veel hotels maken daarentegen voor de wifi tevens gebruik van de betaalde WIFI dienst "Beltelecom" voor wifi op de kamers. Je moet dan eenmalig betalen om een x aantal dagen toegang te krijgen op de WIFI hotspot. Dit is relatie goedkoop. Zo kost 5 dagen toegang meestal nog geen 5 euro. Deze hotspot wordt ook in diverse horecagelegenheden en sportvenues gebruikt. Dus je kunt het ook elders gebruiken.

Feestdagen

In Wit-Rusland kent men de volgende feestdagen:
1 januari - Nieuwjaarsdag
7 januari - Orthodox Kerstmis
8 maart - Internationale Vrouwendag
In het voorjaar - Orthodox Pasen
1 mei - Dag van de Arbeid
9 mei - Dag van de Overwinning
3 juli - Onafhankelijkheidsdag
7 november - Dag van de Revolutie
25 december - Kerstmis

Deze dagen gelden als vrije dagen en dat betekent dat de meeste bezienswaardigheden en gelegenheden gesloten zijn of aangepaste openingstijden kennen. Daarnaast is het zo dat tijdens Orthodoxe feestdagen de meeste Russen ook vrij hebben en dan een lang weekend naar Wit-Rusland trekken. Dit zorgt voor lange files op de wegen en overbevolkte bezienswaardigheden. De Onafhankelijkheidsdag is de meest belangrijke dag in Wit-Rusland. Dit is de dag van de grote parades en dat zorgt niet alleen voor opstoppingen maar ook voor wegafzettingen. Ook in de dagen ervoor wordt er druk geoefend door de militairen. Ook tijdens de Dag van de Overwinning zijn er diverse militaire parades; zij het op kleinere schaal.