bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Lang van huis zijn, betekent ook dat je de dingen van thuis lang zal moeten missen. Het kan daarom heel fijn zijn om een pakketje met spullen van thuis opgestuurd te krijgen. Als je een paar weken vooruit weet waar je zal zijn, kan je als backpacker post toegestuurd krijgen naar een bepaald postkantoor in een bepaalde stad. Dit heet Poste restante. Soms is het zelfs mogelijk post toegestuurd te krijgen in je hostel. Deze hostels adverteren hier meestal mee.Als je ergens langere tijd verblijft is het zeker de moeite waard om dit even te checken. De volgende informatie gaat voor zo goed als de hele wereld op!

Post restante

Hoe werkt Post restante? Jij zoekt uit of de stad van je keuze een Post Restante service heeft. Deze informatie staat meestal in de Lonely Planet of kan je opzoeken op de website van de posterijen van het betreffende land. Vervolgens laat je het thuisfront het adres van dit postkantoor weten. Houd er rekening mee dat pakketjes er soms wel een paar weken over doen dus plan ver vooruit.

Je laat dus de post sturen naar het hoofdpostkantoor van een stad waar je gaat komen met de vermelding Poste Restante op het pakketje. Zorg ervoor dat op het pakje je volledige naam vermeld staat en dat de naam dus exact met de naam in je paspoort klopt! Zorg dat de thuisblijvers al je voornamen kennen. Staat niet alles op het pakketje dan kan het zijn dat je het pakketje niet mee krijgt.

De verzender zet ergens op het pakketje het eigen adres. Achternaam, postcode, huisnummer en land is voldoende. Schrijf er voor de veiligheid niet meer info op. Ze moeten die gegevens alleen kunnen gebruiken om het pakketje eventueel terug te sturen. Schrijf links boven op het pakket: "keep until arrive" dan bewaren ze het wat langer. Vraag het thuisfront je ook te melden dat ze wat opgestuurd hebben! Dan weet je wanneer je het ongeveer kan gaan ophalen. 

Als jij in de bewuste stad bent, ga je naar het postkantoor en de poste Restante afdeling. Je laat je paspoort zien en krijgt je pakje mee. De verzender heeft betaald en jij betaalt zelden extra kosten. Soms is er een douane fee en je pakje is meestal opengemaakt voor controle. Geef door aan de mensen thuis dat ze niet iets strafbaars in het pakketje stoppen, dit kan bijvoorbeeld al bij sommige soorten eten. Laat ze dus goed controleren wat wel en niet naar het land gestuurd mag worden. Laat de mensen die jou iets gaan sturen dit artikel ook eens lezen, zodat we ook op de hoogte zijn hoe het werkt.

Tips voor de verzender van een pakje naar jou

  • Gebruik geen mooie postzegels dit kan wel eens te verleidelijk zijn en dan krijg je het pakketje nooit.
  • Denk licht. De reiziger moet het ook allemaal weer meesjouwen. Houd er rekening mee dat de reiziger om die reden ook weer iets weggeeft.
  • Let op met eten! Sommige landen hebben zeer strikte invoerregels. Een verdacht pakketje komt soms helemaal niet aan. normaal verpakt eten dat niet snel bederft is meestal geen probleem. Dropjes kunnen dus zonder probleem verstuurd worden maar let op met kaas.
  • Het duurt soms wel drie weken voor een pakketje uit Nederland arriveert, maar vaak is het veel sneller. TNT geeft op voor 'standard mail': 12-15 werkdagen. Maar: de douane kan de boel vertragen.
  • Vul de doos aan met pretpakketdingen tot het maximale gewicht voor een bepaalde prijs, 1 kilo of 2 kilo verzenden maakt namelijk niets uit qua kosten. Doe er dan nog maar een tijdschrift en wat drop bij!  Ook al zeiden we net "denk licht", dit zijn spullen die opgegeten worden/weggeven worden en dus niet bijdragen aan het gewicht van de backpack.

Tips voor de reiziger

  • Ga  je lang op reis en wil je dingen toegestuurd krijgen omdat je ze niet de hele weg nodig hebt? Zet dan bij iemand een doos met je spullen neer die ze makkelijk kunnen opsturen. Dan hoef je niet vanuit het buitenland te gaan regelen wat er allemaal mee moet en hoef je niet alles in 1 keer mee te slepen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen waar je van weet dat je geen last hebt van bijwerkingen, Lonely Planets, scheermesjes, jassen, mutsen, paradontax,  boeken enz.
  • Zet in je mailbox een lijstje van de inhoud van die doos voor het geval je het vergeet.

Wat kost een pakket versturen?

Uiteraard kost het aardig wat om zo'n postpak te versturen. De prijzen veranderen te vaak daarom hier geen overzicht. Kijk voor meer info bij TNT pakketpost prijzen. DE " standard" prijzen liggen uiteraard een stuk lager dan "Priority".

Pakketten zwaarder dan 2 kilo gaan per zogenaamde 'Worldpackspecial'. Hier hebben ze naast " standard" ook de mogelijkheid voor " economy". Alleen geen idee hoe lang het pakket er dan over doet. Er is een speciaal tarief voor pakketjes waar alleen maar boeken in zitten, dit is dus goedkoper.

Tip: Weeg thuis en vul hem tot het maximale gewicht voor dezelfde prijs. Of neem hem mee naar het postkantoor, laat hem daar wegen en vul hem ter plekke met extra dingen. Als je thuis weegt moet je voorzichtig zijn. 1 gram teveel is een ander tarief!

Hierbij nog een tip voor verzending vanuit Nederland naar het buitenland. DHL is nu ook een service begonnen naar 250 landen, hier de website.