Geschreven door . Foto door: bolletjeom

Sommige mensen weten hun hele leven al dat ze vrijwilligerswerk willen doen en er zijn mensen die er nog nooit over hebben nagedacht. Voor die laatste groep zetten we even op een rijtje waarom het een overweging waard is.

Waarom vrijwilligerswerk

Kosten vrijwilligerswerk

Betalen of betaald worden

Wat wordt er verwacht van mij

Visa

Waarom

Er zijn verschillende redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk dat je iets "goeds" wil doen voor mensen of dieren die het slecht hebben. Een andere reden kan zijn dat je met werken wat langer op een plek bent dus dat je het echte leven en de mensen in een land beter leert kennen. Met vrijwilligerswerk kom je vaak op plekken waar andere toeristen niet komen. Het is dus een unieke ervaring

Als je lang op reis gaat is het fijn om even pas op de plaats te maken. Wat regelmaat tijdens de reis waarin je alle vrijheid hebt. Het zal je helpen niet in een te groot gat te vallen als je terug in Nederland weer het strakke patroon in moet.

Ook kan je last krijgen van reismoeheid tijdens een lange reis. Dit betekent dat je alle mooie dingen niet meer zo waardeert als je zelf zou willen. Je spons is vol, je raakt verzadigd en verwend. Een vrijwilligersproject verplicht je bezig te zijn. Het geeft je het gevoel iets nuttigs te doen. En je kan niet zomaar weg! Tegen het eind van je vrijwilligersproject gieren de reiskriebels weer als vanouds door je bloed. Je reisbatterij is weer opgeladen!

O ja, en met een beetje mazzel leef je tijdens het werken iets goedkoper dan wanner je reist dus kan je langer weg blijven.

Kosten

Veel mensen denken dat je als vrijwilliger kost en inwoning krijgt. Dit is tegenwoordig nog maar zelden het geval. In de laatste decennia is er veel verandert op het gebied van vrijwilligerswerk.

50 jaar geleden waren vrijwilligers mensen met een bepaalde opleiding of vaardigheid die zichzelf voor 1 jaar of meer op een project stortte. En vrijwilligers waren moeilijk te vinden. Tegenwoordig lijkt de halve westerse wereld er met gemak een jaartje tussen uit te kunnen en ook nog budget te hebben om te reizen. De vrijwilliger van tegenwoordig wil dus meestal maar een kort project dat vooral ook erg boeiend is als “ervaring”.  

Waarom betaal je tegenwoordig?

Laten we even beginnen met je vervoer naar je project. Bij vrijwel alle projecten moet je je eigen vervoer uiteraard zelf regelen (van de kosten van jouw ticket kan in sommige landen een heel dorp weken eten). Bij afgelegen projecten word je soms wel van het dichtstbijzijnde vliegveld of busstation afgehaald. In het algemeen geldt, dat wanneer je kiest voor een project/programma waarbij de kosten wat hoger liggen dat dan ook het ophalen en wegbrengen beter geregeld is.

Kost en inwoning: Vergeet niet dat je als vrijwilliger meestal werkt voor een hele gemeenschap in arme gebieden. Als jouw eten en onderdak betaald moet worden betekent dit het volgende: 

  • Mogelijkheid 1
    Iemand uit een arme gemeenschap moet uit eigen zak jouw eten betalen. Iets wat wrijving geeft binnen een gemeenschap. Dit is in sommige gebieden niet eens haalbaar voor de bevolking.
  • Mogelijkheid 2
    Je onderdak en voedsel wordt betaald uit een potje van de stichting. Dit is geld dat is ingezameld voor het project. Veel donateurs hebben er problemen mee als dit geld naar het voedsel en onderdak van een westerse vrijwilliger gaat in plaats van naar medicijnen of lesmateriaal.

Een ander belangrijke reden is misbruik! Hoe erg het ook is. In het verleden hebben nogal wat mensen die platzak waren weken en maanden rondgehangen bij projecten zonder veel uit te voeren. Als je betaalt is het voor de organisatie duidelijk dat je intenties goed zijn.

Project bijdrage
Sommige projecten vragen een bijdrage voor bijvoorbeeld materiaal. Dit kan een vast bedrag zijn of de wens dat je geld gaat inzamelen voor dit project. Houd altijd in je achterhood dat veel projecten niet ( meer) zouden bestaan als ze de vrijwilligers niet zouden vragen om een eigen bijdrage.

Betalen of betaald worden?

