bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Een belangrijk onderwerp om je in te verdiepen voordat je op reis gaat is vaccinaties.Om jezelf te beschermen tegen bepaalde ziektes en daarnaast zijn er ook landen die bepaalde vaccinaties verplicht stellen voordat je het land binnen mag. Een Hepatitis A vaccinatie wordt al aangeraden voor landen als Griekenland, Turkije of Marokko en  vaccinaties voor Gele koorts of Cholera kunnen verplicht zijn. Informeer van te voren dus goed welke vaccinaties je nodig hebt. De Travel Doctor kan je hierover eventueel informeren.

Voorbereiding

Vaccinaties kosten geld maar zijn vaak ook lange tijd geldig. Zie het dus als een investering in de toekomst en je gezondheid. Vergeet niet: Voorkomen is beter dan genezen. Dit klinkt als een suf cliché maar een aantal ziektes zijn niet eens te genezen als je ze eenmaal op hebt gelopen.

Je kunt wel geld besparen op je vaccinaties door je goed voor te bereiden. Zo vergoeden veel verzekeraars preventieve vaccinaties, soms zelfs tot €250 per jaar. Vraag dit dus eens na bij je verzekeringsmaatschappij.

Ook is het handig om goed in de gaten te houden of je met een vervolgprik lange tijd beschermt bent. Door die tweede prik te halen, zul je bijvoorbeeld 15 jaar geen geld uit hoeven geven aan die vaccinatie.

Vaccinaties bij Travel Doctor

Travel Doctor is een landelijke reisvaccinatie-organisatie. Ze helpen je om gezond op reis of vakantie te gaan en ook gezond weer terug te komen. In tegenstelling tot andere partijen is de hoofdtaak van Travel Doctor vaccineren. Hierdoor weten ze precies welke vaccinaties er voor welk land nodig zijn. Daarvoor hebben ze alle kennis en materialen in huis en worden ze regelmatig nageschoold. Plus verstand van je medische achtergrond, iets wat vaak onderschat wordt. Als arts kunnen ze je met alle nodige zorg behandelen, mocht er tijdens je reis of vakantie toch iets gebeurd zijn. Ze leveren dus ook na het vaccineren nog een stukje service. De vaccinaties worden vaak vergoed door je zorgverzekeraar. Check dit bij je eigen verzekeraar.

Vaccinatie bij de GGD

Iedere GGD hanteert zijn eigen prijzen. Kijk dus of het zinvol is om naar een andere plaats te gaan om daar je vaccinatie te halen. Bedenk wel dat benzine ook geld kost, dus naar de andere kant van het land rijden voor een vaccinatie kan dan alsnog duur uitpakken. Je hebt een vrij lange tijd nodig om je vaccinatieprogramma volledig te doorlopen. Begin er dus tijdig aan!

Vaccinatie bij huisarts

Steeds meer huisartsen bieden ook de mogelijkheid voor het zetten van vaccinaties. Je krijgt dan een recept mee en gaat zelf de spuit halen bij de apotheek en komt terug bij de huisarts om hem te laten zetten. Dit kan een stuk goedkoper zijn dan bij de GGD al is een huisarts weer meestal niet op de hoogte van wat je nodig hebt. Voor advies kan je dus beter ergens heen waar het hun hoofdtaak is zoals de Travel Doctor of de GGD.

De prijzen per vaccinatie en consult verschillen per organisatie. Kijk dan ook eerst goed rond voordat je voor een organisatie kiest. Als voorbeeld een paar prijzen :

Eerste consult

€ 21.00

 

Uitgebreide adviezen

€ 42.00

 

Vervolg consult

€ 10.50

 

Vaccinatie bewijs

€ 3.50

 

DTP

€ 16.00 per prik.

3 prikken geven 10-15 jaar bescherming

Hepatitis A

€ 42.00 per prik

2 prikken geven 10 jaar bescherming

Hepatitis B

 

€ 34.00 per prik.

 

3 prikken geven levenslange bescherming

 

Hep A+B ( twinrix)

 

€ 57.00 per prik.

 

3 prikken geven voor beide levenslange bescherming

 

Bloedcontrole Hep B

 

€ 18.50

 

als hij negatief is moet een vierde prik volgen.

