Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Wij hebben een meeneemlijst samengesteld met de dingen waarvan wij denken dat je ze nodig hebt. Het hangt ook een beetje af van de landen die je gaat bezoeken en op welke manier je gaat reizen. Reis je bijvoorbeeld met een camper/auto dan is een koffer wellicht gemakkelijker dan een backpack. Onze tips dienen vooral als leidraad waarbij je zelf een aantal keuzes kunt maken.

Download de meeneemlijst hier

Waarom je bepaalde spullen mee moet nemen of juist niet en waar je op moet letten bij de aanschaf vind je terug in ons hoofdstukje spullen kopen. Ook hebben we een algemene meeneemlijst samengesteld die je kunt gebruiken tijdens het inpakken van je koffer of backpack.

Rugzak of koffer

Zolang als deze website bestaat is er discussie of je een backpack of een (rol)koffer mee moet nemen wanneer je gaat backpacken/reizen. Afhankelijk van wie je het vraagt krijg je verschillende antwoorden. Ga je bijvoorbeeld naar  Australië (of een ander westers land) dan kun je een rolkoffer prima gebruiken (al zal je ongetwijfeld momenten tegenkomen dat je je  koffer zal moeten dragen). Ga je naar een minder ontwikkeld land (denk aan zandwegen) dan is een backpack misschien gemakkelijker. Aangezien je (rol) koffer behoorlijk smering kan worden en er van rollen vaak geen sprake meer is (denk meer aan slepen). We hebben een heel artikel geschreven over welke backpack het meest geschikt is (welke rugzak moet ik kopen?). Daarnaast hebben we verschillende rolkoffers en backpacks getest.

Zorg ervoor dat je hoe dan ook je koffer of backpack op slot kunt doen. In sommige landen is het zelfs wenselijk om een kabelslot mee te nemen om je spullen aan iets vast te maken. Dit klinkt wellicht overdreven, toch worden er meer spullen gestolen dat je denkt!  Alles dat het moeilijker maakt/vertraagt je spullen mee te nemen maakt jouw spullen onaantrekkelijker. Ook kun je slotjes soms gebruiken om in bepaalde landen de deur van je hotelkamer extra af te sluiten. Het contrast tussen arm en rijk is in sommige landen zo groot dat jouw spullen graag meegenomen worden.

Kleding

Vaak neem je te veel kleding mee! Dit zul je je voor vertrek bij het inpakken niet voor kunnen stellen! Toch blijkt dit in de meeste gevallen waar te zijn. Bij het inpakken van je tas moet je praktisch nadenken en niet alleen je leukste/nieuwste kleren inpakken. Zo is witte kleding in veel landen niet schoon te krijgen door de was-methodes die ze gebruiken. Deze kun je dus beter thuis laten. Voor de dames: alle kleding die een speciaal wasprogramma nodig heeft, is misschien niet geschikt om mee te nemen op reis!  Ook hier geldt dat de was vaak koud gewassen wordt of zelfs nog met de hand over een wasbordje in een riviertje (al komt dit al snel minder voor, in verschillende landen is dit meer de regel dan de uitzondering!). Ook worden spullen in sommige landen standaard gestreken wanneer je de kleding voor de was inlevert!

Wil je toch graag dat leuke shirtje of rokje meenemen, was deze bij twijfel altijd zelf zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Tel ook altijd je kleding voordat je deze inlevert en schrijf het ergens op. Zo weet je ook of je het aantal ingeleverde kledingstukken ook weer terug hebt gekregen. Dit lijkt overdreven maar het komt erg vaak voor dat er verschillende kledingstukken achterover gedrukt worden....

