Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: bolletjeom

Een (lange) reis is de ideale mogelijkheid om een heleboel nieuwe sportieve activiteiten uit te proberen. Denk bijvoorbeeld aan een trekking maken, tuben,  je duikbrevet halen of ziplinen. Een reis is het ideale moment om bepaalde sporten te ontdekken. Bijvoorbeeld omdat ze in Nederland niet makkelijk te doen zijn, bijvoorbeeld surfen of duiken. Maar het kan ook dat je iets altijd al een keer wilde proberen en dat de kick die je van het reizen krijgt net dat laatste duwtje in je rug is dat je nodig had.

Ter inspiratie zetten we de leukste activiteiten op een rij. Via de links krijg je meer informatie over deze activiteiten.

Ziplinen

Over prachtige natuur razen terwijl je alleen aan een touw vastzit? Dat kan als je gaat ziplinen. Een zip-line (ook bekend onder namen zoals Canopy tour of flying fox) bestaat uit een ijzeren kabel. Je wordt aan de kabel bevestigd met een harnasje. De zwaartekracht doet de rest. Jij raast naar beneden en je krijgt naast een adrenalinekick ook een geweldig uitzicht over de omgeving. Het is gewoon super leuk!

Meestal kan je ziplinen op mooie plekken in de bergen, in de jungle of over water. Ziplinen of Canopy tours zijn vooral in landen zoals Costa Rica, Panama en Honduras heel erg populair. Wij geven je een overzicht van de beste en goedkoopste mogelijkheden voor ziplijnen in Midden-Amerika. Maar ook in Azië zijn er volop mogelijkheden om te ziplinen, bijvoorbeeld in Laos of Thailand .

(Leren) surfen

Lekker op het strand hangen en af en toe het water in 'to catch the waves'. Klinkt heerlijk toch? Helaas zijn de golven in Nederland bijna nooit ideaal om te surfen, je zult hiervoor dus moeten uitwijken naar andere landen.

Je vindt op bijna elk continent wel plekken waar je goed kan surfen. Zo kan je in Europa bijvoorbeeld terecht op verschillende plekken in Portugal, Spanje en Frankrijk. Ben je een beginnend surfer en wil je op surfreis in Europa? Lees je dan van tevoren goed in. Je kan ervoor kiezen om naar een surfkamp te gaan of het surfen ter plekke te regelen in een plaats waar dit kan. Zorg er wel voor dat je dit op tijd regelt, want in het hoogseizoen (lente-zomer) zal het druk zijn.

In Australië, Azië of Centraal-Amerika kan je heel goed surfen. Surfers van over de hele wereld reizen af naar bepaalde plekken om daar goed te kunnen surfen, maar ook als beginner kan je hier goed terecht. In Australië heb je verschillende plekken om goed te surfen, lees bijvoorbeeld ons artikel over surfen in West-Australië eens. In Azië zijn Sri Lanka en Indonesië(vooral Bali) DE plekken om te gaan surfen.

Duikbrevet halen en duiken

Altijd al willen duiken? Dan is het zeker de moeite waard om op vakantie of tijdens een lange reis een Padi Open Water duikbrevet te halen. Het is op verschillende plekken mogelijk om goedkoop een duikbrevet te halen. Zo heb je in Azië heel veel mogelijkheden om goedkoop je duikbrevet te halen, bijvoorbeeld in Thailand of Indonesië.

Heb je eenmaal een duikbrevet gehaald dan kan je op reis genieten van de vaak warme zee en bijzondere vissen. Wil je een keer wat anders denk dan bijvoorbeeld eens aan een zoetwaterduik of een duik naar een verzonken ruïne.

Tuben

Tuben is heel simpel gezegd: in een band een rivier afdrijven. Vaak zijn dit oude binnenbanden van een auto of tractor, maar er zijn ook echt banden die speciaal hiervoor gekocht worden. Heerlijk relaxt of soms een beetje spannend. Het tubing mekka is Vang Vieng in Laos maar tuben op reis is in veel landen mogelijk.

Trekking, hiking en bergbeklimmen

Een (lange) reis is een mooie gelegenheid om al het gemotoriseerde vervoer eens achter te laten en volledig op eigen spieren en wilskracht een mooie trektocht te maken. Er zijn veel bergen die ook voor de gewone toerist prima beklimbaar zijn.

Op reis heb je verschillende mogelijkheden. Van zware trektochten van enkele weken tot een trektocht van een dag of twee. Het hangt er allemaal maar net vanaf waar je zin in hebt. Nepal is het land bij uitstek waar je heen kan gaan voor verschillende trektochten. Zo kan je voor het langere Annapurna Circuit kiezen of voor de Poon Hill trek van maar 4 tot 5 dagen.

Maar niet alleen in Nepal heb je bijzondere treks. In Sapa in Vietnam kan je ook heel mooie hiken of wat dacht je van de Inca Trail? Ook kan je ervoor kiezen om een vulkaan te beklimmen of bekijken. Bijvoorbeeld de Gugung Papandayan vulkaan in Indonesië of verschillende vulkanen in Ecuador.

Je kan eigenlijk op elke vakantie- of reisbestemming wel een goede wandeltocht maken. Lees je van tevoren in en ga altijd goed voorbereid op pad.

Kajakken

Kajakken is zo'n activiteit die overal kan, zelfs in Nederland. Maar op reis in de mooie natuur is toch weer een heel andere ervaring. Een mooie plek is bijvoorbeeld in het Abel Tasman National Park.

Ook kan je op verschillende plekken op zee kajakken, bijvoorbeeld in de wereldberoemde baai Halong Bay.

Kameelrijden  

Tijdens je vakantie of reis in o.a. Egypte, India of Marokko kan je een kameeltocht van een of meerdere dagen maken. Het is een unieke manier om de woestijn te verkennen. 

Behalve deze activiteiten zijn er nog veel meer dingen die je in het dagelijks leven niet gelijk doet maar een (sportief) hoogtepunt van je reis kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rafting tocht in Honduras of bungeejumpen in Nieuw-Zeeland