bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Er zijn zoveel verschillende digitale camera's met allerlei functies en opties, waardoor het voor een leek moeilijk is om te bepalen welk fototoestel bij je past. Door de volgende vragen te beantwoorden zul je erachter komen welke functies voor jou relevant zijn. 

Wat wil je met de camera gaan doen?

Compactcamera

Wanneer je op reis bent en foto’s van bezienswaardigheden, feestjes en natuur wilt maken, is een compactcamera het geschiktst. Het grootste voordeel is dat de camera gemakkelijk mee te nemen is en een functies heeft waarmee je kunt inzoomen. Verder is het fijn om de snelheid waarmee foto's gemaakt worden te kunnen bepalen. Een compactcamera is vooral bedoeld om herinneringen op te slaan.

Bridge model camera

Ga je naar een mooie bestemming en wil je net wat betere foto's maken, dan is een bridge model camera ideaal. Het is een compactcamera met veel zoom en meer opties dan een standaard compactcamera. Je herkent bridge model camera's aan de grote lens. Met deze camera kun je zowel mooie landschapsfoto’s maken als goed inzoomen om een mooie aap in een boom op de foto te zetten zonder hem weg te jagen, doordat je op afstand kunt fotograferen. Ook is deze camera geschikter om in het donker of de schemering te fotograferen. Verder kun je met een bridge model foto's maken wanneer er veel licht is, op het strand bijvoorbeeld. De foto’s zijn net wat mooier dan met een gewone compactcamera.

Digitale spiegelreflexcamera

Wil je echt mooie foto’s in plaats van vakantiekiekjes, kies dan een dslr, ofwel een digitale spiegelreflexcamera. Dit is een bewerkelijker apparaat dan een compactcamera. Een dslr is wel wat duurder en als je op elk moment een goede foto wilt kunnen maken, zul je wat extra spullen mee moeten nemen zoals extra lenzen of een flitser. Om goed met een spiegelreflexcamera t werken, dien je te weten wat ISO-waarden, sluitertijd en AF (autofocus) zijn. Als je een foto gaat maken, is het goed om deze instellingen handmatig in te kunnen voeren. Met de juiste lenzen kun je zowel flink inzoomen als groothoek landschapsfoto’s maken. De mogelijkheden van de camera zijn vrijwel onbeperkt, vooral in combinatie met een externe flits en je kunt er in bijna iedere situatie mooie foto’s mee maken.

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

We gaan er even vanuit dat je op reis gaat, de jungle ingaat, op het strand zult liggen, af en toe een feestje meepikt, soms op een bergtop staat en uitzicht van honderden meters ver hebt en foto’s van dagelijkse bezigheden wilt maken.

Belangrijke punten bij de aanschaf van een camera zijn:

Geluid

Het is niet prettig wanneer door de opstart-jingle van je camera het moment al verstoord is. Ook zijn er camera’s die bij in- en uitzoomen zoveel geluid maken dat het een moment verstoort. Dit was in ieder geval zo bij oudere modellen. De opstart-jingle en andere elektronische geluiden kun je tegenwoordig vaak uitschakelen. Het geluid dat de ontspanner van een dslr maakt niet, maar de ene maakt wat minder lawaai dan de andere.

Snelheid

Wanneer je de camera aanzet wil je dat deze zo snel mogelijk te gebruiken is. Ook hier geldt weer dat je op sommige momenten eigenlijk al klaar had moeten zitten om een leuke foto te maken. Als je fototoestel enkele seconden nodig heeft om op te starten, ben je vaak al te laat. Een dslr is sneller dan een bridgemodel of compactcamera. De foto wordt genomen op het moment waarop de ontspanner ingedrukt wordt. Bij een bridgemodel zit hierop een kleine vertraging. Jammer als je daardoor net die plons in het water of die geeuw van die beer mist.

Snelheid van de flitser

Ook wil je dat - zodra je een foto maakt met de flitser - je zo snel mogelijk nog een foto met flits kunt maken. Zo weet je zeker dat je het moment op de foto hebt gezet! Het opladen van een flitser kan enkele seconden duren. Ook dit probleem is kleiner bij een spiegelreflexcamera.

