Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Overal in Cambodja kom je straatkinderen tegen. Zielige kindjes met grote ogen en rotte tandjes, slapend op de stoep of overdag druk in de weer met het verkopen van sieraden, sjaals of boeken. En dat kunnen ze goed.

'Where are you from?'
- 'The Netherlands'
'Ah, Beatrix, 17 million people. Want to buy a book?'
- 'I already have a book'
'But you don't have two...'

In heel Cambodja leven ongeveer 14.000-24.000 straatkinderen. Allemaal lopen ze het gevaar misbruikt en uitgebuit te worden en de nietsvermoedende toerist helpt hier vaak aan mee. Daarom is het ChildSafe Network de campagne 'THINK' gestart en zijn er zeven tips opgesteld om je beter voor te lichten:

  1. Bekijk de lijst van ChildSafe leden op childsafe-cambodia.org en gebruik bij voorkeur hun diensten. Zo kun je gebruik maken van verschillende 'Tuk-Tuks' om je te verplaatsen in de stad.
  2. Denk twee keer na voor je iets van een straatkind koopt. Je houdt hiermee de kinderen op de straat! Geef liever een donatie aan de organisatie.
  3. Koop producten uit ChildSafe-winkels zoals Friends 'n' Stuff in Phnom Penh. De producten worden gemaakt door opgeleide jongeren of door hun ouders, zodat de kinderen nog naar school kunnen. Het adres is: #215 Street 13 (vlakbij het Nationaal Museum), Tel: 023 426 748
  4. Let op bij het bezoeken van weeshuizen. Veel huizen kunnen de veiligheid van de kinderen niet garanderen...
  5. Breng geen kinderen naar je hotel. Klinkt logisch, maar het gebeurt toch. Breng kinderen die in gevaar zijn naar de lokale sociale hulp.
  6. Vermijd plaatsen die prostitutie toestaan. 30-35 procent van alle sexwerkers zijn kinderen tussen de 12 en de 17 jaar.
  7. Houd je ogen open. Informeer de autoriteiten als je een kind in gevaar ziet. ChildSafe Hotline: 012 – 311 112. 

 

 

Websites: ChildSafe International en Friends International