bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: NazTaha

Samen of alleen op reis? Het is een van de grote vragen die jezelf stelt als je van plan bent op reis te gaan. Om je op weg helpen, hebben we de voor- en nadelen van zowel soloreizen als van reizen als een (bevriend) koppel opgesomd. 

Bedenk voordat je met iemand een lange reis gaat maken goed waar je aan begint. Sommige vriendschappen en relaties lopen op de klippen tijdens een lange reis, maar veel relaties en vriendschappen werden juist sterker door het avontuur. Denk er niet te licht over en bedenk goed of de persoon met wie je op reis wilt echt iemand is met wie je zo'n avontuur wilt aangaan. Je zit namelijk weken en soms zelfs maanden op elkaars lip. Je moet in staat zijn om samen beslissingen te nemen en je moet goed met elkaar kunnen communiceren. Dat je thuis goede vrienden bent, betekent niet automatisch dat dit op reis ook zo is.

Voordelen van reizen met een goede vriend of vriendin

 • Je bent nooit alleen en dat geeft een veilig gevoel. Bovendien heb je iemand om alles mee te delen als je op plekken komt waar wat minder toeristen zijn. 
 • Sommige kosten kun je delen, waardoor bepaalde dingen goedkoper worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eten, accommodatie en vervoer. Ook is samen eten meestal gezelliger dan alleen.
 • Je bent niet verplicht om met andere reizigers om te gaan. Het is fijn om vertrouwd gezelschap te hebben als je even geen zin hebt om 'nieuwe mensen' te ontmoeten. Bovendien zijn jullie langere tijd samen op reis, dus als je even geen zin hebt om te praten, is dat vast niet ongemakkelijk. 
 • Je hebt voor en na de reis iemand die hetzelfde meemaakt als jij. Dat schept echt een band en het betekent dat je iemand hebt waarmee je maanden later nog herinneringen kan ophalen. 
 • Je kunt tijdens je reis direct je verhaal met een vertrouwd persoon delen. Onderschat niet hoe fijn dit is. Je maakt elke dag veel nieuwe dingen mee. Het is fijn om daar direct over te praten.
 • Je kunt kosten en spullen delen. Dit is bijvoorbeeld handig als je niet veel bagage wilt meenemen. 
 • Je hebt iemand om op terug te vallen; op goede en slechte momenten.
 • Je kunt gemakkelijker grote aankopen doen, zoals een auto of brommer.

Nadelen van reizen met een goede vriend of vriendin

 • Soms is het lastiger contact te leggen met andere reizigers, omdat je toch al iemand bij je hebt om mee te praten. Ook lijk je iets minder benaderbaar voor soloreizigers, omdat jullie al een kliekje vormen. 
 • Je kunt niet altijd doen waar je zin in hebt en moet veel overleggen. Dit kan vooral een groot nadeel zijn als jullie niet op één lijn zitten. Het is dus ontzettend belangrijk om van tevoren af te spreken wat jullie verwachtingen zijn. Op wat voor plekken wil je overnachten? Wil je veel activiteiten doen of wil je vooral relaxen? Willen jullie allebei evenveel feesten? Ook is het belangrijk om van tevoren te bekijken of jullie hetzelfde reisbudget hebben. Als de een veel meer geld meeneemt dan de ander, kan dat betekenen dat jullie verwachtingen van de reis verschillen of dat het geld van een na een tijdje op is, terwijl de ander nog wil blijven. 
 • Na een flinke ruzie zit je nog steeds met elkaar opgescheept.
 • Je leert elkaar op reis heel goed kennen, ook jouw minder prettige kanten en die van je reispartner zullen aan het licht komen.
 • Je bent altijd samen, wat voor irritatie kan zorgen. 

Welke voor- en nadelen je op reis ervaart, verschilt natuurlijk per persoon. Wat voor de ene persoon een nachtmerrie is, is voor een ander juist een voordeel.

Voordelen van alleen reizen

 • Je kunt gemakkelijker contact leggen met andere reizigers omdat je alleen bent. Ook is de drempel voor anderen lager om je aan te spreken omdat je alleen bent.
 • Je kunt doen waar je zelf zin in hebt en je eigen plan trekken. Je bepaalt helemaal zelf waar je naartoe gaat, hoelang je daar blijft, wat je daar doet, waar je slaapt, welke vervoersmiddelen je gebruikt, met wie je omgaat en waar je eet.
 • Je bent totaal onafhankelijk. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen en je kunt elke dag doen waar je zin in hebt.
 • Je vergroot je comfort zone. Je zult dingen in je eentje doen die je nooit eerder alleen deed. Daarnaast kun je met onbekenden een geweldige dag, week of zelfs maand beleven. Misschien maak je vrienden voor het leven. 
 • Je Engels wordt stukken beter als je met andere reizigers optrekt.
 • Je meer over jezelf. Je maakt elke beslissing helemaal zelf en zult dus ontdekken wat je echt leuk vindt, maar ook wat je minder fijn vindt, hoe je nieuwe plekken verkent en hoe je nieuwe contacten legt. Met een reisgenoot wordt je beïnvloedt zijn of haar voorkeuren en ben je geneigd compromissen te sluiten. 