Snelheid van de autofocus

De autofocus (AF) is ook belangrijk. Wanneer je camera op een uniek moment nog druk bezig is met scherpstellen kan dat erg frustrerend zijn.

Voldoende zoom

Wanneer je objecten of dieren op een afstand wilt fotograferen, heb je zoom nodig. 10x optische zoom is het een goed minimum voor een camera.

Kwaliteit van de foto’s

Wanneer je een camera koopt van een gerenommeerd merk is de kans vrij groot dat er goede lenzen gebruikt worden, dit ten opzichte van white label camera’s. Wat je mooi vindt en wat voor eisen je hebt is persoonlijk, maar als je hierachter wilt komen, vraag dan eens aan vrienden wat voor camera zij hebben en welke lenzen ze gebruiken. Dit geldt enkel voor een DSLR, aangezien je bij een bridgemodel of compactcamera niet hoeft te kiezen welke lens erop staat. Hoe de kleuren van de foto’s worden heeft voornamelijk te maken met de afdrukcentrale of de nabewerking die je zelf hebt gedaan, maar ook met de instellingen op je DSLR. De kwaliteit van de foto is grotendeels afhankelijk van de kundigheid van de fotograaf. Met een DSLR zullen foto’s bijna altijd mooier uitvallen dan met een compactcamera aangezien hier een geavanceerdere techniek wordt gebruikt.

Megapixels

Het aantal megapixels is geen indicator van de kwaliteit van de kleuren van de foto, maar duidt alleen op de grootte en de dichtheid van kleuren van een foto. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe meer puntjes er zijn om te bepalen wat de kleur is, anders worden deze geïnterpoleerd door de camera zelf. Daarnaast is de kwaliteit van een vergroting beter met meer megapixels.

Bescherming

De camera moet tegen een stootje, spatje en stofje kunnen. Geen van de genoemde camera’s is gemaakt om op de grond te vallen, in een stortbui waterdicht te blijven en in een woestijnstorm geen beschadiging op te lopen, maar een anti-dust systeem is wel prettig en een goede cameratas beschermt je camera op momenten waarop je 'm niet gebruikt.

Prijs

Compactcamera’s het goedkoopst, omdat ze minder mogelijkheden hebben dan de ander genoemde camera’s. Voor een nieuw model compactcamera betaal je tussen de 100 en 300 euro. Bridge of hybride modellen worden zo genoemd omdat ze als een brug tussen de compact- en spiegelreflexcamera’s staan. Niet iedereen is het met deze stelling eens omdat de verschillen in functies en opties tussen een compactcamera en bridgemodel kleiner zijn dan de verschillen tussen een bridgemodel en spiegelreflexcamera. Voor een nieuwe bridgemodel camera betaal je tussen de 250 en 450 euro. Wil je uitgebreide functies en weet je hoe je ermee om moet gaan, dan is een dsrl interessant. Prijzen voor een nieuw beginnersmodel met een kitlens liggen ongeveer tussen de 450 en 1000 euro. 

Voor- en nadelen van elk type camera

Zoals met zoveel gaat het hier om de mening van de schrijver. Vorm vooral je eigen mening over fotografie en probeer veel te lezen over de materie.

Compactcamera

Voordelen
De naam van het type camera zegt het al: het is een compacte camera. Met het grootste gemak past de camera in je broek- of binnenzak. Ook ben je minder opzichtig als toerist aangezien je de camera niet om je nek hoeft te hangen om 'm bij de hand te hebben. Daarnaast is dit fototoestel niet zo duur. Memory kaartjes zijn overal verkrijgbaar en niet zo duur als die voor een DSLR.

Gezien de prijsklasse waarin ze vallen hoef je je ook niet zoveel zorgen te maken als de camera gestolen wordt, afgezien van de verloren foto’s. Vaak worden camera’s in deze prijsklasse volledig vergoed door de reisverzekering.
        
Nadelen
De foto's die je met deze camera maakt zijn kwalitatief prima, maar in vergelijking met die van andere camera's wat minder. Compactcamera’s zijn over het algemeen langzamer dan de overige modellen. Verder kan het ontbreken van veel optische zoom en overige functies een negatief punt zijn wanneer je hoge verwachtingen hebt van je foto's.

