bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Als je op reis gaat, moet je rekening houden met je gezondheid. Ga je naar Australië, Nieuw-Zeeland of een ander westers land, dan zul je weinig voorzorgsmaatregelen hoeven treffen. Reis je naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika, dan zijn er een paar dingen die je moet weten, en maar beter kunt doen en laten. Vergeet ook vooral niet een goede verzekering af te sluiten die ook wereldwijd medische kosten dekt.

Maag- en darmproblemen

De verandering in klimaat en voedsel veroorzaken de meeste lichamelijke problemen. Zeker als je deze problemen aan het begin van je reis ervaart, hebben de weersomstandigheden en het eten daarmee te maken. Geef je lichaam na aankomst in een nieuw land en klimaat de tijd om te wennen. Eet regelmatig, neutraal en niet te vet. Soms heb je pech en kan een bacterie je alsnog maag- of darmproblemen geven. Heb je diarree, dan is het slim om even rustig aan te doen en enkele dagen te wachten met diarreeremmers. Diarree is namelijk een goede natuurlijke reactie van je lichaam om gifstoffen en bacteriën af te voeren. Zorg dat je voldoende (water) drinkt en genoeg vezels eet. Bruin brood en zilvervliesrijst bevatten veel vezels. Let op de hoeveelheid zout en water die je binnen krijgt, aangezien je daarvan veel verliest. Neem daarom ORS - een zout- en suikeroplossing - mee op reis. Hoe beter je het zout en suiker in je lichaam in balans zijn, hoe eerder je je beter voelt. ORS-zakjes vind je bij elke apotheek en drogist. Is de diarree na een paar dagen niet verminderd, dan is het tijd voor remmers zoals imodium of diacure. Bij hoge koorts, als de diarree samengaat met heftig overgeven, bij slijm en bloed in de ontlasting, als je langer dan vijf dagen diarree hebt of als je het niet vertrouwt, is het slim om naar een dokter te gaan.

Je hebt zelf de meeste controle over wat je eet en drinkt. De volgende tips zijn voornamelijk voor niet westerse landen maar het kan geen kwaad ze altijd in je achterhoofd te houden.

Let bij het uitkiezen van een eettentje of restaurant goed op de drukte. Op drukke plekken is het eten waarschijnlijk verser, dus verkies een drukkere plek altijd boven een rustige. Kies eten dat goed verhit is en dingen waarvan je verwacht dat ze vers zijn. Ver van zeeën en rivieren is de vis bijvoorbeeld niet altijd vers. Water is vaak de grootste boosdoener. Vermijd alles wat in aanraking is geweest met ongekookt water. Denk aan groenten, salades, ijsblokjes, ijsjes en vruchtensappen die aangelengd worden. Drink dus voornamelijk water uit flesjes. Controleer daarbij of de zegel van de dop niet verbroken is. Zelf water zuiveren  is ook een mogelijkheid, maar let op: als je op grote hoogte zit, moet je het water zeker tien minuten koken.

Droge ogen

In stoffige en droge gebieden kunnen je ogen geïrriteerd raken. Ook de airco in de bus of in het vliegtuig kan dit veroorzaken. Heb je hier snel last van, neem dan een flesje oogdruppels mee in je handbagage. Let er wel op dat zo’n flesje na opening niet lang houdbaar is.

Huidproblemen

Heet en vochtig weer kan zorgen voor schimmelinfecties. Was je regelmatig en droog je zeer goed af. Heb je jeuk en uitslag, draag dan loszittende katoenen kleding. Heb je uitslag op de meest voorkomende plek, je geslachtsdeel, draag dan desnoods geen ondergoed. Ook talkpoeder op de geïrriteerde plekken kan verlichting geven.

Vaginale infecties

Door slechte voeding, heet en vochtig weer, lage weerstand, ziekte of antibiotica kun je een vaginale schimmelinfecties oplopen. Ook in dit geval moet je je goed wassen - zonder zeep - en afdrogen. Draag ruim zittende katoenen kleding.

Condooms

Neem sowieso condooms mee, wat je ook verwacht van je reis. Desnoods deel je ze uit. Niet alle condooms die je onderweg kunt krijgen zijn net zo betrouwbaar als de condooms die je gewend bent. Ook als jij of je partner anticonceptie gebruikt, is het slim om condooms mee te nemen. De betrouwbaarheid van de pil daalt bijvoorbeeld wanneer je last hebt (gehad) van diarree of overgeven.

De pil en andere anticonceptie

De pil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Nederland. In sommige landen is de pil zonder recept te verkrijgen, maar dan moet je 'm wel volledig zelf betalen. Het is altijd verstandig om een voorraad mee te nemen. Let er wel op dat ze vermeld staan in je medicijnen paspoort en dat het aannemelijk is dat die hoeveelheid voor eigen gebruik is. De pil moet ook onder bepaalde omstandigheden bewaard worden. Denk daar van tevoren over na. Het is bijvoorbeeld niet goed als ze veel te warm of te koud worden. Of als het pakje drijfnat wordt. Ook kun je de pil niet in het bagageruim van het vliegtuig vervoeren. Hij kan dan onbetrouwbaar worden, omdat het in het ruim te koud wordt. Neem de pil dus altijd mee in de handbagage. Het nadeel van de pil is dat als je diarree krijgt of moet overgegeven, het die maand niet meer betrouwbaar is. De kans dat dit gebeurt is op reis vele malen groter dan thuis. Denk maar aan zeeziekte, reizigersziekte door verkeerd een bacterie in het eten of drinken of een zonnesteek.

