Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Meneer Beat Richner, oftewel: 'Dokter Beat' is geen gewone man. Vanaf het moment dat je de concertzaal in Siem Reap binnenloopt, raak je gelijk geïnteresseerd in deze man, die met hevige armbewegingen van achter zijn enorme cello druk aan het praten is over zijn organisatie.

Hij spreekt over de noodzaak van medische zorg in Cambodja, over de duizenden kinderen die onnodig sterven aan de simpelste ziektes of ongevallen (een brandwond van 5 procent overleeft een kind hier meestal niet eens). Ook deelt hij met het publiek zijn gevecht tegen de corruptie van het land, zijn eeuwige zoektocht naar giften, zijn liefde voor zijn werk als arts, zijn ziekenhuizen, zijn passie voor muziek.

De warme klanken van zijn cello op de compositie van Bach vullen de zaal en alle ogen vullen zich gelijk met tranen, nog voor hij eigenlijk echt van start is gegaan.

In de film die gedraaid wordt, krijg je een compleet beeld van het werk dat hij tot nu toe verricht heeft. En dat is niet mis voor een man die door iedereen voor gek werd verklaard toen hij liet weten een gratis ziekenhuis in Cambodja te willen starten.

Het ziekenhuis dat hij in de jaren '70 startte in Phnom Penh, viel in de handen van de Rode Khmer en pas in 1991 kreeg hij de kans het complex te renoveren. Sinds die tijd heeft hij nog 3 gebouwen uit de grond weten te krijgen en inmiddels droomt hij al van hetzelfde project in Afrika.

Elk jaar geeft hij gratis medische zorg aan meer dan 600.000 zieke kinderen en voert hij met zijn team meer dan 9000 chirurgische operaties uit. Daar blijft het niet bij, want daarnaast zorgt hij voor medische training voor studenten en medisch personeel en regelt hij 'even' 100.000 vaccinaties en 5500 succesvolle geboortes per jaar.

Zonder deze man sterven er 2800 kinderen per maand.

Deze liefdadigheid kost natuurlijk wel geld, om precies te zijn: 17 miljoen dollar per jaar. Daarvan gaat 50% naar medicijnen, 30% naar salarissen van het 1400 koppige personeel (die een eerlijk salaris krijgen om te voorkomen dat ze steekpenningen aannemen), 15% naar medische instrumenten en zaken als electra en water en de laatste 5% is voor administratieve doeleinden.

Van al het geld dat nodig is wordt ongeveer 5% betaald door de Zwitserse overheid en nog eens 5% door de Cambodjaanse overheid. De rest berust dus puur op giften.

Voor meer informatie over deze bijzondere man, zijn ziekenhuizen of voor donaties; bezoek de website op: www.beatocello.com