Slaapspullen

In de meeste landen heb je naast je bed ook linnengoed in je hotelkamertje klaarstaan. Toch gebeurt dit niet altijd. Het is daarom verstandig om ook een lakenzak en slaapzak mee te nemen. Afhankelijk van je bestemming en de lengte van je reis kun je overwegen om de slaapzak thuis te laten. Wel is het handig om altijd een lakenzak mee te nemen, het is namelijk erg prettig om in je eigen spullen te slapen waarvan je zeker weet dat ze schoon zijn. Eventueel kun je ook een kussensloop meenemen. Wanneer er geen kussen is of wanneer je gewoon lekker even wil liggen kun je deze vol stoppen met kleding en gebruiken als kussen.

In sommige landen heb je een muskietennet nodig. Vaak hangen in deze landen de netten al in de kamer maar zijn ze oud en vol gaten. Het is dus geen overbodige luxe om in gebieden waar malaria voor komt een muskietennet mee te nemen. Let er bij de aanschaf op of het net geïmpregneerd is of niet.

Toiletspullen

Veel spullen zijn in de meeste landen wel te krijgen maar wanneer je vertrekt zal je ongetwijfeld je toilettas vol hebben met je gebruikelijke spullen. Daarnaast zitten er misschien sneldrooghanddoeken in die je lichaam droog kunnen krijgen en weinig ruimte in nemen. Niet iedereen vindt deze handdoeken fijn, mocht je dus voor een andere handdoek kiezen zorg er dan voor dat je er eentje neemt die niet veel ruimte in beslag neemt en snel kan drogen. Je wil niet vlak nadat je uit de douche gestapt bent een natte handdoek opbergen die de komende 12 uur in je backpack of koffer gaat liggen stinken.

Zoals gezegd, de meeste spullen zijn overal verkrijgbaar! Neem dus gewoon mee wat je in de eerste periode van je reis nodig hebt. Thuis enorme hoeveelheden inslaan om er vervolgens heel je reis mee te sjouwen is echt zonde van je rug! Houd er ook rekening mee dat wanneer je spullen in Nederland koopt ze tegen hitte kunnen. Je wil niet dat je make-up een grote bende wordt omdat het gesmolten is.

Belangrijke papieren

Al je belangrijke spullen wil je het liefst in een tasje opbergen dat waterdicht is. Zo blijven je spullen bij hevige regen, wanneer ze in het water vallen, of door transpiratie in ieder geval droog. Deze spullen zijn belangrijk om weer thuis te komen of om je reis voort te zetten, wees er dus zuinig op. Wanneer je naar bepaalde landen gaat is het nodig om een vaccinatiebewijs te hebben. Dit kan bijvoorbeeld in een vaccinatiepaspoort. Niet alleen voor het binnenkomen van een land maar ook voor jezelf zijn deze gegevens erg handig. Zo weet je wanneer en welke vaccinaties je gehad hebt en kun je ook zien wanneer je weer nieuwe moet halen en of je alle benodigde vaccinaties hebt.

Zorg dat je altijd een lijst met belangrijke telefoonnummers bij de hand hebt. Zo kun je snel met de juiste persoon of instantie contact leggen mocht dat nodig zijn. Zorg ook dat iemand thuis dezelfde lijst heeft en email dit bestand ook naar jezelf zodat je een kopie hebt wanneer je deze verliest.

Wanneer je van plan bent om op reis te gaan en ook auto te rijden is het beter om een internationaal rijbewijs te hebben. In de meeste gevallen kun je ook wel zonder dit rijbewijs uit de voeten bij standaard controles maar mocht er wat gebeuren dan helpt het internationale rijbewijs enorm om e.e.a te versnellen. Wanneer je op wereldreis bent zijn dit de kosten niet :).

Steeds vaker heb je E-tickets. Je naam en paspoortnummer staan in de computer en dat is voldoende om te mogen vliegen. Hier en daar kom je nog wel eens een papieren vliegticket tegen maar dat is dan meer voor de formaliteit dan dat ze daadwerkelijk gebruikt worden. Bewaar hoe dan ook je gegevens goed zodat je in geval van problemen snel de juiste bewijzen bij elkaar hebt om toch te kunnen vliegen.