 

Gele koorts

 

€ 21.00

 

10 jaar bescherming

 

Tyfus

 

€ 24.50

 

3 jaar bescherming

 

mantoux test

 

€0.00

 

om te kijken of je tbc hebt

 

Tuberculose BCG

 

€ 22.50

Beschermt niet 100% maar tegen de ergste varianten. levenslang

Zoals je ziet is de combinatie van een Hepatitis A en B vaccinatie in verhouding goedkoper dan de losse vaccinaties. Ook heeft de Twinrix een langer dekking voor Hepatitis A. Ook al heb je de Hepatitis B vaccinatie nu niet nodig dan kan het toch slim zijn hem al te nemen. Zeker als je denkt in de nabije toekomst meer te gaan reizen.

Hoe bespaar je precies op vaccinatiekosten?

Stel dat je meerdere vaccinaties nodig hebt, omdat je bijvoorbeeld naar Azië gaat. Maak dan duidelijk bij het maken van de afspraak voor je eerste consult dat je een bepaalde injectie dan al wilt krijgen. Ga je alleen voor een goed gesprek dan moet je de volgende keer weer een consult betalen als je alleen de prik gaat halen. Het is aan te raden te beginnen met de eerste spuit van de Twinrix. Omdat deze serie de meeste tijd in beslag neemt door de tijd die tussen de vaccinaties in moet zitten en de test op anti-lichamen daarna. Het is vrijwel altijd mogelijk om meer dan 1 vaccinatie per keer te laten zetten. Een budgetair verantwoord vaccinatieschema is goed te maken met behulp van bijvoorbeeld de Travel Doctor.

Verplichte vaccinaties

Er zijn een aantal vaccinaties die door landen verplicht gesteld worden om het land in te mogen. Het is belangrijk om goed na te gaan of dit ook geldt voor landen die jij wil bezoeken, aangezien je anders misschien het land niet binnen komt. het is daarom ook belangrijk dat je je vaccinatieboekje met daarin de bewijzen altijd bij je hebt als je gaat reizen. De kans dat ze er naar vragen bij de grens is klein. Maar als er weer eens iets uitbreekt mogen ze er naar vragen en je de toegang tot het land ontzeggen als je de verplichte vaccinaties niet hebt gehad.

Zo stellen veel landen bijvoorbeeld een Choleravaccinatie verplicht. Er zijn allerlei redenen waarom er hier in Europa niet tegen gevaccineerd wordt. Je kan wel een stempel halen bij de GGD. Een vacinatie werkt maar een korte tijd dus je kan de stempel het best op het allerlaatste moment halen. Als je geen stempel hebt loop je het risico dat je aan de grens van een land wordt geweigerd of dat ze alsnog die spuit in je arm willen duwen.

Een bijzondere die je niet moet vergeten is de Japanse b-encephalitus vaccinatie. Die is nodig als je langdurig verblijft in een gebied met rijstvelden. In Europa is hij niet heel erg makkelijk te krijgen en behoorlijk prijzig. in Azië kan je hem zonder probleem halen in de grote steden tegen leukere prijzen. Niet veel reizigers hebben deze vaccinatie nodig.

WAARSCHUWING: In tegenstelling wat veel mensen denken dekt vaccinatie voor hepatitis B niet altijd levenslang! Als je een vaccinatie haalt voor Hepatitis B of A én B, wordt er na de derde prik gekeken of je voldoende antibodies hebt aangemaakt. Hierna zou je voor 10 tot 15 jaar  of zelfs levenslang beschermd zijn. Er zijn echter een heel aantal mensen waarbij na een aantal jaar dat aantal antibodies weer flink daalt! Is de test een aantal jaren geleden en wil je het zekere voor het onzekere nemen dan kun je bij de GGD of de Travel Doctor een bloedtest laten afnemen. Blijken je antibodies te laag dan krijg je weer een reeks. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Hepatitis B. Men denkt dat je na 1 flinke leveronsteking vaak wel weer geneest. Dit is helaas niet waar. De ziekte wordt vaak chronisch en is zo goed als onbehandelbaar. De lever loopt permanente schade op met ernstige gevolgen op de lange duur.