Bridge model camera

Voordelen
Het brigde model biedt ten opzichte van een compactcamera tal van extra opties en mogelijkheden. Kwalitatief zijn de foto’s beter, mede door de extra opties kun je onder meer ongunstige omstandigheden foto’s maken. Daarbij heb je meer zoom en instellingen bij het maken van een foto. De camera wordt meestal volledig of grotendeels vergoed door de verzekering wanneer deze gestolen wordt. De memory-kaartjes voor een bridge model zijn gemakkelijk te verkrijgen. Het bereik van de camera is mogelijk zo ver dat je op afstand een goede foto kunt maken, mogelijk is een statief vereist.

Nadelen
Met een bridge model dien je wat opzichtiger om te gaan dan met een compactcamera. Je zult een grotere tas of hoes nodig hebben om de camera in op te bergen. De camera heeft niet zoveel mogelijkheden als een dslr, wat voor sommige mensen een nadeel is. Zo is het moeilijk om een onbewogen foto te maken zonder statief wanneer je inzoomt.

Digitale spiegelreflexcamera

Voordelen
Met de DSLR maak je vrijwel altijd zeer mooie foto’s. Bij deze camera kijk je rechtstreeks door de lens en je ziet dus precies wat je op de foto zet. Verschillen tussen de spiegelreflexmodellen zijn verwaarloosbaar bij de gerenommeerde merken. Wel is er verschil tussen amateurmodellen en professionele modellen. Met de aanschaf van verschillende lenzen kun je in elke situatie een perfecte foto maken. Bereik van zoomlenzen kan zo ver zijn dat je op afstand - zonder de situatie te verstoren - een goede foto kunt maken. Doordat de camera’s zwaarder zijn en vaak ingebouwde stabilisatie hebben, is de kans op bewogen foto’s veel kleiner dan bij een bridgemodel.

        
Nadelen
In de meeste gevallen is je camera erg opzichtig en zwaar. Er is kans op vuil op je sensor, met vlekjes op je foto's als gevolg. De kans hierop is vooral groot wanneer je de lenzen vaak verwisselt. De aanschafprijs van een spiegelreflexcamera is behoorlijk hoog. Ook spullen zoals lenzen of een tas zijn behoorlijk aan de prijs. Je kunt je camera niet zomaar ergens achterlaten, aangezien het apparaat zo duur is. Je kunt hiervoor wel een extra verzekering afsluiten. 

Wat betekenen de fotografietermen?

In dit artikel zijn tal van kreten en termen aan bod gekomen. Maar wat betekenen ze eigenlijk?

Digitale zoom

Digitale zoom is het 'opblazen' van een foto om hem te vergroten. Software interpoleert zelf het aantal pixels om de foto te vergroten. Dit heeft altijd kwaliteitsverlies tot gevolg. Soms is dat verlies niet direct zichtbaar. Bij de aanschaf van een camera is dit geen belangrijk optie, optische zoom daarentegen wel.

Optische zoom

Dit is het bereik van de lens wat inzoomen betreft.

Spiegelreflexcamera

Deze camera werkt met een spiegeltje dat het beeld op de sensor laat komen. Compactcamera’s en bridge modellen werken op een andere manier.

ISO

ISO is een getal om de lichtgevoeligheid aan te geven. Hoe hoger het getal, hoe meer licht er binnen komt op de sensor van de digitale camera.

Groothoek

Een normale hoek waaronder mensen kunnen zien is met een 50 millimeter lens (spiegelreflex) te zien. Alles wat onder de waarde van 50 ligt, is breder dan het menselijk oog kan zien en dus groothoek.

AF

AF staat voor autofocus, waarvan verschillende soorten bestaan. De standaard AF bepaalt op welk object op de foto gefocust wordt, dus wat scherp in beeld gebracht wordt en wat niet. 

In dit artikel worden andere nuttige fotografietermen toegelicht en vergeet niet de tips voor het gebruik van een digitale camera op reis te lezen voor je vertrekt. 

Dit artikel is niet geschreven door een professionele fotograaf, maar kwam tot stand met ervaringen van reizigers. Stel je vragen over digitale camera's op het forum over reisfotografie.