bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Word je snel misselijk tijdens het reizen in een bus, boot, auto of trein? Of bezorgt een vlucht per vliegtuig je een draaierig gevoel? Reisziekte komt vaak voor en kenmerkt zich vooral door misselijkheid, soms met braken tot gevolg. Reisziekte ontstaat door de bewegingen of schommelingen van het voertuig waarmee je je verplaatst. 

Niet iedereen is even vatbaar voor reisziekte,sommige mensen hebben de pech dat ze er aanleg voor hebben. Gelukkig bestaan er een aantal eenvoudige middeltjes en ook tabletjes die het risico op reisziekte kunnen verkleinen.

Een aantal tips die zouden kunnen helpen:

  • Een van de belangrijkste dingen is om nooit met een lege maag een vervoersmiddel in te stappen. Veel mensen met reisziekte eten angstvallig niets voor een grote reis en dit heeft een averechts effect. Op een lege maag ben je veel eerder misselijk. Eet iets dat licht te verteren is en niet al te zoet of vet. Drink ook geen koffie of alcohol. Mocht je tijdens de rit toch een beetje misselijk worden eet dan een stukje brood of een koekje. Op deze manier activeer je de werking van de maag, waardoor je misselijkheid verdwijnt of althans afneemt.
  • Verder helpt het als er in de auto, bus of boot voldoende frisse lucht is. Ga lekker met je hoofd in de wind zitten.
  • De horizon in de gaten houden helpt voor sommige mensen terwijl anderen weer het liefst hun ogen dicht houden. Reisziekte komt omdat je evenwichtsorgaan, dat communiceert met je ogen, het allemaal niet bij kan houden. In theorie zou je ogen dicht doen dus juist niet helpen, maar iedereen heeft zo zijn eigen oplossing.
  • Ga bij een raam zitten, zodat je naar buiten kan kijken. Als je de horizon in de gaten wil houden is bij een raam zitten handig. Bovendien kan je je raampje in sommige voertuigen open zetten voor wat frisse lucht.
  • Zet muziek op. Afleiding is goed en wat muziek kan daarbij helpen. Lezen helpt juist niet, dit maakt de misselijkheid vaak juist erger.

Reisziekte pilletjes

Probeer eerst bovenstaande eenvoudige middeltjes uit voordat je naar medicatie grijpt. Als je toch beslist een pilletje te gebruiken, kies dan een middel dat cyclizine, cinnarizine of meclozine bevat. Cyclizine is vooral nuttig tijdens relatief korte verplaatsingen (minder dan vier uur). Cinnarizine en meclozine zijn effectiever tijdens langere reizen. Deze stoffen gaan vooral het braken tegen. Houd er rekening mee dat je dan zelf geen voertuig meer mag besturen, want deze middelen hebben een vertragende invloed op je reactievermogen.

Niet ieder mens reageert hetzelfde op deze tabletjes. Van de ene wordt je heel erg duf wat jammer kan zijn als je de rest van de dag nog iets actiefs wil doen en van een ander pilletje heb je misschien geen last. Test dus rustig een paar merken uit om te zien wat voor jou het beste werkt. Een pilletje waar je duf van wordt kan wel weer heel fijn zijn als je wil slapen op een hele lange vlucht.

Auto of bus

Als je zelf de auto bestuurt, heb je minder last van wagenziekte. Wanneer iemand anders aan het stuur zit, kies dan voor een plekje vooraan in de auto of bus en hou je blik op de weg voor je gericht. Vermijd kleine kronkelende weggetjes. Het is belangrijk dat je tijdens een auto- of busrit naar buiten blijft kijken. Lezen of een film bekijken zijn activiteiten die een sterke concentratie vragen; vermijd deze daarom als je niet misselijk wilt worden. Naar muziek luisteren leidt de aandacht af wat kan helpen.

Trein

Kies voor een stoel in de rijrichting. Op die manier komt de informatie die je ogen naar je hersenen sturen overeen met het gevoel van je lichaam. Hou je blik naar buiten gericht, op een punt in de verte waaraan je slechts traag voorbij gaat. Ook hier is het beter niet te lezen of andere intensieve activiteiten uit te voeren.

Boot

Als je een boottrip maakt, zoek dan een plekje waar de meeste frisse lucht is. Als je reisziekte hebt kun je het beste in het midden gaan zitten als je per boot reist. Hier zijn de schommelingen namelijk het minst sterk. Houd je blik ook op de horizon gericht. 

Vliegtuig

Word je ziek in het vliegtuig? Draag tijdens de vlucht geen nauwe of strakke kleding en kies voor een plekje in het midden van het vliegtuig, boven de vleugels. Op die plek is de stabiliteit het grootst. De medicijnen die je het beste kan nemen, bevatten cyclizine, cinnarizine of meclozine, net zoals bij het reizen met de wagen of bus. Hiermee bestrijd je het misselijke gevoel. Denk er wel aan dat deze middeltjes je slaperig kunnen maken.