Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

"KOTO is about creating a safe environment where a small group of extremely vulnerable young people can learn and grow - because through education and skills comes empowerment and the path to a brighter future." - Mr Jimmy Pham, KOTO Founder and Director

De Oprichting 

Het 'KOTO' concept begon in 1996 in Hanoi, toen een Australisch/Vietnamese man, Jimmy Pham, aan een groep straatkinderen vroeg wat ze uit het leven wilden halen. Ze antwoordden: 'we hebben vaardigheden nodig om goede banen te vinden'.

Het Trainingsprogramma

Elke zes maanden haalt KOTO ongeveer 25 achtergestelde kinderen tussen de 16 en 22 van de straat om ze deel te laten nemen aan een 2-jarig trainingsprogramma. Ze leren Engels, krijgen lessen in gastvrijheid en worden klaargestoomd voor het werken in het KOTO restaurant. Ze krijgen daarnaast een goede medische keuring, vaccinaties, uniforms, accommodatie en maaltijden. De trainees krijgen zelfs zakgeld, zodat ze zich goed op de studie kunnen richten, iets kunnen sparen en tegelijk financieel kunnen bijdragen aan hun families.

De studenten staan na afstuderen hoog in aanzien en velen eindigen dan ook met werk in top hotels en restaurants in Hanoi. Hun diploma heeft internationale waarde.

Risicojeugd

Door het unieke programma van KOTO ontwikkelen de jongeren zelfvertrouwen en vaardigheden die ze helpen vooruit te gaan in het leven. Ze doorbreken zelfstandig de cirkel van hun armoede.

Zestig procent van de Vietnamese bevolking is onder de 25 jaar, waarvan 75 procent buiten de steden leeft en de helft ervan onder de wereld armoedegrens leven. Veel jongeren trekken naar de steden met hoop op een beter leven, maar eindigen vaak in de prostitutie, als schoenpoetser of in de illegale verkoop van ansichtkaarten en kauwgom. Alleen al in Hanoi leven er naar schatting 19,000 jongeren op de straat, velen met een slechte gezondheid en onder druk van uitbuiting en drugsgebruik.

KOTO heeft op dit moment ruim 100 kinderen van de straat gehaald en ze een betere toekomst gegeven.

KOTO on Van Mieu Restaurant

Restaurant - 59 Van Mieu Street
Dong Da District
Hanoi, Vietnam
(tegenover de 'Temple of Literature')
Tel (84 4) 3747 0337 of (84 4) 3747 0338
Fax (84 4) 3747 0339
customerservice@koto.com.au
Bezoek de website: KOTO

Persoonlijke ervaring Nienke

"Ik kan eerlijk zeggen dat ik in het KOTO restaurant in Vietnam een van de meest fantastische maaltijden ooit heb gegeten. Het eten ziet er simpel uit, maar smaakt werkelijk subliem! (zie foto) Het personeel is erg vriendelijk, het restaurant straalt een gezellige sfeer uit en de bar (boven) is een leuke plek om gezellig na te borrelen. Een absolute aanrader!!"