Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: IlseGovers

Hoewel reizen tijdens de ramadan en het suikerfeest een aantal nadelen en enkele voordelen heeft, kun je ook tijdens de ramadan prima backpacken. Doe je zelf mee aan de ramadan, dan is het vast fijn om mee te gaan in de flow van de lokale bevolking. 

Als je naar het Midden-Oosten of Noord-Afrika of Zuid-Azië, is de kans dat je te maken krijgt met de ramadan of het suikerfeest (Eid-al-Fitr) het grootst. Ook in Zuid(oost)-Azië, zoals in Indonesië, op een aantal plaatsen in Maleisië en in India in de provincie Jammu & Kashmir, de Malediven en in Assam, is de islam groot. Hoeveel de ramadan je reis beïnvloedt, hangt af van de plaats en het land waar je bent. Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat toeristische activiteiten niet worden stopgezet in toeristische gebieden zoals op Bali en in Marrakech. In minder toeristische landen zullen reizen, eten en drinken wat moeilijker zijn tijdens de ramadan. De ramadan brengt echter niet alleen ongemak, het is vooral ’s avonds erg gezellig.

Wat is de ramadan?

De ramadan is de negende maand van de islamitische kalender. In deze maand vasten moslims. Dit betekent dat ze tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen.

Na zonsondergang mag dit allemaal wel, hoewel er ook striktere stromingen zijn waarvan de aanhangers de hele maand niet roken. In landen waar het drinken van alcohol onder moslims gedoogd wordt, laten de meeste mensen alcohol staan tijdens de ramadan.

Na zonsondergang wordt er wel gegeten. Vaak gaat dit gepaard met gezellige samenkomsten van families. Na de ramadan is het drie dagen suikerfeest.

Gevolgen ramadan voor reizigers

Eten en drinken

Tijdens de ramadan zul je meer moeite moeten doen om overdag te kunnen eten. In toeristische plaatsen zoals Hurghada in Egypte, kun je zonder problemen in je hotel ontbijten en lunchen. Ook kun je redelijk gemakkelijk overdag een restaurant vinden dat open is. In zo’n restaurant ga je het liefst ergens zitten zodat je vanaf de weg niet te zien bent.

In andere striktere landen en plaatsen, zoals Oman, is er geen restaurant open. Je bent dan aangewezen op supermarkten of tankstations om wat eten te kopen.

Tijdens de ramadan is het uiterst onbeleefd om te eten en te drinken waar moslims die aan het vasten zijn je kunnen zien. Eten en drinken doe je dus discreet en zeker niet openlijk op straat. Voor roken geldt hetzelfde advies.

In de meeste moslimlanden moet je altijd discreet zijn met het nuttigen van alcoholische dranken. Tijdens de ramadan is dit extra belangrijk. Voor plekken waar je normaal goed kunt stappen, dien je je verwachtingen aan te passen. Tijdens de ramadan zal uitgaan niet mogelijk zijn.

‘s Avonds zitten veel restaurants vol en is de sfeer op straat extra gezellig.

Reizen

Reizen tijdens de ramadan is niet echt een probleem. Wel moet je er rekening mee houden dat ook taxichauffeurs graag thuis willen zijn zodra er weer gegeten mag worden. Rond zonsondergang een taxi vinden is bijna onmogelijk.

In een aantal landen wordt voor het openbaar vervoer een aangepaste dienstregeling gehanteerd, zodat ook buschauffeurs thuis kunnen zijn als de zon ondergaat.

Tijdens het suikerfeest kun je beter helemaal niet reizen. Bijna iedereen is vrij en (openbaar) vervoer is overvol en vaak lang van tevoren volgeboekt door mensen die op bezoek gaan bij familie.

Alternatieve openingstijden winkels, banken, musea etc.

In veel landen worden tijdens de ramadan alternatieve openingstijden gehanteerd. Vaak betekent dit dat winkels en musea eerder sluiten.

Tijdens het suikerfeest zijn veel winkels en musea helemaal gesloten.

Algemeen

Tijdens de ramadan merk je dat de lokale bevolking in de middag weinig energie heeft. Dit kan als gevolg hebben dat iets regelen wat langer duurt.

Data van de Ramadan en Suikerfeest 

  • 2018               Ramadan:15 mei tot en met 14 juni, Suikerfeest: 14 en 15 juni
  • 2019               Ramadan: 5 mei tot en met 4 juni, Suikerfeest: 4 en 5 juni
  • 2020               Ramadan: 23 april tot en met 23 mei, Suikerfeest: 23 en 24 mei  
  • 2021               Ramadan: 12 april tot en met 11 mei, Suikerfeest: 12 en 13 mei 
  • 2022               Ramadan: 2 april tot en met 1 mei, Suikerfeest: 2 en 3 mei