Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Tikva

Tegenwoordig zijn er maar weinig mensen die reizen zonder camera. Met deze tips heeft je camera weinig risico op problemen tijdens je reis.   

Voor vertrek op reis

Veel reizigers kopen voor vertrek een goede camera voor op reis. Ik hoor het mensen nog zeggen:”je hebt nu een mooie dure camera, dus je zult wel mooie foto’s maken”. Dat is natuurlijk onzin. Een goede camera is geen garantie voor prachtige foto’s, al helpt het wel een klein beetje. Ook met een goedkope camera kun je mooie foto's maken. Door een duurdere camera krijg je dus niet automatisch betere foto's. Houd dit in je achterhoofd wanneer je op pad gaat.

Als je een camera gekocht hebt, is het belangrijk dat je de eerste tijd goed met de camera oefent en gaat kijkt hoe je mooie foto's kunt maken. Er zijn tal van cursussen op internet en boekjes die je daarbij kunnen helpen. Als je op reis een echt kodak-moment hebt, wil je vast weten hoe je fototoestel het best presteert en leer de betekenis van fotografietermen kennen als je wat geavanceerder te werk wilt gaan.

Accu

Wanneer je goed met je accu omgaat, kan deze erg lang meegaan. Je kunt eventueel een extra accu kopen, zodat je ook met een lege accu geen belangrijke fotomomenten mist. Een bijkomend voordeel van het helemaal leegschieten van je accu en vervolgens weer volledig opladen, is dat de accu's over het algemeen langer meegaan. Houd er ook rekening mee dat de accu-duur flink afneemt in extreme hitte of kou. Reis je in de hitte, zorg dan voor een koel plekje om je accu te bewaren. Moet je door de kou? Draag je accu dan dicht op je lichaam zodat de accu niet te koud wordt.

Aankoopbewijzen

Wanneer je naar landen gaat waar elektronica erg goedkoop is, kan het voorkomen dat je bij de douanecontrole bij het verlaten van het land moet aantonen dat je de camera niet in dat land hebt gekocht. Kun je dit niet, dan moet je belasting betalen. Neem dus een kopietje van het aanschafbewijs van je camera mee.

Cameratas

Een cameratas(je) kan je camera goed beschermen tegen stof, spatwater en andere zaken die de levensduur van je camera aantasten. Bij de aanschaf van een cameratas of hoes moet je er vooral op letten dat die geen aandacht van dieven trekt. Een cameratas valt ontzettend op en vooral de heupvariant is enorm opzichtig. Berg je camera liever op in een stoffen hoesje die je ook voor mobiele telefoons kunt kopen. Voor spiegelreflexcamera's dan zijn er rugzakken op de markt waaraan niet te zien is dat het cameratassen zijn. 

Camera kopen

Neem je tijd en kijk rond op het internet voordat je een camera aanschaft. Er zijn tal van websites waarop je prijzen en kenmerken kunt vergelijken. De pricewatch van Tweakers is handig wanneer je weet wat je wilt. Bijna alle Nederlandse (en een aantal Belgische) winkels zijn opgenomen en je kunt gemakkelijk op specificaties filteren. Verder kun je ook overwegen een camera te leasen. Je betaalt een vast bedrag per maand en na je reis zeg je het abonnement op en geef je de fototoestel weer terug aan het bedrijf waar je 'm huurde. Check waarop je moet letten bij het kiezen van een camera  die bij jouw reis past.

Megapixels

Hoeveel megapixels je nodig hebt, is afhankelijk van het doel van de foto's. Het aantal megapixels heeft niets te maken met de kwaliteit van de foto, maar met de grootte. Dit laatste is misschien moeilijk voor te stellen aangezien je op een laptopscherm weinig verschil ziet. Wil je foto's op posterformaat afdrukken, dan is het aantal megapixels relevant. Tegenwoordig is het aantal megapixels van elke nieuwe camera hoog. 

