bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: IlseGovers

Een goede reisgids is bijna onmisbaar op reis. Natuurlijk kun je reisgidsen en wegenkaarten online bestellen, maar het is niet te vergelijken met een bezoekje aan een fysieke reisboekenwinkel, waar soms lezingen en boeklanceringen georganiseerd worden. Bovendien draag je bij aan het bestaansrecht van kleine zelfstandigen als je een boek bij hen koopt in plaats van bij een grote webshop. Hieronder vind je een overzicht van een aantal reisboekhandels die een bezoekje waard zijn. 

Amsterdam

In Amsterdam zit een hele grote reiswinkel: Pied a terre. In de negen straatjes vind je reisboekhandel Evenaar. In Amsterdam vind je ook A la Carte en een Joho center waar soms goede kortingen te scoren zijn op reisgidsen.

Arnhem

Bij De noorderzon hebben ze een uitgebreide selectie kaarten, waaronder een exclusievere exemplaren.

Den Haag

In Den Haag vind je Stanley & Livingstone. Ook is er een Joho center dat regelmatig interessante aanbiedingen heeft.

Eindhoven

Landschap is  gespecialiseerd in reisgidsen, topografische kaarten, atlassen, reisverhalen, fotoboeken, actieve vakantiegidsen, klimgidsen, globes, fiets- en wandelkaarten, taalgidsen, accommodatiegidsen, straten- en wegenatlassen van gebieden over de gehele wereld.

Groningen

De Zwerver is een uitgebreide reisboekenhandel. In Groningen zit ook een Joho center waar soms goede kortingen zijn op reisgidsen.

Leiden

Bij Zandvliet hebben ze een hele grote collectie reisgidsen en vooral heel veel wegen- en wandelkaarten. Ook in Leiden vind je een Joho center.

Lisse

In Lisse kun je een kijkje nemen in de Op Reis winkel. Hier wordt een groot assortiment reisgidsen, kaarten, wandel- en fietsgidsen verkocht. Daarnaast heeft de winkel reisartikelen zoals lichtgewicht outdoorproducten, onderwatercamera's en GPS-apparatuur. 

Maastricht

Boekhandel Dominicanen in Maastricht is uitgeroepen tot de mooiste boekenwinkel ter wereld. Deze boekenwinkel is gevestigd in een oude kerk en heeft een goede reisboekenselectie.

Utrecht

Boekhandel Interglobe is gespecialiseerd in reisgidsen. Deze winkel is dichtbij de Oude Gracht gevestigd. Voor Lonely planets, Rough guides en Insight guides is Broese aan de Oude Gracht een aanrader. In Utrecht zit ook een Joho center.

België

In Gent en St. Denijs biedt Atlas & Zanzibar een ruim assortiment reisgidsen, kaarten, atlassen en wereldbollen. In Antwerpen kun je terecht bij de ecologische reisboekhandel Alta Via en in Brugge bij De Reyghere. In Brussel moet je voor reisgidsen, kaarten en atlassen bij Anticyclone des Açores zijn.