Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: IlseGovers

Een hostel is een goedkope accommodatie voor reizigers - vooral backpackers - die je overal ter wereld kunt vinden. Hostels worden ook wel 'jeugdherbergen' genoemd. In een hostel vind je alles dat je nodig hebt om een huis-van-huis gevoel te krijgen. De meeste hostels hebben een keuken, badkamers, tv-kamer of lounge, gedeelde slaapvertrekken en privékamers. Hostels verschillen dus van hotels omdat ze goedkoper en huiselijker zijn en omdat ze interactie tussen reizigers faciliteren, in gemeenschappelijke ruimtes bijvoorbeeld. Sommige hostels hebben ook een 'travel desk' - waar je reisinformatie kunt krijgen en bijvoorbeeld activiteiten, vervoer of andere accommodatie kunt boeken - of computers met internet.

Wat voor soort kamers hebben hostels?

Een 'dorm room' of 'dormitory' is een kamer - letterlijk vertaald 'slaapzaal' - die je deelt met andere reizigers. Gewoonlijk staan er stapelbedden in de kamer, maar ze komen eigenlijk wel in alle soorten en maten die je maar kunt bedenken: kamers voor drie, vier, zes, acht of zelfs meer personen, met een gedeelde badkamer op de gang of soms zelfs ensuite (in de kamer). Het voordeel van een badkamer op de gang is dat je vrijwel nooit hoeft te wachten om naar de wc te gaan of te douchen, maar een badkamer op de kamer kan qua gemak ook prettig zijn. 

Ook privékamers hebben verschillende varianten. Zo zijn er 'single rooms' (kamers voor een persoon), 'twin rooms' (voor twee personen, meestal met een stapelbed maar soms ook met twee losse bedden), 'double rooms' (kamer met een tweepersoonsbed) en soms ook een 'family rooms' of 'multi rooms' (kamers met ruimte voor een derde persoon, vaak is dit een stapelbed met een tweepersoonsbed en daarboven nog een bed). Privékamers zijn meestal wat luxer uitgerust. Zo kunnen ze een eigen badkamer, televisie of koelkastje hebben. 

Wat voor andere faciliteiten hebben hostels?

In de grotere hostels kun je soms een hostelbar of zelfs een restaurant vinden, maar kleinere hostels hebben meestal aanbiedingen voor hun gasten in bars en restaurants in de omgeving. Je kunt soms een gratis ontbijt krijgen. Waaruit dat ontbijt bestaat, is afhankelijk van het land dat je bezoekt.  

Andere faciliteiten die je kunt verwachten zijn wasruimtes met wasmachines en drogers, de mogelijkheid tot het ruilen van boeken, fietsverhuur, zwembaden, dakterrassen en zaken als een pooltafel of een sportveldje.

Er zijn hostels die je op een vliegveld, bus- of treinstation kunnen ophalen en afzetten. 

Veel hostels hebben een 'luggage room', ofwel een afgesloten ruimte waar je je koffer of backpack achter kunt laten op het moment dat je aankomt en je kamer nog niet binnen kunt gaan of als je uitgecheckt bent, maar nog niet vertrekt. Er zijn ook hostels die je tas een aantal dagen voor je kunnen opslaan, als je bijvoorbeeld op een tour gaat en daarna weer in hetzelfde hostel verblijft. 

De incheck- en uitchecktijden verschillen per hostel, maar meestal moet je tussen tien en twaalf uur 's ochtends uit je kamer zijn en kun je na de schoonmaakronde, je kamer betrekken als nieuwe gast. 

Is verblijven in een hostel veilig?

Het voordeel van hostels met kleinere kamers is dat je je kamergenoten snel leert kennen, dat je een complete kamer met vrienden kunt huren, dat de kans op snurkers in de kamer kleiner is e vooral dat er meer sociale controle is. Als je je kamergenoten beter kent, is de kans op bijvoorbeeld diefstal een stuk kleiner.

De meeste hostels bieden de mogelijkheid om je waardevolle spullen veilig op te bergen. Dan is bijvoorbeeld een kluisje in de kamer - het kan klein zijn, maar soms ook zo groot dat er een complete backpack in past - of een afgiftepunt bij de receptie. Meestal moet je wel je eigen slotje meenemen om de kluisjes af te sluiten. 

