Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

'We geven je als bedankje graag een hihahut avontuur cadeau. Alvast heel veel plezier gewenst'. Een bedankje in de vorm van een nachtje weg: Een Hihahutavontuur. Dat het je (nog) niets zegt, kan kloppen. Hihahut is namelijk pas in 2016 begonnen met hun concept: Een duurzaam tripje in het Groene Hart waarbij lokale producten en het verrassingseffect hoog in het vaandel staan. En ook een beetje luxe. Je ligt niet op een matje op de grond maar in een heerlijk bed in een hut.

Het concept

Hihahut bestaat sinds 2016. Het concept is een trekkingstocht van hut naar hut maar wel met comfort. In het Groene Hart, om precies te zijn in Kaag en Braassem, staan de hutten van Hihahut.  Als je boekt dan weet je nog niet waar je zal overnachten. Je krijgt namelijk pas kort van te voren te horen waar je hut staat en hoe je daar zal kunnen komen. Eén ding is zeker: in ieder geval niet met de auto. Hihahut regelt voor jou en je reisgenoot een tandem en/of een roeiboot. Via de routekaart ga je op pad naar de hut van jouw keuze. De hutten zijn voorzien van een douche, toilet, normale bedden en een klein keukentje. Let wel, het thema is duurzaam dus dat betekent een composttoilet en een douche op zonne-energie. Ook is er een jerrycan met water. Bij het boeken kun je tegen betaling een ontbijt- of dinerbox reserveren.

Op dit moment zijn er vier hutten te reserveren: de Zonnepost, de Vogelaar, de Sterrenkijker en de Binnenhut. Elke hut heeft een eigen uniek thema. Je kunt van te voren kiezen in welke hut je perse wilt slapen maar je kunt je ook laten verrassen door het Hihahut-team. Je kan één nacht in één hut verblijven of meerdere overnachtingen in verschillende hutten regelen.

Het welkomstpakket ontvang je ongeveer 10 dagen van te voren. Dit pakket bestaat uit een brief met de codes voor je vervoersmiddel, de hut en de uitleg over de routes. Daarnaast krijg je een routekaart met fiets-,wandel- en vaarroutes en praktische informatie zoals een inpaklijst en hotspots in de regio.

Ons avontuur met Hihahut

Nadat het welkomstpakket is ontvangen, kan de voorpret beginnen. Het begint bij het zoeken van het symbooltje van de Zonnepost, de hut die wij hebben gereserveerd. Nadat de locatie op de kaart is gevonden, stippelen we mogelijke routes uit en is het aftellen naar de dag dat we op avontuur mogen. Het startpunt is 't Veen in Roelofarendsveen. Hier haal je je tandem of je roeiboot op. De Zonnepost is te bereiken met de tandem. Voor de niet geoefende tandemrijder kun je er binnen 10 minuten zijn, maar als je je niet wilt laten kennen dan is er een mooie route van circa 25 kilometer.

Het fietsen op een tandem vraagt wat oefenen maar op een gegeven moment heb je door hoe het werkt. De route van 25 kilometer gaat langs het water en uiteindelijk richting Abbenes, waar je de pluktuin Van Reeuwijk kunt bezoeken. Je kunt tegen betaling fruit en groenten plukken in de kassen. Het is wel zo dat naarmate de dag vordert, er minder groente en fruit beschikbaar is in de pluktuin.  Er is ook een terras waar je koffie, thee, sappen en taartjes kunt krijgen. De route gaat verder naar Buitenkaag. Vanaf Buitenkaag ga je met het pondje naar Kaag eiland (dit kost €1,00). Bij de plaatselijke kaasboerderij kun je naar het museum en in de winkel kaas kopen. Voor je het weet, ben je het eiland al over en sta je bij de fietspond richting Oude Ade. Dit pondje gaat niet zo vaak als de anderen en is alleen van mei t/m september te gebruiken. Een oversteek met dit pondje kost €2,00. Eenmaal weer op het vaste land vervolg je de  route. Met een omweg kun je nog naar landwinkel Castelijn. Hier vind je allerlei lekkernijen, zowel drinken als eten.

Je kunt in de verte de Zonnepost al zien liggen.  De Zonnepost staat namelijk in een weiland tussen de schapen. Als de zon schijnt kunt je genieten van het dakterras en het prachtige weidse uitzicht. Bij de reservering hebben we een diner- en ontbijtbox besteld. Wat je gaat eten, is tot het moment van aankomst nog een verrassing. Het blijkt uiteindelijk Pasta Primavera te zijn. Een lekkere pasta met lokale geteelde groene groenten en plaatselijke kaas. Voor het ontbijt mogen we zelf aan de slag met het bakken van pannenkoeken. Ook is er lekker vers rood fruit bij. Hoewel je om 11:00 je hut al moet hebben verlaten, hoef je je tandem niet meteen in te leveren. Die mag je tot zonsondergang gebruiken. Je kunt er dan voor kiezen om naar één van de theetuinen in de buurt te gaan. Bijvoorbeeld Zorgtuin De Tas bij Weteringbrug, Horta Clementia bij Hoogmade of theetuin H-eerlijk bij De Kwakel.

Tips voor een avontuur met Hihahut

Eigenlijk staan alle handige tips voor een avontuur met Hihahut al in het informatieboekje wat je van ze ontvangt. Er staat een handige paklijst in, allerlei informatie over hotspots en de routes en ook de regels rondom aankomst en vertrek. Lees dit goed en je komt niet voor onaangename verrassingen te staan. Toch willen we je nog een aantal tips meegeven.

Hihahut probeert je zo licht mogelijk te laten reizen. Een grote tas op de tandem is natuurlijk niet prettig. De hut is dan ook van zoveel mogelijk gemakken voorzien en als je je aan de paklijst houdt dan heb je in principe voldoende mee. Er zijn ook shampoo en douchegel aanwezig in de hut, iets wat we niet zeker wisten maar wat dus niet mee hoeft. Je hebt fietstassen op de tandem maar een 30 liter tas is toch al aan de grote kant voor een fietstas en dan kan deze dus niet dicht. Hou daar rekening mee.

Omdat je de hele dag buiten bent en het ook kan gaan regenen, hebben we voor de zekerheid in de auto nog een tas met droge kleren gelegd zodat je eventueel de dag erna nog droge kleren kan aantrekken, mocht het nodig zijn. Ook zijn we na de overnachting eerst langs de parkeerplaats gefietst om onze overbodige slaapspullen in de auto achter te laten zodat we lichter konden reizen. Dit kan natuurlijk niet als je met het openbaar vervoer reist.

In de hut kun je tegen betaling spa, fris (cola of fanta), bier of wijn drinken. Maar mocht je echt wat anders willen drinken, dan kun je dat het beste meenemen vanuit huis. Wij hadden een ontbijtbox inbegrepen. De dinerbox hebben we zelf geregeld. Voor ons was de voornaamste reden dat je dan niet na hoeft te denken over het avondeten en we nieuwsgierig waren naar wat er zoal in zou zitten. Een dinerbox is niet noodzakelijk. Je kunt ook met de tandem einde van de middag erop uit en ergens gaan eten. Of je plant je route zo in dat je pas na het eten bij je hut komt. Mocht je met de boot naar je hut moeten, dan is een dinerbox wel handig. Allergieën kun je bij het boeken doorgeven.

Een overnachting in een hihahut is alleen van eind april t/m eind september te boeken. Als je perse in het weekend wil dan doe je er goed aan om - zeker voor de maanden juli en augustus - bijtijds te boeken. Meer informatie: https://www.hihahut.nl/