Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook.

Muggenwering is tijdens reizen naar landen waar malaria, Japanse encefalitis, dengue, gele koorts en chikungunya voorkomt essentieel om jezelf te beschermen tegen muggenbeten. 

Er zijn ontzettend veel producten op de markt die hiervoor geschikt zijn, veel daarvan zijn op basis van DEET. Lees hieronder meer over de werkzame stof, het gebruik en de veiligheid rondom dit middel. 

Wanneer en hoe beschermen?

Muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue, gele koorts en chikungunya overbrengen steken overdag. Het is dus erg belangrijk dat je je in landen waar deze ziektes voorkomen altijd goed beschermd.

Draag om te beginnen kleding met lange mouwen, een lange broek, sokken en schoenen. De onbedekte delen van je lichaam (dus niet onder je kleding, maar je handen/gezicht/enkels) smeer of spuit je in met anti-mug. Middelen met DEET mag je niet gebruiken op beschadigde huid, zoals (schaaf)wonden en op knieholten en elleboogholten (hier plooit de huid door beweging).

Wat is DEET?

DEET is een middel dat door miljoenen mensen gebruikt wordt om muggen af te weren. Het is een afkorting van "Diethyl-m-toalumide", een stof die op het zenuwsysteem van insecten werkt. Muskieten raken gedesoriënteerd en kunnen daardoor niet meer steken en zoeken een ander slachtoffer.

DEET wordt meestal gebruikt in concentraties van 30-50%. 

De 40% en 50% DEET bevatten de aangegeven percentages DEET en 'alcohol denat' (geeft het product een ontsmettende eigenschap, zorgt ervoor dat het langer houdbaar is en trekt je poriën tijdelijk samen). Het is niet slecht voor je huid, maar kan bij langdurig gebruik wel voor uitdroging zorgen.

In de 30% DEET zit naast hiernaast ook water, 96% 'ethanol denat' (ook alcohol), 'glycerol' (werkt als vochtvasthoudend middel), 'carbomeer' (werkt als verdikkingsmiddel) en 90% 'diisopropanolamine' (neutraliseert zure stoffen/lost olieën en vet op).

Is DEET voor iedereen veilig te gebruiken?

DEET moet worden weggegooid bij het chemisch afval, het tast namelijk kunststoffen en gelakte oppervlakten aan. Pas dus op dat je het niet in contact brengt met je bril, fototoestel, tafelbladen en bepaalde synthetische kledingstukken. Hoge concentraties kunnen voor huidreacties zorgen.

Er zijn veel onderzoeken geweest naar de veiligheid van DEET en bij normaal gebruik zijn de zorgen ongegrond gebleken. Er wordt wel geadviseerd om niet meer dan 30% DEET bij kinderen onder de 2 jaar te gebruiken. Een goede tip van Care Plus is ook om de handen van kinderen niet in te smeren met DEET, omdat ze hiermee in de mond of ogen kunnen zitten. Er bestaat van Care Plus ook een anti-insecten middel speciaal voor kinderen.

In de bijsluiter van de producten staat dat DEET veilig gebruikt kan worden in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Daarvoor kunnen concentraties tot 30% gebruikt worden.

Hoe lang ben ik met DEET beschermd? 

30% DEET beschermd tot 5,5 uur, 40% tot 8 uur en 50% tot 10 uur.

Als je deze tijden volgt, doe je volgens de website van Care Plus bij dagelijks gebruik (alleen op onbedekte huid) met een verpakking wel 2-3 weken. De 100ml verpakking is voldoende voor 3,5-5 weken.

Als je een geïmpregneerd musiekennet gebruikt, hoef je 's nachts geen DEET te gebruiken. Mocht je uit bed moeten om naar de wc te gaan en je dus onder je net vandaan komt, is het verstandig wel even DEET op te spuiten.

Moet ik eerst DEET of zonnebrand opsmeren?

Zonnebrand smeer je een half uur voor je in de zon gaat op. Als de zonnebrand is ingetrokken kun je het DEET-middel 10 minuten voordat je in de zon gaat aanbrengen. Houd er rekening mee dat het gebruik van DEET de factor van je zonnebrand verlaagd. En dat als je nieuwe zonnebrand aanbrengt de werking van de DEET verminderd. Na het zwemmen moet je opnieuw DEET gebruiken. 

Het gebruik van een muskietennet

Als je slaapruimte niet muggenvrij te maken is, moet je een (geïmpregneerd) muskietennet gebruiken. Deze netten zijn te bevestigen met een haakje, spijker of touw boven het bed.

Zorg ervoor dat je het net goed met de uiteinden onder het matras stopt en dat je niet met onbedekte lichaamsdelen tegen het gaas aan komt te liggen.