Het ligt aan het hostel wat voor soort sleutel je krijgt. Dit kan een 'gewone' sleutel zijn, een keycard (soort bankpasje) dat je door een gleufje moet halen of een sleutelhanger met naast een gewone sleutel, een extra elektrische sleutel die bijvoorbeeld een buitendeur 24 uur per dag kan openen. Er bestaan ook hostels waar je met jouw kamersleutel in de lift alleen naar de verdieping van je kamer kunt gaan en niet naar de rest van het gebouw. Sommige hostels hebben na een bepaalde tijd een code op de buitendeur, die dagelijks verandert. In sommige gevallen mag je de sleutel zelf meenemen en bij sommige hostels moet je de sleutel inleveren bij de receptie als je weggaat. Je kunt hem dan weer ophalen als je terugkomt. Als je de sleutel de hele tijd zelf mag houden, moet je bij sommige hostels een borg betalen voor het geval je de sleutel kwijtraakt. 

Moet ik lakens meenemen naar een hostel? Mag ik een slaapzak in een hostel gebruiken?

De meeste hostels zullen het niet toestaan dat gasten een eigen slaapzak gebruiken uit hygiënisch oogpunt. De lakens krijg je tijdens het inchecken bij de receptie of ze liggen op het bed. In de meeste privékamers zijn de bedden al opgemaakt. Afhankelijk van het weer zul je een (extra) deken krijgen. Bij het uitchecken wordt gasten uit een dorm room vaak gevraagd hun lakens of alleen hun kussensloop naar de receptie te brengen. 

Wat je wel mag gebruiken in de meeste hostels, zijn lakenzakken. Lees hier meer over in ons artikel over de lakenzak

Er wordt meestal verwacht dat gasten hun eigen handdoek meenemen, maar in sommige hostels kun je handdoeken lenen of huren. 

Wie kan in een hostel verblijven? Ben ik te oud voor een hostel?

Eigenlijk kan elke reiziger wel in een hostel verblijven, of je nou een backpacker, student, familie, stelletje, soloreiziger of senior bent. Houd er wel rekening mee dat een hostel vaak in een toeristisch gebied staat en dat er een groot aantal jonge (feestende) backpackers verblijven. Vooral in het weekend kan het rumoerig zijn, hoewel de meeste hostels hun gasten vragen rond tien uur in de avond rustig te zijn. Als je hier geen grote problemen mee hebt en het leuk vindt om andere mensen te leren kennen, dan is een hostel fijne accommodatie voor jou.

Hoeveel kost een verblijf in een hostel?

Naast het land en de bestemming, hebben het type kamer en de tijd van het jaar invloed op de prijs van een nachtje in een hostel. Dorms zijn goedkoper dan privékamers. In de kerst- en nieuwjaarsperiode zijn de prijzen hoog, vooral in grote steden zoals Sydney en New York. Ook kan je gevraagd worden een minimum aantal dagen te boeken. Kijk voor actuele prijzen altijd op de website van het hostel of bel voor inlichtingen. 

Het kan zo zijn dat hostels via hun online boekingssysteem een 'internet special'  voor een dorm room of privékamers aanbieden. Dit betekent dat je een bepaalde kamer met internetkorting kunt boeken. Vaak moet je hier snel bij zijn, omdat er maar een beperkt aantal kamers voor deze prijs verkocht worden. Op tijd boeken is dus belangrijk. 

Als je geen boeking hebt, ben je vaak nog steeds gewoon welkom in een hostel. Je loopt dan gewoon het hostel binnen. Als 'walk in' betaal je een standaard prijs, vaak iets hoger dan de internetprijs. Vraag in je hostel na of er korting is als je bijvoorbeeld een week of langer wilt blijven. 

Waar kan ik een hostel boeken?

Zoals gezegd hebben veel hostels een eigen website met een online boekingssysteem, dus kijk daar eerst op om prijzen op te zoeken en een indruk van het hostel te krijgen. 

