Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Het kan tijdens je reis soms moeilijk zijn om je te houden aan je principes als vegetariër. Het verschilt vooral per land of het moeilijk of makkelijk is om geen vlees te eten. In sommige landen is het makkelijker dan in Nederland (India!) en soms lijkt het bijna onmogelijk. Hier is een overzicht van al het goede (én het slechte) dat je als vegetarische backpacker overal ter wereld kunt tegenkomen.

Wat absoluut niet mag ontbreken op je telefoon als je als vegetariër of veganist aan het rondreizen bent, is de appvan Happy Cow. Met deze app vind je makkelijk restaurants en winkels in je buurt waar je vegetarisch of veganistisch kan eten. Zeker een aanrader!

Neem gelijk ook deel aan de discussie over vegetarisch eten op reis in ons forum. In welke landen had jij moeite om iets lekkers te vinden als vegetariër? Welke restaurants kun jij andere vegetariërs aanraden? Laat een bericht achter op het forum van Around The Globe!

Europa

West-Europa is een interessante plek om vegetariër te zijn of te worden. Aangezien tegenwoordig veel mensen geen vlees eten is het in bijna elke grote stad mogelijk om een paar helemaal vegetarische restaurants te vinden en vind je in bijna elk restaurant goede vegetarische opties. In sommige landen is het echt makkelijk eten als vegetarier. In Zwitserland, Groot-Brittannië en Ierland zullen je herbivore hunkeringen bijvoorbeeld nauwelijks bedreigd worden, maar in Italië, Duitsland en Spanje zal het iets moeilijker zijn aan vlees te ontkomen. Ham en vis worden in de Spaanse tapas haast als vegetarisch beschouwd, maar gelukkig kan je in bijna elke bar wel kiezen voor vegetarische tapas op basis van bijvoorbeeld aardappel of aubergine. 

Aan de andere kant van Europa kan het soms moeilijk zijn vegetarisch eten te vinden. Je vindt ook in Oost-Europa in de grote steden genoeg restaurants die (deels) vegetarische maaltijden serveren. In kleine steden en dorpen kan dit wel een moeilijker verhaal worden. In Rusland is het bijvoorbeeld moeilijk om een fatsoenlijke vleesloze warme maaltijd te vinden, maar variniky (een soort aardappel ravioli), kun je bij bijna elk treinstation wel vinden. Ook kun je op veel plekken in Oost-Europa kiezen voor gepaneerde groenten of kaas als hoofdgerecht.

Vergeleken met andere continenten is het vegetarische leven dus vrij eenvoudig, maar de meest vleeseters zullen je wel voor gek verklaren als je door het land van chorizo, braadworst en bolognese reist met een mond vol sla…

Afrika

De eenvoudigste manier om in Afrika geen vlees te eten, is te zeggen dat je een religieus bezwaar hebt om dat te doen. Vooral in Kenia bestaan de meeste gerechten een deel uit een of ander dier, maar als je in Senegal en de rest van de West-Afrikaanse landen blijft, zul je merken dat vanwege de hoge prijs van het vlees, het hoofdbestanddeel van de maaltijden rijst en groenten zullen zijn.

Noord-Afrikaanse landen zijn daarentegen wel erg tegemoetkomend aan vegetariërs. In Egypte kun je bijtanken met kushari (rijst, macaroni, bruine linzen en kikkererwten)  en ful (een bonendip die meestal met pita geserveerd wordt).

Azië en Oceanië

India is een uitblinker als het gaat om vegetarische maaltijden. Menu's bestaan standaard uit net zoveel gerechten met- als zonder vlees. Bovendien vindt je er een heleboel restaurants die alleen maar veg gerechten reserveren. De gerechten die je er vindt zijn ontzettend veelzijdig, echt een paradijs als je geen vlees eet dus!

In boeddhistische landen als Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos serveren ze van alles: als je in de buurt van de pagodes en tempels blijft, zullen er altijd maaltijden zonder vlees te vinden zijn. Bovendien vindt je bijna altijd wel een vegetarische sectie op de menukaart. Vaak zijn dit dan dezelfde gerechten die er ook maet vlees zijn, maar wordt er dan tofu gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan noodles of rijst met zoetzure saus. In Japan is het vanwege de enorme afhankelijkheid van schaal- en schelpdieren soms lastig, maar er is genoeg vegetarische sushi, salade en edamame (gekookte en gezouten sojabonen) te vinden om je energiereserves bij te vullen.

In de Filippijnen en Australië moet je je voorbereiden op een iets ruigere rit, want men is er gek op onder andere strandbarbecues. Pas ook op voor hun voorliefde om alles in de vissaus te dopen!

Noord- en Midden-Amerika

Welkom in de thuishaven van de foot-long hotdogs. Je zou verwachten dat het reizen door deze continenten een ware nachtmerrie is, maar de menu's zijn meestal wel voorzien met 2 of 3 fatsoenlijke vegetarische opties. Bovendie letten steeds meer mensen op wat ze eten en eten daarom ook steeds meer mensen geen vlees. Het is daardoor vooral in Noord-Amerika helemaal geen probleem om vegetarische of vegan restaurants te vinden. In San Fransico heb je geluk: jaarlijks wordt hier zelfs het World Vegetarian Festival georganiseerd. 

Midden-Amerika heeft stapels rijst en bonen, dus dit betekent veel burrito's en tortilla's, terwijl de grote Amerikaanse en Canadese steden zo'n breed scala aan gerechten hebben, dat het vinden van een vegetarische maaltijd geen probleem moet zijn. Vermijdt alleen het op biefstuk beluste Texas, waar het in hun ogen een zonde is om vegetariër te zijn.

Zuid-Amerika

Je kunt de meeste keukens in Zuid-Amerika vragen om een vleesvervanger te gebruiken en de restaurants zullen zich (op Zuid-Amerikaanse stijl) dan in bochten wringen om je tegemoet te komen. Pas wel op in Brazilië en Argentinië, waar rundvlees, rundvlees en… nog meer rundvlees de maaltijd van elke dag lijkt te zijn. Maar je kunt in deze landen er altijd wel op rekenen een aardige selectie pizza's, rijst en salades te hebben.

Geweldige Veggie-Vriendelijke landen:

  1. Trinidad & Tobago – Van doubles (zacht, plat brood met een curry saus van kikkererwten) tot roti en cassave pone (iets tussen een pudding en een cake in) tot gekookte yam (soort wortelknol) en zoete aardappel, dit Caraïbische land is een paradijs voor vegetariërs.
  2. Singapore – Van Chinees tot Indiaas en alles er tussenin, Singapore heeft alles op het gebied van vegetarisch eten. Het meeste eten vind je in de straatstalletjes en geven je zeker waar voor je geld.
  3. Groot-Brittannië – Met enkele van de beste vegetarische restaurants ter wereld en goedkope vegetariër-vriendelijke markten, is het Verenigd Koninkrijk (en vooral Londen) een geweldige plek voor de niet-vleeseter.

Kijk op de volgende website voor nog veel meer vegetarische geheimen en reisadvies:

Vegan Backpacker (met onder andere heerlijke foto's van vegetarische opties over de hele wereld), Happy Cow (gebruik de landkaart om op jouw reisbestemming een vegetarisch restaurant te vinden) en Veg Dining (restaurant gids én receptenboek!)