Rebecca de Bruin Geschreven door Rebec.

Wil je goedkoop reizen, een cultuur beter leren kennen of een taal leren en ben je hiervoor bereid je handen uit de mouwen te steken? Dan is workaway misschien iets voor jou.

“Een paar uur eerlijke hulp per dag in ruil voor kost en inwoning en een kans om te leren over de lokale levensstijl en gemeenschap, met vriendelijke gastgezinnen in verschillende situaties en omgevingen. “
- Filosofie workaway

Workaway is een website die een databank heeft aan gezinnen en individuen in verschillende landen die op zoek zijn naar vrijwilligers om te helpen bij verschillende projecten. Denk hierbij aan schilderen, tuinieren, babysitten, boerderijwerk of het huishouden bijhouden. Je betaalt geen hoge kosten voor vrijwilligerswerk, maar via de site kun je zelf op zoek naar jouw ideale vrijwilligerswerk. Of je nu die droomreis door Australië wilt maken, in de cultuur van Zuid- Amerika wilt duiken of een trip wil maken door Europa, het is allemaal mogelijk.

Je betaalt €23,00 voor een twee jarig lidmaatschap en als je een koppel of vrienden bent die samen reizen dan betaal je €30,00. Zodra je bent aangemeld kun je je persoonlijke profiel aanmaken en kun je reageren op profielen van hosts. Vraag goed wat er van jou verwacht wordt en wat je van je host kunt verwachten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld werk je drie tot vijf uur per dag, vijf dagen in de week. Lees ook vooral de feedback die andere workawayers hebben achtergelaten over de host. Het is ook altijd mogelijk om andere workawayers een berichtje te sturen en vragen te stellen over specifieke hosts.

Ervaringen

Rebecca, 24, Australië:
Ik ben als voorbereiding op mijn reis lid geworden van Workaway. Daar heb ik contact gezocht met hosts in Australië. Van één vrouw kreeg ik positief bericht en zo zat ik een half jaar later op haar boerderij in Toowoomba (twee uur van Brisbane). Ik ben uiteindelijk een maand gebleven. Het was een thuis, ver weg van huis, met een vrouw die een moeder voor me werd. Ik leerde de Australische cultuur kennen en kon de Engelse taal dromen. Daarna ben ik bij meer workaway hosts verbleven in Australië. Sommige gezinnen zijn familie geworden, met anderen heb ik geen contact meer. Ook heb ik een week bij een gezin gezeten waar ik me totaal niet prettig voelde. Het fijne aan workaway is, is dat je niet bent gebonden aan een contract. Heb je het niet naar je zin, kun je gewoon weg en komt er weer iets anders op je pad. Ik heb een jaar door Australië gereisd, waarvan ik ongeveer de helft van de tijd bij gezinnen heb gewoond. Dit heeft me een hoop geld gescheeld, maar het belangrijkste voor mij is dat ik er een hele familie in Australië aan over heb gehouden.