sun-luna Geschreven door sun-luna. Foto door: Tikva

Via Cambodia-Dutch Organization, heb ik 2,5 jaar geleden een maand vrijwilligerswerk gedaan op het platteland van Cambodja (circa 40 km. vanaf Siem Reap). Back to basic, samen met twee weeskinderen, in een houten huisje tussen de locals wonen was écht een bijzondere ervaring!

Dit smaakte naar meer, dus ben 1,5 jaar geleden terug gegaan naar het schitterende Cambodja. Opnieuw heb ik vrijwilligerswerk voor Cambodia-Dutch gedaan. Dit keer heb ik 5 maanden meegeholpen om op het platteland van de arme, droge streek Takeo (circa 40 km vanaf de hoofdstad Phnom Penh) Engelse lessen op te zetten.

Mijn ervaringen

Elke dag genoot ik van de kids hun enthousiaste begroeting: “Hello teacher, how are you?” en de bijbehorende knuffels en high fives. Terwijl de meeste kinderen in het begin juist een beetje bang waren omdat ze nog nooit westerlingen hadden gezien en geen Engels konden spreken. Het was bijzonder om de kids te zien groeien en hoe zowel kids als de lokale leraren steeds meer zelfvertrouwen kregen.

Water pompen om te douchen, water filteren, afwassen bij de pomp, vuurtje maken om te koken, de zaklamp die onmisbaar geworden was: ik vond het heerlijk om helemaal back to basic op het Cambodjaanse platteland te wonen! Luxe als elektriciteit, een computer, een tv, een goed bed, etc. zijn echt niet nodig om gelukkig te zijn! Ik voelde me in een houten huisje op het platteland, met spelende kinderen in de tuin en koeien, kippen en varkens die rondom het huis lopen, misschien nog wel gelukkiger dan thuis in Nederland waar ik van alle gemakken ben voorzien.

Toch gebeuren er ook zulke heftige dingen waardoor ik me soms echt machteloos voelde. Het bleef voor mij moeilijk om te moeten accepteren in wat voor erbarmelijke situaties sommige mensen leven: ze hebben nauwelijks een dak boven hun hoofd, geen geld om te kunnen eten, smerig drinkwater, geen/ kapotte kleding en geen medische zorg en daarnaast ook nog eens een verschrikkelijke geschiedenis (Pol Pot) achter de rug. Maar ondanks dit alles, zijn de mensen ongelofelijk lief en gastvrij.

Cambodia-Dutch

Het sprak me enorm aan dat Cambodia-Dutch een kleine non-profit organisatie is, die middels enkele projecten de arme Cambodjaanse plattelandsbevolking rechtstreeks ondersteunt. Ik vind het belangrijk dat alle hulp en de vrijwilligersbijdrage, die puur kostendekkend is, rechtstreeks ten goede aan de plaatselijke bevolking komt.

De lokale leraren (leergierige, gemotiveerde jongens uit het dorp, de armste, waarvan de familie geen land heeft, waarvan vader of moeder zijn overleden) geven samen met vrijwilligers Engelse lessen. Ook worden er o.a. sport- en speldagen georganiseerd en wordt er aandacht aan hygiëne besteed. Zo moeten de kids aan het eind van de les tanden poetsen en handen wassen aan de waterpomp. Ze vonden het geweldig toen we haren gingen wassen met shampoo (een luxe artikel op het platteland, wat vele gezinnen zich niet kunnen veroorloven).

Door vrijwilligers wordt er eten naar arme gezinnen gebracht, waarvan de ouders zijn overleden. De kids hoeven daardoor niet zelf op zoek naar eten waardoor ze de tijd hebben om naar school te gaan.

Daarnaast besteed Cambodia-Dutch veel aandacht aan schoon drinkwater, écht zo belangrijk! Ruim een jaar geleden heeft Cambodia-Dutch een health care op het platteland geopend. Dit is echt een uitkomst, want nu kunnen al die mensen met ziektes en kwaaltjes gewoon naar een dokter. De lokale medische mensen worden ondersteund door vrijwilligers met een medische achtergrond.

De combinatie van het helpen met lesgeven en het wonen in een eenvoudig huisje op het platteland, zonder allerlei luxe voorzieningen sprak me enorm aan. Hierdoor kon ik het échte, pure Cambodja ervaren. Daarom heb ik contact opgenomen met de bijbehorende stichting in Nederland. Stichting Cambodia-Dutch beantwoordt alle vragen van iedereen die een steentje bij wil dragen en organiseert elke laatste zaterdag van de maand een infodag.

De keus om voor Cambodia-Dutch Organization vrijwilligerswerk te doen, was snel gemaakt, en het was een terechte beslissing bleek later. De organisatie schonk me veel vertrouwen en staat heel open tegenover het nemen van eigen initiatieven. Tijdens de wekelijkse vrijwilligersmeeting met Jan (Nederlander die de organisatie ter plekke met de lokale bevolking runt) bespraken we alles wat er reilde en zeilde. 

Ik kan het iedereen aanraden om via Cambodia-Dutch vrijwilligerswerk op het Cambodjaanse platteland te doen! Ik wil zelf heel erg graag terug naar Cambodja. Ik kan écht niet wachten om al die lieve, bekende kinderkoppies weer te zien en om weer mijn handen uit mijn mouwen te steken!

Cambodia-Dutch is altijd op zoek naar medische vrijwilligers/ stagiaires voor haar health care en vrijwilligers/ stagiaires die de lokale leraren willen helpen in o.a. het geven van Engelse lessen. Ook kan je je hulp desgewenst op allerlei andere manieren gebruikt worden. Handige handen zijn altijd welkom!
Heb je interesse en wil je meer informatie over vrijwilligerswerk bij Cambodia-Dutch? Kijk dan voor meer informatie op de website.