Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: bolletjeom

Reizen, wie houdt er niet van? We kunnen nu bijna voor een appel en een ei naar de andere kant van de wereld vliegen maar wanneer je langere tijd weg wilt blijven, kunnen de kosten van een flinke reis behoorlijk oplopen. Daarom hebben wij een aantal tips opgesomd over goedkoop reizen. Soms moet je aan de tip je eigen creatieve invulling geven.

Social media voor je slaapplaats en vervoer

We hebben het een Britse man al zien doen: met behulp van Twitter de wereld over reizen. Zijn doel was om binnen 30 dagen naar Stewart eiland nabij Nieuw Zeeland te reizen zonder daar iets voor te hoeven betalen.  We weten nu dat het mogelijk is, dus begin direct aan je eigen sociale netwerk en zet je eigen reisblog op waarop je je plan uit de doeken doet. Begin met het contacteren van vrienden, familie en vage kennissen, zodat je idee zover mogelijk het wereldwijde web overgaat. Nu is het de kunst om media-aandacht te krijgen waardoor je direct mensen vindt die je helpen de eerste kilometers af te leggen en waar je misschien mag overnachten.  Om je plan genoeg kans van slagen te geven, is het belangrijk dat je contacten op je sociale media goed onderhoudt. Hierdoor zal je sociale netwerk ongetwijfeld groeien en nemen je kansen op nieuwe overnachtingsplaatsen direct toe.  Verder is het vooral genieten van je avontuur en zorgen dat je de aandacht van de (buitenlandse) pers behoudt.

Gebruik CouchSurfing, HospitalityClub, WWOOF en Workaway

Met online websites als CouchSurfing, Workaway, HospitalityClub en WWOOF kun je bij locals erg goedkoop of gratis overnachten en eten en je krijgt ook een hele andere indruk van het land en de bevolking.

Couchsurfen

CouchSurfing is een website waarop je je bank aan reizigers aanbiedt om te overnachten. Doordat je jouw bank aanbiedt, krijg je zelf ook de mogelijkheid om bij anderen te overnachten. Naast de slaapplaats die mensen aanbieden, gaan sommige hosts zover dat ze je mag aanschuiven bij het eten of dat ze je een toer door de stad geven. Uiteraard moet je jezelf netjes gedragen en dankbaar zijn dat deze mensen je in hun stad en huis toelaten. Doe je dit niet, dan kun je in no-time weer inpakken en nieuwe aanbiedingen vergeten. De community is namelijk erg sociaal en zelfregulerend, zodat misbruik weinig voorkomt. Om betrouwbaar over te komen is het een must om je profiel zo compleet mogelijk en naar waarheid in te vullen. CouchSurfing werkt met recensies. Dit houdt in dat je recensies kan achterlaten op de pagina van je gast of host. Met slechte recensies wordt je natuurlijk niet uitgenodigd door de volgende. De kans dat je ergens mag logeren, wordt groter als je een aantal goede recensies onder je naam hebt staan.

Hospitality Club 

Hospitality Club is vergelijkbaar met Couchsurf, maar je kunt er ook terecht met andere diensten en behoeften als een slaapplek. Denk aan liften, tips om ecologisch te reizen, in contact komen met NGO's en activiteiten. Het doel van Hospitality Club is intercultureel begrip te creëren. 

WWOOFen

WWOOF staat voor Willing Workers On Organic Farms, wat inhoudt dat plaatsen die een agrarische insteek hebben je van een slaapplaats en eten voorzien in ruil voor een paar uurtjes werk. De meeste hosts zijn ook wel bereidt je in een verderop af te zetten, zodat je je reis lowbudget kunt voortzetten. WWOOF is niet alleen in Australië een succes, er zijn ook andere landen waar het mogelijk is. Niet alle landen hebben een WWOOF waar je je kunt aanmelden, dus het is even zoeken naar de verschillende methodes om je wereldreis op deze manier te kunnen maken. 

Workaway

Een andere optie is Workaway. Via dit platform kun je op zoeken naar verschillende baantjes over de hele wereld. Werken via Workaway kan bijvoorbeeld in een hostel of een kroeg, maar ook voor particulieren die hulp nodig hebben in de tuin of een oppas zoeken. Je kan op de site gemakkelijk op locatie zoeken om te zien wat er zoal beschikbaar is in het gebied waar jij een tijdje wilt verblijven. Je doet dit werk in ruil voor onderdak en eten. 

Housesitting en petsitting

Housesitting en petsitting houdt in dat je op het huis en eventueel de planten en huisdieren past van iemand die een tijdje ergens anders verblijft. Je geniet van de privacy en luxe van een thuis in een andere omgeving en degene die weg is, hoeft zich geen zorgen te maken om de woning en de dieren.

Verhuur je woning

Terwijl je reist, kan er iemand anders in je huis, kamer, studio of appartement verblijven. Zet het op Air BnB en geef een deel van de opbrengst aan degene die je woning steeds in orde brengt en de sleutel afgeeft, of verhuur het aan studenten, expats of andere mensen die tijdelijk woonst zoeken. 

