eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Heel handig om bij je te hebben als je gaat backpacken: de lakenzak. Een lakenzak is een soort heel dunne slaapzak van (polyester)katoen of zijde. De lakenzak is bedoeld om in je slaapzak te doen waardoor je je slaapzak niet bevuild en deze niet na elk gebruik hoeft te wassen. Ideaal tijdens een lange reis, waarbij je niet zomaar een plek zult vinden om je slaapzak fatsoenlijk te wassen/stomen. Ook in smerige hostels komt een lakenzak goed van pas. De lakenzak kun je eenvoudig wassen en is door het dunne materiaal snel droog. Door de dunne stof is een lakenzak gemakkelijk klein op te vouwen. Een lakenzak neemt dus niet veel ruimte in beslag in je backpack. Daarbij is een lakenzak lichtgewicht.

Veel reizigers gebruiken de lakenzak ook als slaapzak in warme landen. Toch iets meer warmte dan zonder deken slapen en stukken koeler dan een slaapzak of deken. Een lakenzak is ideaal wanneer je naar budget ho(s)tels/guesthouses gaat. Deze zijn niet overal standaard voorzien van schone lakens. Mocht je een keer in een viezig bed slapen, dan heb je in ieder geval je eigen lakenzak waar je lekker in kunt liggen.

Soorten lakenzakken

Je kunt een aantal verschillende soorten lakenzakken kopen.

  • Mummie: een lakenzak met een 'kussengedeelte'. Hierdoor ligt je hoofd dus ook op je lakenzak. Dit is het meest uitgebreide model. 
  • Tweepersoons:Handig als je als stelletje op vakantie gaat en graag samen in een slaapzak ligt. 
  • Rechthoekig: Deze lakenzak is alleen voor je lijf, je ligt met je hoofd dus niet op de zak.

    Daarnaast heb je nog de keuze tussen een katoenen of zijden lakenzak. Een katoenen lakenzak is niet aan te raden voor koude landen aangezien het vocht vasthoudt, waardoor je het bij lage temperaturen nog kouder kan krijgen. Katoen voelt wel erg prettig bij warm weer en is dus een aanrader voor reizen naar warme landen. Zijde kun je gebruiken in zowel warme als koude landen. Het voordeel van zijde is dat het koud aanvoelt in de zomer en warm in de winter. Daarnaast droogt het sneller dan katoen.

Lakenzakken zijn te koop bij outdoor winkels, maar ook Xenos en verschillende (online) warenhuizen hebben lakenzakken in het assortiment.