Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrend het Coronavirus, lees dan hier verder.

Wat is een lakenzak?

Sommige mensen zweren erbij, anderen vinden het overbodig of twijfelen nog. Toch kan het heel handig zijn om bij je te hebben als je gaat backpacken: de lakenzak. Een lakenzak is een soort heel dunne slaapzak van (polyester)katoen of zijde. De lakenzak is bedoeld om in je slaapzak te doen waardoor je je slaapzak niet bevuild en deze niet na elk gebruik hoeft te wassen. Ideaal tijdens een lange reis, waarbij je niet zomaar een plek zult vinden om je slaapzak fatsoenlijk te wassen/stomen.

 

Maar een lakenzak is niet alleen handig voor mensen die gaan kamperen/ hun eigen slaapzak bij hebben. Ook in sommige hostels komt een lakenzak goed van pas. Soms kom je in een hostel/  guesthouse terecht waar lakens of een deken liggen die duidelijk al een tijdje niet gewassen zijn. Dan kan het heel fijn zijn om toch in een schone lakenzak te kunnen kruipen en de dekens daar weer overheen te leggen.

Een lakenzak is zo ontwikkeld dat hij eenvoudig te (hand)wassen is. Door het dunne materiaal van de zak is hij daarna ook snel droog. Ideaal dus als je snel door moet en geen tijd hebt om lang met de was bezig te zijn. Door de dunne stof is een lakenzak makkelijk klein op te vouwen. Hierdoor neemt de lakenzak dus niet veel ruimte in beslag in je backpack en is hij makkelijk snel op te bergen. Een lakenzak weegt daarnaast niet veel.

Veel reizigers gebruiken de lakenzak ook als slaapzak in warme landen. Toch iets meer warmte dan zonder deken slapen en stukken koeler dan een slaapzak of deken.

Soorten lakenzakken

Je kunt een aantal verschillende soorten lakenzakken kopen:

 • Mummie: een lakenzak met een 'kussengedeelte'. Hierdoor ligt je hoofd dus ook op je lakenzak. Dit is het meest uitgebreide model. 
 • Tweepersoons:Handig als je als stelletje op vakantie gaat en graag samen in een slaapzak ligt. Een tweepersoons lakenzak kan ook handig zijn als je veel beweegt in je slaap. Je hebt hierin veel meer bewegingsruimte.
 • Rechthoekig: Deze lakenzak is alleen voor je lijf, je ligt met je hoofd dus niet op de zak.
 • Daarnaast heb je nog de keuze tussen een katoenen of zijden lakenzak. Een katoenen lakenzak is niet aan te raden voor koude landen aangezien het vocht vasthoudt, waardoor je het bij lage temperaturen nog kouder kan krijgen. Katoen voelt wel erg prettig bij warm weer en is dus een aanrader voor reizen naar warme landen. Zijde kun je gebruiken in zowel warme als koude landen. Het voordeel van zijde is dat het koud aanvoelt in de zomer en warm in de winter. Daarnaast droogt het sneller dan katoen. De zijden lakenzakken zijn vaak duurder dan de katoenen versie.

Een lakenzak: meenemen of niet?

Als je langere tijd op reis gaat en aan het onderzoeken bent wat je mee moet nemen, krijg je vaak de tip om een lakenzak mee te nemen. Veel reizigers zweren hierbij, anderen vinden het echt niet nodig. Of je een lakenzak mee moet nemen of niet hangt er echt van af wat voor reis je gaat maken en hoe je zelf met dingen omgaat. Als je tijdens je reis vooral lowbudget guesthouses/ hostels wil gaan bezoeken, kan het wel fijn zijn om een lakenzak mee te nemen. Op die manier weet je in ieder geval zeker dat je in je schone lakenzak kan liggen als de lakens van het hostel er niet zo fris uit zien.

Voor een eerste lange reis zouden wij aanraden om de lakenzak zeker mee te nemen. Op die manier kan je kijken of het iets voor je is. De lakenzak weegt bijna niks en neemt heel weinig ruimte in. Bovendien kan je al voor een paar euro lakenzakken vinden (bijvoorbeeld bij de Xenos of de Decathlon). Als je de eerste keer voor zo een budgetmodel gaat, kan je kijken of je hem op reis ook echt gebruikt. Zo niet, weet je voor de volgende keer dat je geen lakenzak meer mee hoeft te nemen en ben je weinig geld en ruimte kwijt. Heb je je lakenzak wel vaak gebruikt? Investeer voor je volgende reis dan in een wat duurdere lakenzak, waar je langere tijd mee vooruit kan. Een kwalitatief betere lakenzak ademt beter en heeft vaak een fijnere stof, waardoor je hier fijner in ligt.

Waar koop je een lakenzak?

Lakenzakken vind je in allerlei winkels. Voor budgetversies kan je bijvoorbeeld naar de Xenos. Ook bij outdoor winkels kan je terecht voor lakenzakken in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen. Ook online bestel je makkelijk een lakenzak op verschillende sites. Let als je online gaat bestellen wel goed op de afmetingen. Erg vervelend als je in je lakenzak stapt en deze toch net iets te kort voor je blijkt te zijn. Het is beter om je lakenzak iets te ruim te kopen (bijvoorbeeld door een tweepersoons versie aan te schaffen). Dan weet je in ieder geval zeker dat je ruimte genoeg hebt. Bovendien voelt een kleine lakenzak waar je je niet goed in kan bewegen snel benauwend aan en dan kan je die slaap al helemaal vergeten.

Geschreven door eefje op 13 Jun 2018 11:41.

 1. menasil 21 May 2011 10:55

  Ik heb ook een lakenzak :)
  Ik heb geen mummy maar een envelop. Vond hem erg fijn in Polen want daar had ik op een gegeven moment van die kriebeldekens gekregen en het was te warm om daar onder te slapen. (bovendien liggen die dekens niet fijn!).

 2. Erik 21 May 2011 17:30

  Vind het ook ideaal, lekker in je eigen spullen slapen en het neemt bijna geen ruimte in om mee te nemen. Ook handig wanneer je ergens moet slapen waar het warm is en je niet zeker weet of je slaapspullen mee moet nemen.

 3. Lnnkz 22 May 2011 16:48

  Heel fijn om bij je te hebben en het neemt ook nauwelijks plek in.