Een creditcard is geen vereiste maar wel ontzettend gemakkelijk. Wanneer je student bent, kun je er vaak tegen een gunstig tarief of zelfs gratis een krijgen. Hiermee kun je dan gemakkelijker vliegtickets online boeken, auto's huren en hotelovernachtingen reserveren. Ook zonder creditcard is dit prima te doen maar soms net even wat omslachtiger. Kun je er eentje krijgen doe dit dan en gebruik hem alleen wanneer je hem nodig hebt.Kun je geen creditcard krijgen dan zijn er nog een aantal opties die je kunt overwegen. Daarnaast is een creditcard erg fijn wanneer je openomen moet worden in het ziekenhuis. Hier gaat natuurlijk niemand van uit maar toch is het belangrijk dit scenario in je hoofd te houden. Een ziekenhuisbezoekje zul je in de meeste landen in eerste instantie zelf moeten betalen en naderhand zul je het geld van je verzekering terug krijgen. Beetje lullig wanneer je dit niet kunt betalen. Een creditcard kan de uitkomst zijn!

Neem aankoopbewijzen van dure apparatuur, zoals je camera en laptop, mee (als deze net nieuw zijn). Zo kun je altijd aantonen dat je ze in Nederland hebt gekocht en hoef je er niet nogmaals belasting over te betalen. Ook kun je de bewijzen gebruiken in geval van schade zodat je ze kunt opsturen naar de verzekering of wanneer je naar een winkel gaat om e.e.a te repareren. Zorg ook altijd dat men thuis ook een kopie heeft in het geval je de bewijzen kwijt raakt.

Handige spulletjes

Je wil niet weten hoe vaak je misgrijpt op de meest eenvoudige dingen. Zoals een waslijntje om even wat op te hangen, een elastiek om dingen bij elkaar te houden of een klein wekkertje wanneer je nergens je telefoon op hebt kunnen laden en hij aangeeft dat hij hoognodig weer eens aan het stroomnet gehangen moet worden. 

Ook al ben je geen GI-Joe of GI-Jane is een multitool erg handig wanneer je lekker met de camper op pad bent en je een blikje wil openen of even wat moet snijden. Een multitool is net zo essentieel als een goede zaklamp. Al is het maar om een flesje bier of wijn open te maken wanneer je nergens een andere opener kunt vinden. 

Gezondheid

Wanneer je op pad gaat neem dan altijd pleisters en wat EHBO spulletjes mee. Loop je een blaar, stoot je jezelf of haal je jezelf open aan een struik dan kun je jezelf in ieder geval helpen tot je op een plek bent waar je wond beter verzorgd kan worden. Maar niet alleen voor jezelf, ook voor anderen die een ongelukje krijgen is het fijn wanneer je wat spulletjes bij hebt.

Ook ORS (een zout / suiker oplossing) is fijn om bij je te hebben. Wanneer je flink wat vocht verloren bent tijdens een flinke wandelpartij in de brandende zon kan dit smerige goedje je weer helemaal op laten knappen.

Deet is een must in landen waar muggen zitten en  al helemaal wanneer er marlaria of dengue voorkomt. Smeer je dus iedere dag in voor je op pad gaat en draag wanneer het even kan lange kleren zodra het begint te schermeren.

Ga je naar landen waar ze op medisch gebied nog niet zo ontwikkeld zijn zorg dan dat je ook een setje naalden bij je hebt. Deze kun je krijgen via de huisarts of in ziekenhuizen. Vaak krijg je ze gratis mee wanneer je de situatie uitlegt en anders tegen een kleine vergoeding. Je wil je niet dat je naalden in je lichaam krijgt die ook al bij andere mensen zijn gebruikt (wat helaas nog steeds vaak voorkomt in bepaalde landen). Ze wegen niets, nemen geen ruimte in en kunnen op bepaalde momenten je leven redden.

We hebben nog meer en andere tips verzameld in in ons hoofdstukje spullen kopen waar je ongetwijfeld wat aan hebt wanneer je voor de eerste keer op pad gaat.

Hier kun je een lijst met alle spullen downloaden.