Er zijn alternatieven voor de pil die deze problemen niet kennen zoals het hormoonstaafje Implanon en het hormoonspiraaltje. De hormonen komen direct in de bloedbaan en zijn voor opname dus niet afhankelijk van het maag/darmsysteem. Beide kunnen als bijkomend voordeel hebben dat de menstruatie wegblijft. Deze producten werken meerdere jaren. Overleg met je huisarts wat het best bij je past.

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee, zodat de douaniers niet twijfelen of je een drugsgebruiker of -dealer bent. Zorg voor een extra voorraadje zodat je niet hoeft te zoeken in buitenlandse apotheken, mocht je iets kwijtraken. Neem een medische verklaring van je behandelend arts mee. Diverse medicijnen die je in Nederland voorgeschreven krijgt vallen onder de Opiumwet en zijn daarom zonder recept illegaal. De volgende medicijnen zijn voorbeelden van middelen die onder de Opiumwet vallen: (Bron: gezondheidsnet)

Stofnaam

Merknaam

Methylfenidaat  Ritalin, Concerta, Medikinet 
Morfine Kapanol, Oramorph
Oxycodon Oxycontin, Oxynorm
Methadon Symoron, Pindadone
Temazepam Normisom
Oxazepam Seresta

 

 

 

 

Deze middelen vallen niet voor niets onder de Opiumwet. Er zijn backpackers die bijvoorbeeld Ritalin aan westerse toeristen verkopen om een zakcentje te verdienen. Koop deze producten niet: je wilt je reis niet verlengen met een verblijf in de gevangenis. Verder valt het te overwegen om een schoon setje injectiespuiten en naalden mee te nemen als je in ontwikkelingslanden komt. Denk hierbij ook aan een artsenverklaring. Een artsenverklaring wordt vaak zonder handtekening meegeleverd.

Bril of contactlenzen

Heb je een bril of draag je lenzen, neem dan de beschrijving van de opticien, een extra bril of een extra paar lenzen mee. Voor snorkellaars en duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht en verhuurd bij duikwinkels en -scholen. Je kunt ook een setje dag-lenzen meenemen voor tijdens wateractiviteiten. Als je er daar eentje van kwijtraakt, is dat financieel niet zo'n ramp.

Als je lenzen hebt kun je kiezen voor dag- of maandlenzen. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen. Maandlenzen zijn een stuk goedkoper en nemen veel minder ruimt in beslag dan daglenzen. Zorg sowieso voor een paar reservelenzen. Daglenzen zijn fijn, omdat je hier maar een dag mee hoeft te doen en het dus minder uitmaakt als er iets mee gebeurt. In westerse landen hoef je geen jaarvoorraad lenzenvloeistof mee te nemen. Het is over het algemeen goed verkrijgbaar. Op andere plekken kan dit lastiger zijn. Neem een flinke fles mee en kijk op tijd uit naar een nieuwe. In de grote steden is je kans om lenzenvloeistof te vinden het grootst.

Preventie tegen malaria

In landen waar de malariaparasiet veel voorkomt, is het aan te raden om preventief malariatabletten te slikken. Malaria komt vooral voor in Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en Zuid-Azië. De organisaties die vaccinaties aanbieden kunnen je ook advies geven over het gebruik van malariatabletten en de meeste voorzien daarin. Er zijn tabletten die je wekelijks slikt en er bestaat een variant die je dagelijks inneemt. Het is goed om te weten dat de tabletten de kans op malaria verkleinen, maar niet volledig wegnemen. Naast het slikken van malariatabletten in gebieden waar het voorkomt, is het goed om muggen zo min mogelijk kans te geven je te prikken. Naast malaria kunnen deze beestjes ook Japanse encefalitis, dengue, gele koorts, chikungunya en zika overbrengen.

Andere ziektes en vaccinaties

Een nieuwe omgeving met andere hoogtes, dieren en weersomstandigheden brengt andere risico's met zich mee. Zo kun je naast de bovenstaande problemen, ook geconfronteerd worden met problemen zoals gevaarlijke dieren, hoogteziekte en reisziekte in de trein, bus, auto, in het vliegtuig of op de boot, daarover lees je meer in andere artikelen op Around the Globe.nl. Zorg voordat je op reis gaat dat je ingeënt bent tegen heftige, veelvoorkomende ziektes. Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht om bepaalde landen te mogen bezoeken.

Ziek na je reis 

Ben je na thuiskomst ziek, ga dan naar je huisarts en vertel welke landen je bezocht. Symptomen die je normaal gesproken onschuldig vindt als je ze thuis hebt, kunnen nog altijd duiden op een ziekte die je op reis opgelopen hebt. Door te vertellen waar je geweest bent, zal de arts een betere inschatting kunnen maken van de risico's en weet hij of zij beter op welke ziektes ze je moeten onderzoeken.