Geheugenkaartjes

Geheugenkaartjes zijn er in allerlei soorten en maten. SD-geheugenkaartjes zijn het meest gangbare type voor digitale compact camera's. Ze zijn in allerlei groottes te verkrijgen en van diverse merken. De prijs is meestal afhankelijk van de grootte van het kaartje en de snelheid waarmee een foto op het kaartje geschreven wordt. Voor een digitale compact camera is de snelheid meestal geen issue, maar koop je een digitale spiegel reflexcamera, dan is dit wel van belang. De grootte van het geheugenkaartje kun je het beste af laten hangen van een aantal zaken:

  • Het aantal megapixels per foto die je camera maakt. Hoe hoger het aantal megapixels, hoe groter de foto als bestand zal zijn.
  • Je wensen op het gebied van fotografie. Wanneer je een digitale spiegelreflexcamera hebt en je je foto's ook in RAW - dit is een bestandstype met alle digitale gegevens van een foto zodat je de foto kunt gebruiken in fotobewerkingsprogramma's - wilt schieten, loopt het verbruik in MB's al snel op.

Geheugenkaartjes zijn vrij kwetsbaar. Bewaar ze daarom in het doosje waarin ze komen en zorg ervoor dat ze niet vochtig worden.

Digitale en optische zoom

Let bij de aanschaf van een fototoestel op de zoom. Met een flinke zoom kun je dieren in de verte bijvoorbeeld goed op de foto zetten. Niet alleen inzoomen is belangrijk, ook uitzoomen is nodig, als je een landschapsfoto wilt maken bijvoorbeeld. Hoe verder je kunt uitzoomen, hoe meer je op de foto kunt zetten en daardoor krijg je een betere indruk van de omgeving. Er zit verschil in optische en digitale zoom. Hoe hoger de optische zoom, hoe beter. Dit is het zoomen dat met de lens van je camera gebeurt en geen kwaliteitsverlies veroorzaakt.

Digitale zoom is het "opblazen" van je foto om "kunstmatig" in te zoomen. De camera berekent welke kleuren er waarschijnlijk nodig zijn om de foto te maken. Dit is dus een stuk slechter voor de kwaliteit van de foto dan optische zoom.Doordat je zoombereik bepalend is voor de scherpte van de foto, hebben de bewegingen die je maakt tijdens het fotograferen invloed op de foto. Zorg voor een stille arm of neem een tripod mee. Daarmee maak je een goede foto op afstand. Mocht je de keuze hebben tussen verschillende camera's, kies dan voor de stilste camera. Hoewel het zoomgeluid in de winkel vaak niets voorstelt, is het soms een kabaal in stille omgevingen als je een schuw dier wilt fotograferen.

Back-ups maken van foto's

Het is slim om regelmatig een back-up van je foto's te maken. Dit kan door ze online op te slaan op websites zoals Dropbox.com, Google drive en OneDrive van Outlook, door een externe harddisk mee te nemen of door ze op te slaan op een ipod of een ander afspeelapparaat. Je kunt je foto's ook branden op een DVD of CD. Het nadeel is dan dat hier een kras op kan komen. Het nadeel van digitale opslagmiddelen - met uitzondering van internet - is dat deze ook stuk kunnen gaan of gestolen kunnen worden. Dit geldt dus ook voor je laptop of tablet.

De veiligste manier is het online opslaan van je foto's. Helaas zit er een limiet aan de hoeveelheid ruimte die je bijvoorbeeld op dropbox gratis kunt gebruiken. Je kunt dus meerdere tactieken toepassen om je foto's veilig te stellen als je op reis bent. Je kunt je foto's online uploaden en ze vervolgens laten downloaden door het thuisfront. Wanneer alles gedownload is, kun je weer nieuwe foto's uploaden. USB-sticks zijn natuurlijk ook een optie. Maar ook deze kunnen stukgaan, zoek raken of gestolen worden. Vergis je niet hoe vaak camera's of electronische apparaten gestolen worden. Het is beter om een backup te veel dan te weinig te maken. 

Extra mogelijkheden van de digitale camera

Je kan de hele Lonely Planet meeslepen als je de stad ingaat of even een fotootje maken van de plattegrond en die op je schermpje bekijken. Maak ook een foto van de voorgevel van je hostel, zodat je het altijd terugvindt. Een adres meenemen op papier helpt ook maar als dit niet lukt, zegt een foto een taxichauffeur vaak meer dan een verkeerd uitgesproken straatnaam. Ook kun je met bijna elke digitale camera filmpjes maken. Ideaal om op een andere manier ook een indruk door te geven aan het thuisfront. Houd wel in gedachte dat filmpjes echte geheugenkaartjes-slurpers zijn.