Mariet van den Berg Geschreven door Mariet van den Berg. Foto door: Tikva

Na de eerdere reizen die ik had gemaakt wilde ik heel graag een keer iets ‘nuttigs’ doen op 1 van mijn volgende reizen. Ik heb een bepaalde aantrekkingskracht naar derde wereldlanden en het leek me een enorme uitdaging om een keer vrijwilligerswerk te doen. Maar dan wel vrijwilligerswerk in een land waar ook daadwerkelijk veel hulp nodig is. Een rampgebied om het zo te noemen.
 
Ik ben  op zoek gegaan naar landen en organisaties waarbij ik voor een bepaalde (relatief korte) periode vrijwilligerswerk kon doen maar dan ook echt zinvol werk te doen. Mensen helpen die ook echt hulp nodig hebben. Over wat voor soort werk had ik nog niet concreet nagedacht, ik wilde doen wat nodig zou zijn. Ik heb geen specifieke bouwskills of een achtergrond in de gezondheidszorg dus het was een uitdaging om zinvol werk te vinden waarbij organisaties niet alleen specifiek geschoolde mensen zochten.
 
Haiti was een van de landen die altijd mijn aandacht heeft gehad na o.a. de beelden die ik heb gezien vanuit de media van de aardbeving. Ik ben op zoek gegaan naar alle mogelijkheden om daar te werken. Ik vond via internet een organisatie European Disaster Volunteers die in Port-au-Prince werkzaam waren. Ik heb EDV aangeschreven en allerlei vragen gesteld over het werken in Haiti. Want Haiti is niet zomaar een land. Het is arm, het is niet geheel ongevaarlijk en het is echt een rampgebied.

Het project 

Eenmaal in Haiti heb ik op verschillende manieren mijn steentje bij kunnen dragen. Ik heb een aantal dagen op kantoor gewerkt om te helpen met onder andere marketing en fondsenwerving.
Daarnaast heb ik ook in het veld gewerkt, in weeshuizen en voor een project t.b.v. werkgelegenheid voor Haitiaanse vrouwen.
 
Het is echt een fantastische ervaring om in Haiti te werken. Haiti heeft (nog steeds) zoveel hulp nodig. Ik heb heel veel geleerd over het leven in een 3e wereldland/ rampgebied. (bijv. Dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn, zijn in het leven daar niet zo eenvoudig. De vrijheid die wij kennen, heb je daar niet. Het oneindige aantal mogelijkheden die wij hier hebben zijn daar niet). De organisatie en alle vrijwilligers doen daar fantastisch werk en helpen de mensen die echt hulp nodig hebben. Ik ben ontzettend blij dat ik het gedaan heb.

EDV

Ik had een erg goed gevoel bij de organisatie. Op de website staat uitgebreide informatie over de organisatie en over Haiti en wat je kan verwachten wanneer je daar heen gaat. Er wordt niet gevraagd naar hoge bemiddelings-, inschrijvings- of andere kosten. Het enige waarvoor je betaalt voor de periode dat je daar bent is een bedrag van 15dollar voor onderdak, ontbijt en diner per dag. EDV is gevestigd in een groot huis midden in de lokale wijk ‘Tabarre’ vlakbij het vliegveld in Port-au-Prince. Er is in het huis plek voor +/- 30 vrijwilligers. Er zijn 2 dorms en wanneer je als vrijwilliger voor een langere tijd voor EDV gaat werken dan biedt EDV je wat meer privacy in de kleinere kamers voor +/- 2 personen. Alle vrijwilligers >18 jaar zijn welkom ongeacht ervaring en beschikbaarheid. (er wordt wel verwacht dat je minstens een week beschikbaar bent). 

Projecten waar ze op dit moment aan werken zijn: 

  • De leefomstandigheden in weeshuizen verbeteren; (sanitaire voorzieningen, bouwen van kamers, slaapplaatsen en klaslokalen etc.
  • (Wederop)bouwen van scholen en lokalen;
  • Health Education, (het bieden van scholing op het gebied van gezondheidszorg en hygiene.
  • English teaching, (Engelse les op scholen, in weeshuizen en ook Engelse les voor docenten die Engels doceren aan kinderen)
  • Scholarships. (mogelijkheid bieden om kinderen naar school te laten gaan) 

Voor iedereen is er een plek om te doen waar jouw interesse ligt en iedereen is welkom.
Meer informatie over de organisatie en over de mogelijkheden kun je vinden op www.edvolunteers.org. Er is een aparte pagina voor vrijwilligers waarin veel informatie staat over wat je kan verwachten.