Werk met eigen bijdrage
Dit zijn meestal korte en middellange termijnprojecten die kunnen variëren van een paar weken tot een paar maanden en waarbij de kosten vaak zijn voor het eten en de accommodatie. In het algemeen zijn deze kosten lager dan als je in datzelfde land reist. Hoe laag hangt af van het project. Hebben ze zelf een hutje of krijg je korting in een hostel? Kook je zelf je voedsel of met een groep vrijwilligers? Wordt er voor je gekookt? Dat laatste is meestal goedkoper al zul je er dan zelf vaak toch eten bij kopen.

Werk met eigen bijdrage en bijdrage aan het project
Hier wordt niet alleen van je gevraagd dat je je eigen eten en onderdak betaalt maar ook een financiele bijdrage levert aan het project. Vaak zijn dit deels de kosten van de administratie bij de stichting en bijvoorbeeld materiaal kosten.
Is de stichting groot en zijn er meerdere stichtingen betrokken bij je plaatsing? Bijvoorbeeld omdat je via Nederland laat bemiddelen. Hoe meer mensen er aan werken en kantoor ruimte er gehuurd moet worden hoe hoger jouw bijdrage waarschijnlijk zal zijn. Nu is die bijdrage voor bemiddeling in een aantal gevallen heel acceptabel en zeker de moeite waard dus laat je hierdoor niet afschrikken. JOHO en SIW bemiddelen vanuit Nederland met vele internationale organisaties en vragen zelf maar een kleine bijdrage. Projecten waar de vrijwilligers voor in de rij staan zijn automatisch duurder. Op die manier vind er een selectie plaats en vaart het project er financieel wel bij. Denk vooral aan projecten met dieren.

Werk zonder eigen bijdrage

Projecten waar kost en inwoning zijn inbegrepen bestaan. Over het algemeen zijn dit projecten met een wat meer bedrijfsmatige opzet als meehelpen bij een guesthouse, taleninstituut, reisorganisatie e.d..

Maar ook als je voor een lange tijd beschikbaar bent of de stichting wel een potje heeft om vrijwilligers te ondersteunen. Dit laatste is het geval bij sommige hele grote organisaties of hele kleine organisaties die opgezet zijn door een westerling. Vaak is de oprichter dan degene die je onderhoudt.

Werk met salaris

Heb je  specifieke werkervaring en ben je minimaal 1-2-3 jaar beschikbaar dan bestaan er beperkte mogelijkheden bij organisaties die uitzending voor je kunnen regelen. Denk aan werk op terreinen als bosbouw, techniek,  en medische zorg. Het gaat hierbij veelal om (project)managementachtige banen waarbij van jou wordt verwacht dat je je expertise kan inzetten. Hou o.a. rekening met het volgende om teleurstelling te voorkomen: de vraag is vaak veel en veel groter dan aanbod van plaatsen, dus strenge selectie - je moet vaak minimaal 2 jaar werkervaring hebben opgebouwd op het gebied waarop je wordt uitgezonden - salariëring varieert, van een vergoeding van al je kosten plus redelijk tot goed salaris tot hoogstens vergoeding van ticket, basic onderdak & maaltijden plus lokaal salaris met de eis dat je zelf actief fondsen werft voor je vertrekt.

Wat wordt er van mij verwacht?

Er zijn heel veel organisaties die blij zijn met iedereen die langs komt. Er is altijd wel iets dat je kunt doen. Maar er zijn ook organisaties die een selectieprocedure hebben. Bijvoorbeeld om te kijken of je kennis van het Spaans wel voldoende is om les te geven in Zuid-Amerika. Overigens hoef je voor lesgeven op basisniveau meestal nergens aan te voldoen. Voor veel projecten is een goede conditie vereist. Men zal ook aangeven hoe spartaans de leefomstandigheden zijn. Kijk hier goed naar en bedenk waar voor jou de grens ligt.

Wat niet onbelangrijk is. Er wordt van je verwacht dat je de afgesproken tijd volmaakt! Vrijwilligerswerk is niet zonder verplichtingen en verantwoordelijkheden. Zijn er speciale omstandigheden dan kun je vaak wel eerder vertrekken maar bedenk van te voren goed wat je uitzoekt. Projecten hebben namelijk ook stabiliteit nodig

Visa

In een paar landen moet je een speciaal visum hebben om vrijwillig werk te mogen doen, soms alleen als je voor langere tijd gaat ( meer dan 90 dagen) maar regelingen verschillen per land.