bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Om te kunnen reizen, moet je sparen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, maar het is belangrijk om er op tijd mee te beginnen en om een duidelijk doel te hebben waarvoor je het doet, waar je naar uit kunt kijken en om te bepalen hoeveel je moet sparen.

Reisbudget

Om je reisbudget te bepalen moet je weten waar je heen wilt  en hoelang de (wereld)reis gaat duren. Voor de meeste landen geven we een indicatie van het dagbudget - een kopje rechts op de site als je de reisinformatie van een land bekijkt. Vergeet niet daar de kosten van je vlieg-, trein-, of busticket bij op te tellen, de kosten van eventuele visa, vaccinaties en andere (preventieve) medicijnen, de uitgaven voor je reisuitrusting en eventuele bijzondere, duurdere activiteiten die je wilt ondernemen op wereldreis, zoals het behalen van een duikbrevet. Over het algemeen geldt: hoe sneller je reist, hoe duurder je reis zal zijn. Alleen reizen valt meestal ook duurder uit dan samen reizen. 

Voorbereidingskosten

Onderschat niet hoeveel je kwijt bent voordat je op pad kunt. Koop een voordelig vliegticket en overweeg een Round the World-ticket of een Interrailkaart als je veel verschillende landen aandoet. Bespaar vooraf niet op medische kosten en visa. Visa heb je in veel gevallen simpelweg nodig om een land binnen te komen. Verder is het belangrijk dat je gezondheid op reis in orde is. Soms zijn gezondheidsproblemen op reis moeilijker aan te pakken dan thuis. Wanneer je lang van tevoren weet dat je op wereldreis gaat, kun je voor een aanvulling op je zorgverzekering kiezen, zodat vaccinaties en malariatabletten vergoed worden. Als je over het limiet dreigt te gaan, kun je kijken of je de aanschaf kunt spreiden over twee kalenderjaren. Dit is met name handig voor mensen die in de eerste drie à vier maanden van het kalenderjaar vertrekken. Plan je vaccinaties goed, dit kan je geld schelen. Sluit tenslotte een goede reisverzekering af, nadat je hebt gekeken hoe goed de medische wereldwijde dekking van je reguliere zorgverzekering is.

 

Reisuitrusting

Je reisuitrusting kan een dure uitgave zijn. Wanneer je alles nieuw koopt, ben je zo honderden euro's kwijt. Denk aan je backpack, slaapzak, lakenzak, muskietennet, reiskleding, EHBO-kit en andere medische attributen, wandelschoenen, digitale camera en een reisgids. Wanneer je slim shopt, spullen leent of goede alternatieven bedenkt, kan dat voor veel minder.

Geld sparen om te reizen

Sparen is in theorie simpel, de uitvoering is soms een stuk lastiger. Je hebt een gezonde portie wilskracht nodig en soms betekent dit ook dat je je levensstijl moet aanpassen om te kunnen reizen. Je kunt normaal leven en geld overhouden om de wereld te verkennen.

Hoe kan ik geld sparen en besparen?

De eerste stap: ga aan tafel zitten en zet je maandelijkse inkomsten en uitgaven op een rijtje. Alles wat je opzij kunt leggen, maak je automatisch overmaken naar een spaarrekening. Doe je het niet automatisch, dan moet je er zeker van zijn dat je voldoende discipline hebt om het geld maandelijks over te maken.

 • Zet ook extraatjes direct op de spaarrekening; vakantiegeld, teruggave van de belastingdienst, toeslagen en overuren.
 • Kies een bank met een goede rente voor je spaarrekening. Dit is erg lastig op dit moment, maar in goede tijden kan het je zo een aantal extra dagen of weken langer reizen opleveren.

Naast sparen is een andere belangrijke manier om aan je geld te komen natuurlijk besparen. Je kunt geld besparen als je op reis bent, maar deze bespaartips helpen je geld opzij te zetten voor je vertrek:

 • Ga na welke onzinnige lasten je hebt en zorg dat je ervan af komt. Je hebt niets aan een boekenclub, uitgebreid televisiepakket of tijdschriftabonnement als je gaat reizen.
 • Maak een kasboek. Het klinkt suf, maar het geeft je een goed overzicht van je uitgaven en inkomsten. Je weet dan beter waar je je geld aan uitgeeft en kunt bepalen waarop je wilt bezuinigen. Op reis is het ook praktisch om je uitgaven bij te houden, zodat je de valuta en waarde van dingen snel leert kennen. Schrijf dagelijks op hoeveel je waaraan uitgeeft. Dit wordt snel routine en kost je dus nauwelijks tijd.
 • Leg voor jezelf vast wat je zwakke punten zijn en zet er een limiet op. Maak met jezelf de afspraak dat je geen nieuwe spullen of nieuwe kleding koopt als je deze niet nodig hebt. Maak een lijstje met spullen die je wél nodig hebt voor de reis en schaf die aan als je een leuke aanbieding tegenkomt.
 • Nooit meer leuke dingen doen: sommige mensen denken dat dit het gevolg is van sparen. Dat klopt niet helemaal. Je kunt nog wel leuke dingen doen, je moet alleen opzoek naar dingen die geen of minder geld kosten en je moet keuzes maken.
 • Word een koopjesjager. Leg de gidsen van een aantal outdoorwinkels naast elkaar of ga naar de websites en bekijk de prijsverschillen. Ook in de uitverkoop kun je natuurlijk fijne reisspullen voor een aantrekkelijke prijs kopen.
 • Airmiles en andere frequent flyer miles kunnen flinke korting op vliegtickets opleveren. 
 • Zorg dat je niet meer belt dan de belminuten van je telefoonabonnement.
 • Kampeer in Nederland, Duitsland of België als je nog op vakantie wilt. Het is een beetje onzinnig om veel geld uit te geven aan een vakantie terwijl je binnenkort lang weggaat. Als je behoefte hebt aan het vakantiegevoel, ga dan eens in het weekend met een tentje weg. Je hoeft geen vrij te vragen op je werk en je hebt het gevoel dat je er helemaal uit bent geweest en begint dus weer fris aan je maandag.
 • Neem lunch mee naar je werk en koop onderweg naar je werk geen koffie meer. 
 • Kan je auto niet alvast de deur uit? Het hebben en onderhouden van een auto kost een smak geld. Maak gebruik van Greenwheels of SnappCar als je een dagje een auto nodig hebt.
 • Verhuur je huis terwijl je op wereldreis bent.
 • Je kunt een boel besparen als je bewust boodschappen doet en zelf kookt. Doe geen boodschappen als je honger hebt, ga naar een goedkope supermarkt en ga op zaterdag om 17.00 uur, dan gaat alles in de uitverkoop op de markt, bij de bakker, slager en bij de visboer.
 • Zorg dat je je zaakjes bij de gemeente op orde hebt als je langer dan acht maanden weggaat en boetes wilt voorkomen.
 • Kijk eens goed om je heen en vraag je af wat je nog nodig hebt en waar je een ander blij mee maakt. Verkoop wat je niet meer nodig hebt op Marktplaats, Ebay of op de rommelmarkt.