eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

  • Voor slechts € 66.38 naar Chiang Mai Nu boeken
  • Badderen met olifanten tour voor € 74.00 Nu boeken

The Elepant Nature park is een park waar misbruikte olifanten hun vrijheid (voor zover nog mogelijk) terug krijgen. De inwoners van Thailand gebruiken deze beesten al jarenlang om mee te werken of toeristen mee te vermaken. Toch zijn olifanten van nature wilde beesten. Een dansje voor toeristen of keurig achter elkaar, op rustig tempo toeristen rondsjouwen behoort dus niet echt  tot de dagelijkse bezigheden van de olifant. Dit zal een olifant dan ook nooit van nature doen. Voordat de olifant dit voorbeeldige gedrag kan vertonen, zijn er in bijna alle gevallen gruwelijke dingen aan vooraf gegaan.

 Wanneer je het park bezoekt krijg je al snel een documentaire te zien over het trainen van olifanten. Hier een korte omschrijving van dit gruwelijke proces: Om een olifant naar het baasje te laten luisteren sluit men hem op in een hok waar hij precies in past. Wanneer de baasjes willen dat hij zijn poot tilt (ook al snapt de olifant natuurlijk niet wat hij moet doen) wordt hij gestoken met een enorme pin. Niet door 1 man, maar met zeker 8 man tegelijk! Net zolang hij het gewenste gedrag vertoont. De olifant wordt meestal 3 tot 6 dagen in zo’n kooi, dag en nacht mishandeld. Hij mag er pas uit wanneer hij precies doet wat er van hem wordt verwacht. Iets wat vreselijk moeilijk is voor zo'n beest! Wanneer de olifant uiteindelijk uit dat hokje mag, zal hij nooit meer iets tegen de wil van zijn baasje doen. Hij weet wat de gevolgen zijn en dat zal hij nooit meer mee willen maken.

De volgende 40-60 jaar zal het dier werken in de toeristenindustrie. Een werkdag duurt  in sommige gevallen 16 uur en bestaat uit het rondrijden van toeristen of het opvoeren van onnatuurlijke kunstjes als schilderen en/of voetballen. Pauzes krijgen ze niet of nauwelijks, en er is nooit voldoende voedsel. Nog steeds worden de dieren dagelijks mishandeld om ze eraan te herinneren wie de baas is, en als ze geluk hebben krijgen ze inadequate medische behandeling voor de wonden die ze hierdoor oplopen.

Een geweldige vrouw (Lek) vond dat dit zo niet langer kon. Ze is toen een opvangkamp begonnen voor deze olifanten. Elke olifant die ze kon kopen kocht ze om hem zijn leven weer terug te geven. Al snel had ze te weinig ruimte en geld om dit door te kunnen zetten. Een rijke Amerikaan hoorde van haar plan en gaf haar een enorme lap grond. Nu kunnen de 35 olifanten die ze gered heeft, een gelukkige oude dag tegemoet gaan.

Op dit moment wordt dit project ondersteunt door vele vrijwilligers. Ook jij kan een dagje of zelfs weken meehelpen in dit kamp. Vanuit Chiang Mai kun je wanneer je via de site boekt opgehaald worden door deze organisatie. Een dagtripje is vrij duur (2500 bath) maar je  zal een geweldige ervaring beleven. Op zo’n dag mag je de olifanten eten geven, mee in bad gaan en natuurlijk van heel dicht bij deze geweldige beesten bekijken. Het geld dat je betaalt om een dagje te komen kijken gaat trouwens volledig naar de olifanten en zo steun je het project. Wil je meer informatie kijk dan even op de site.  Wil je dit kamp bezoeken? Reserveer dan ook op deze site! In Chiang Mai proberen ze deze tour namelijk ook te verkopen alleen kom je dan vaak in een kamp waar een olifant een dansje doet en een aap kan schilderen.. Reserveer dus op de officiele site: www.elephantnaturepark.org

Je kunt ook een week of meerdere weken vrijwilligerswerk doen bij de 'Wildlife Friends Foundation Thailand' (in de buurt van Cha Am en Hua Hin). Hier kun je op een olifantvriendelijke manier hands-on met de dieren werken. Dat betekent geen tripjes op de rug, maar wel de dieren douchen, voeren en natuurlijk ook veel schoonmaken.