Andere websites die je kunt raadplegen om een hostel te boeken en reviews van bezoekers te lezen zijn onder andere Hostelworld.comHostelbookers.com en Hostels.com. Er worden op deze websites ontzettend veel hostels in verschillende landen aangeboden. Deze sites krijgen een percentage van jouw kamerprijs als commissie. Soms zijn de prijzen van kamers en bedden daarom goedkoper op de website van het hostel zelf. Het hostel verdient sowieso meer wanneer je rechtstreeks bij het hostel boekt in plaats van via een van deze websites. Verder zul je via de boeking-sites altijd een aanbetaling moeten doen, wat een deel van het totaalbedrag (deposit) is. Meestal is dit 10 of 25% van het totaalbedrag, of de prijs voor de eerste nacht in het hostel. Bij aankomst betaal je dan het resterende bedrag. Er wordt bij het maken van online boekingen vaak om een creditcard gevraagd. Dit geeft hostels de zekerheid dat ze de aanbetaling kunnen doorvoeren en dat ze de kosten van de eerste nacht gedekt hebben, mocht de gast niet of later pas komen opdagen. 

Er zijn ook websites of reisagenten waar je het complete bedrag van tevoren betaald, zodat je bij aankomst alleen een afdruk van je reserveringsbewijs hoeft te laten zien. Kijk bijvoorbeeld eens op Booking.com, Agoda.comWotif.com, Expedia.com (USA), Expedia.com.au (Australië) of Peterpans.com (Australië). 

Wat is een Hostelling international (HI), International youth hostel federation (IYHF) of Youth hostel association (YHA)? 

Hostelling international is de merknaam van de non-profit organisatie International youth hostel federation en de daarbij aangesloten verenigingen, zoals YHA of Stayokay in Nederland. Je hebt geen lidmaatschap nodig om in een van de aangesloten hostels te verblijven, maar je krijgt met een lidmaatschap wel korting op de kamers. Vaak heb je het lidmaatschap terugverdiend als je meer dan zes dagen in een van de aangesloten hostels verblijft.

De hostels die het logo van de HI of YHA dragen, zijn vrijwel overal van goede kwaliteit. Ze zijn schoon en er zijn veel faciliteiten. Een nadeel aan deze hostels is vaak dat er een wat onpersoonlijke sfeer hangt doordat alle hostels aan dezelfde standaarden voldoen en dat je er minder gemakkelijk mensen ontmoet dan in een kleiner hostel. De hostels zijn heel geschikt voor gezinnen, grote groepen en reizigers die erg gesteld zijn op rust, reinheid en regelmaat. Het komt in veel van deze hostels voor dat er een bepaalde 'lock out' periode is; dat je de kamer niet in kan omdat er wordt schoongemaakt. Een ander nadeel is dat de prijzen van de hostels vaak hoog zijn, maar daar krijg je wel kwaliteit voor terug.

Wat is een onafhankelijk hostel (independent hostel)?

Een onafhankelijk hostel is een hostel dat niet bij een grote organisatie aangesloten is, maar dat gerund wordt door individuen of door een kleine groep mensen. Over het algemeen zijn deze hostels minder strikt en wat persoonlijker van aard.

Er is meestal geen avondklok (bepaald tijdstip waarop je binnen moet zijn. De onafhankelijke hostels zijn vaak in de toeristische gebieden van de stad gevestigd en er valt meestal meer te beleven dan in een HI/YHA hostel. Het kan in individueel gerunde hostels wel voorkomen dat er niet goed wordt schoongemaakt. De hostels zijn meestal ook minder geschikt voor kinderen. 

Zijn er kortingskaarten voor hostels?

Er is een groot aantal kortingskaarten voor hostels verkrijgbaar. Hiervoor verwijzen we naar ons artikel 'Bespaar met kortingskaarten op reis'. Check ook de andere bespaartips voor je verblijf in een hostel.

Overnachtingstips per bestemming

In deze artikelen lees je overnachtingstips toespitst op je bestemming: Australië, Brussel, Cambodja, China, Cuba, Curaçao, interrailen in Europade Filipijnen, Gambia, IJsland, Indonesië, Japan, Jeruzalem, Jordanië, Laos, Londen, Nicaragua, Palestina, Polen, Kenia, Marokko, Singapore, Thailand, TurkijeZuid-Afrika.