Vaardigheden

Wanneer je vanuit Europa naar een ander werelddeel wilt reizen, ben je waarschijnlijk een gigantisch bedrag kwijt. Heb je voldoende tijd, sta je open voor nieuwe contacten en beschik je over vaardigheden waar in dat land behoefte aan is, dan kun je vast een goede deal sluiten die je verder op weg kan helpen.  Ben je een ster in koken, kun je uitzonderlijk goed masseren of ben je een muzikaal wonder? Dan kun je deze diensten eventueel aanbieden in ruil voor een goed avondmaal en accommodatie.  Is het bovenstaande niet voor je weggelegd maar kun je wel goed timmeren, websites bouwen of is je Engels perfect, dan liggen er ook kansen voor je. Hoe langzamer je reist, hoe gemakkelijker het zal zijn om te werken aan wederzijdse voordelige regelingen met de lokale gemeenschap.

Go with the flow

Wanneer de kans om met iemand door heel Amerika te rijden zich voordoet, pak je die kans. Toch? Ook al was je van plan om naar Canada te gaan. Alles wat je aangeboden krijgt, kan je reis verrijken en nieuwe kansen scheppen. Wie weet beland je op eenzelfde manier alsnog in Canada. Kortom: wees flexibel.

Bestemming en tijd

Nog voor je begint te dromen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de kosten van je reis. Je vlieg- of treinticket zullen een flinke kostenpost vormen, maar vergeet eventuele visa, vaccinaties en malariatabletten niet mee te rekenen. Bekijk ook wat accommodatie, activiteiten, bezienswaardigheden, eten en drinken je ter plekke zullen kosten. Vallen de kosten hoger uit dan je budget, overweeg dan een andere bestemming, spaar nog even door of kijk of je een tijdje kunt WWOOFen, couchsurfen of werken op je bestemming. Daarnaast kun je overwegen in het laagseizoen te reizen. De kosten van accommodatie en vliegtickets zullen dan sowieso lager zijn. Het hoog- en laagseizoen verschillen per land, maar over het algemeen is het overal rustiger na de zomer- en kerstvakantie. 

Plan je trip

Als je het moeilijk vindt om je flexibel op te stellen of om afhankelijk te zijn van anderen, dan kun je geld besparen door je reis juist goed uit te stippelen. Zorg dat je een plan hebt met daarin je bestemmingen en de beste opties op vlak van vervoer. Er zijn allerlei tips om goedkope vliegtickets te vinden. Zo is het bijvoorbeeld goedkoper om tickets zes maanden voor vertrek te kopen dan pas een maand van tevoren. Dit is vooral nuttig bij lowcost airlines. Vroeg boeken kan al de helft van de kosten schelen. Op deze manier kun je toch flinke afstanden afleggen. Daarnaast is het slim om de prijs van een Round the world ticket of een Interrail-pas goed te vergelijken met de kosten van losse kaartjes voordat je er eentje bestelt. Kom je toch een betere optie tegen - zoals gratis met iemand meerijden - overweeg deze dan ook, zeker als je hiermee op langere termijn geld bespaart. Houd er bij het maken van je plan rekening mee dat steden in veel gevallen duurdere bestemmingen zijn om te verblijven dan kleinere plaatsen.

Cadeautjes

Vraag voor je verjaardag om een reisgerelateerde cadeaubon, zoals een gift card van een booking website.

Collegekaart

Ben je student of kun je er nog wel voor door, vergeet je studentenkaart dan niet en durf af en toe te informeren naar het studententarief. Soms wordt er een leeftijdsgrens gehanteerd in plaats van een studententarief en heb je je collegekaart niet nodig.

Locals

Vraag locals ter plekke om tips. Zij weten of de bezienswaardigheden uit de reisbrochure echt de moeite waard zijn, waar je het lekkerst eet voor een goede prijs, waar er 's avonds gedanst wordt en hoe laat de bus komt. De inwoners de stad waar je bent geven leuke, originele tips en hoogstwaarschijnlijk kom je op goedkopere plekken terecht dan wanneer je de bordjes met toeristeninfo volgt.

Eten en drinken

Heb je voor je diner geen tips aan locals kunnen vragen, loop dan het toeristische deel van de stad uit en zoek daar een restaurant. In een restaurant waar veel locals zitten, wordt meestal goed eten geserveerd. Een andere manier om te besparen is het drinken van kraanwater, als dit mogelijk is. Picknick af en toe in plaats van te lunchen of ontbijten in een restaurant en bezoek een markt. Groenten, fruit en ander eten zijn er waarschijnlijk verser en goedkoper dan in winkels.

Geld wisselen

Valuta wisselen is zelden gratis. De valuta die op je bestemming gebruikt wordt bij aankomst pinnen, is bijna altijd de voordeligste manier om aan het geld te komen. Als je wisselt bij een persoon of kantoor, kun je opgelicht worden, maar groter is de kans dat je veel betaalt voor deze dienst. 

Vervoer

Neem het openbaar vervoer of lift. Het openbaar vervoer is bijna altijd goedkoper dan de ritjes die reisbureaus aanbieden. Koop ook je trein- en bustickets op het station in plaats van bij reisbureaus om wat te besparen. Tickets voor nachttreinen en -bussen zijn meestal goedkoper dan de andere varianten.

Rijd je zelf met een auto, dan kun je via verschillende liftapps een rit aanbieden, iemand helpen en een klein bedrag verdienen. Binnen een stadscentrum is het meestal voordelig om een fiets of een brommer te huren. Dit is wel afhankelijk van je bestemming. Te voet ben je natuurlijk altijd het goedkoopst uit.