Nadelen van soloreizen

 • Je kunt je na een tijdje eenzaam voelen. Je doet het toch helemaal op eigen houtje. Je reist waarschijnlijk wel met anderen, maar dat heeft meestal een tijdelijke aard. Dus er zullen toch momenten zijn waarop je alleen bent. Skype kan je behoefte aan een bekend gezicht vervullen, al is dat nooit hetzelfde als een vriend of vriendin aan je zijde.
 • Er is niemand om je op te vangen wanneer je je verdrietig voelt of wanneer je ziek bent.
 • Je moet alles zelf oplossen en uitzoeken. Als je twijfelt, kun je niet altijd direct overleggen met iemand die de situatie begrijpt. Het kan heel fijn zijn om te kunnen sparren met iemand als er knopen doorgehakt moeten worden. 
 • De kosten van een soloreis zijn iets hoger. Vooral vervoer en accommodatie zijn iets duurder als je alleen reist.
 • Je moet je steeds inzetten om mensen te leren kennen die op een bepaald moment ook weer afscheid nemen, omdat ze mogelijk een ander reisschema hebben. 
 • Je zult weleens alleen aan tours of cursussen deelnemen, omdat je niemand kunt vinden met hetzelfde plan. 
 • Er is tijdens en na de reis niemand die je volledig begrijpt als je je verhaal deelt. 
 • Sommige bestemmingen zijn onveilig om alleen te bereizen, vooral als vrouw kun je in een aantal landen extra kwetsbaar zijn.

Ook bij deze lijst geldt dat het zeer persoonlijk is of deze punten struikelblokken zijn. Ook moet het je zeker niet tegenhouden je reis te maken. Uiteindelijk kun je beter spijt hebben van de dingen die je gedaan hebt dan van de dingen die je niet gedaan hebt. Bovendien kom je vaak sterker uit de reis dan dat je ervoor was, ook wanneer je ontdekt dat alleen reizen misschien niets voor jou is. De enige manier om daarachter te komen is door het gewoon te doen.

Alleen reizen met een partner thuis

Wanneer je een partner hebt en besluit alleen te gaan reizen, kun je bepaalde afspraken maken om de periode van de reis gemakkelijker te maken voor de achterblijver. Want vaak heeft de achterblijver het zwaarder dan de persoon die vertrekt. Dit omdat de reiziger veel nieuwe dingen meemaakt, soms niet aan thuis denkt en de dagen voorbij vliegen, ook zonder contact met het thuisfront. Voorbeelden van afspraken zijn:

 • Bellen op een vaste dag
  Houd bij deze afspraak rekening met het tijdsverschil. Kies een moment waarop jullie allebei tijd en zin hebben om te bellen, skypen of facetimen.
 • Appen of sms'en voor het slapen gaan
  Even een appje sturen voordat je gaat slapen is een kleine moeite die door veel mensen gewaardeerd wordt. Houd er wel rekening mee dat je mogelijk in gebieden terechtkomt waar je geen bereik hebt en waar je dus niet kunt appen of sms'en. Maak deze belofte alleen als je zeker weet dat je 'm kunt waarmaken, anders zijn de zorgen en de teleurstelling extra groot als je het niet doet.
 • E-mail, social media en blogs
  E-mail blijft een goedkoop en handig communicatiemiddel. De meeste accommodaties hebben wifi en anders kun je vast wel in een internetcafé terecht. Door te mailen kun je langere verhalen vertellen dan via whatsapp. Via een blog, instagramaccount, facebookgroep, facebookpagina of gewoon je eigen facebookaccount kun je het thuisfront natuurlijk ook gemakkelijk op de hoogste stellen van je avonturen. Bedenk vooraf met wie je je belevenissen en foto's wilt delen, kies een kanaal en stel geïnteresseerden op de hoogte van je keuze.
 • Samen reizen
  Een andere optie is om een deel van de reis alleen en een deel samen te reizen. Wanneer je dit doet, kun je het best alleen vertrekken en samen terugkomen. Wanneer je lang weggaat, kun je na vertrek van je vriend of vriendin nog even blijven reizen, maar het is voor stelletjes vaak moeilijk om weer uit elkaar te gaan. Het is namelijk moeilijker om tijdens je reis afscheid te nemen van je partner dan vooraf in Nederland. Wel is het leuk voor degene die naar huis gaat dat die nu een beeld heeft van waar je zit en hoe het is. Dit maakt het delen van ervaringen na de reis ook gemakkelijker.

Noa's vriend reisde drie maanden door Ecuador terwijl zij thuisbleef. Hun relatie is anders sinds de reis. In dit interview geeft Noa tips aan thuisblijvers.

Tips voor samen reizende stelletjes

Veel stelletjes die samen reizen doen alles samen, maar dat hoeft per se. Als je regelmatig iets alleen doet, verlaat je je comfortzone even, heb 's avonds iets nieuws te bespreken en hoef je geen compromis te sluiten over activiteiten die de een wel wil doen en de ander niet. Het zou jammer zijn als je later spijt hebt van iets dat je niet gedaan hebt, omdat de ander het niet zag zitten.

Neem niet elke nacht een privékamer, maar slaap ook eens in een dorm. Op die manier kom je gemakkelijker in contact met andere reizigers. Ook als koppel is dat heel gezellig en de beste tips over onder andere bezienswaardigheden, restaurants en vervoer, hoor je ter plekke van andere reizigers.