Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Wanneer je graag op reis wil maar je geen creditcard hebt is dat niet direct een probleem. Je kunt jezelf prima redden zonder een creditcard, maar soms kan het hebben van een creditcard erg handig zijn. Bijvoorbeeld voor het boeken van een vliegticket of om je creditcardnummer als onderpand te geven bij het huren van een auto of camper. Wanneer je nog student bent heb je vaak de mogelijkheid om op een goedkope manier een creditcard aan te vragen. Informeer dus even bij je bank welke opties zij bieden.

Mocht je echter niet voldoende inkomen hebben of rood staan dan zijn er nog een aantal opties. 

 

Cash Passport

Mastercard heeft in samenwerking met GWK Travelex een oplossing in de vorm van een prepaidcard. Het heet het Cash Passport en je kunt er bijna overal mee betalen waar het Mastercard logo staat. Je zult jezelf wel moeten afvragen of je zo’n kaart ook wel echt wilt, want het is niet voor niets dat je bij de bank(en) geen “echte” creditcard krijgt. Ook zijn dit soort kaarten duurder dan een volwaardige creditcard.

Het Cash Passpoort is een pasje met alle “voordelen” van een volwaardige credit card. De eenmalige aanschafkosten zijn €9,95 en bij GWK in Nederland kost opwaarderen niets. Aan het pinnen bij bijvoorbeeld een pinautomaat zitten wel kosten verbonden.

Als je de kaart alleen voor online boekingen wilt gebruiken en je hebt voldoende saldo op je kaart gezet, dan is de kaart prima te gebruiken. Het saldo kan je bij een GWK-kantoor of via een bankoverschrijving opwaarderen.

Verder heeft het Cash Passpoort nog enkele zaken waar je goed rekening mee moet houden: 

  • Wanneer je de kaart een jaar lang niet gebruikt kost hij 3 euro per maand (36 euro p/j!) extra
  • Wanneer je betaalt in een andere munteenheid dan de Euro wordt 4% koersopslag berekend.

Debit of Prepaid card

Reis je voornamelijk buiten Europa en voor een langere tijd en kun je niet aan een normale creditcard komen dan is misschien een Debit/prepaidCard een betere oplossing, deze heb je van Matercard, MoneyBookers, Medius en ExaCard. Die kun je online beheren en geld overmaken door middel van internetbankieren. Echter hebben deze ook een aantal nadelen:

  • Extra kosten voor alles pinnen, storten, betalingen, en exchange rate maken het gebruik erg duur vooral in een land zonder Euro.
  • Pas wordt nog vaak genoeg op plekken niet geaccepteerd omdat het niet als een volwaardige creditcard wordt gezien.