Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: IlseGovers

Contact houden tijdens je reis kan soms als een verplichting voelen. Daarbij doen al die facebook-updates niet helemaal eer aan de fantastische dag die je net had bij de tempels van Angkor Wat bijvoorbeeld. Creatieve boodschappen zijn het leukst. Met deze tips blijf je origineel.

Pak het in

Wie is er niet gek op pakketjes? Als je op een vaste plek verblijft, kun je familie en vrienden je favoriete snoep of vergeten kledingstukken naar je op laten sturen. Nog leuker is het natuurlijk om hetzelfde terug te doen: vul een doos met een aantal lokale producten en verras de achterblijvers. Al kun je hun gezichten niet zien, reken er maar op dat ze er meer gecharmeerd van zijn dan van een e-mail of statusupdate.

Stuur een kaartje

Wie is er niet gek op een ansichtkaart uit een ver land met een prachtige postzegel en stempel erop? Bovendien is het leuk om het handschrift van de schrijver erop te zien. De kaarten kunnen grappig zijn, de lokale cultuur tonen of je kunt ervoor kiezen een van je beste foto's te sturen. Ansichtkaarten hebben een persoonlijke touch die een digitale boodschap nooit kan evenaren.

Druk het af

Deze tip is iets verder gezocht, maar zeker niet minder origineel. Haal bij een lokale apotheek of fotowinkel een goedkope wegwerpcamera en leef je helemaal uit op al het bijzonders dat je onderweg tegenkomt. Stuur het filmpje terug naar huis en laat de ontvanger hem ontwikkelen. Een bijzonder bericht voor hen en geen moeilijkheden met het ontwikkelen van de foto's voor jou.

Schrijf het op

Scheur een blad uit je reisdagboek en schrijf er een anekdote, inzicht of persoonlijke boodschap op. Zorg ervoor dat de brief naar zee, zand en zonnebrandcrème ruikt en het zal nog meer indruk maken.

Laat je horen

Het horen van een stem maakt veel meer los dan geschreven tekst. Dus Skype, Facetime, Viber of bel als je elkaar mist. Zet je wat tegoed op je Skype-account, dan kun je voor een laag tarief via Skype naar telefoonnummers bellen. Als je ver weg bent en bellen nagenoeg onbetaalbaar is, dan is het een fijne oplossing als je iemand wilt verrassen met een telefoontje. Je hebt er wel internet/wifi voor nodig, maar degene die je belt heeft dat niet nodig. Heb je weinig tijd of maakt tijdsverschil live contact moeilijk, spreek dan berichtjes in via Whatsapp of Facebook messenger.

Doe het samen

Als je door een grote afstand van familie of vrienden gescheiden bent, valt allereerst het ondernemen van gezamenlijke activiteiten weg. Je kunt niet even samen naar de film bijvoorbeeld, maar je kunt die leuke dingen nog steeds op afstand samen doen. Kies een activiteit die jullie allebei leuk vinden en voer deze uit op de plaats waar je op dat moment bent. Het kan zo simpel zijn als een film kijken en er later over praten! Mis je het samen eten, kies dan hetzelfde recept en kook tegelijkertijd met Skype aan. Kies bijvoorbeeld een gerecht waar jullie samen goede herinneringen aan hebben.

Motiveer elkaar

Als je niet genoeg tijd hebt om samen een activiteit te ondernemen, kun je ook bijhouden wat jullie doelen van een bepaalde periode zijn. Gebruik bijvoorbeeld de website 43 Things. Maak een lijst en stuur die naar elkaar, waarna je elkaar bewijs - een foto of video bijvoorbeeld - laat zien van doelen die gehaald zijn. Je kunt natuurlijk ook doelen voor elkaar verzinnen om het iets uitdagender te maken.

Leg het vast

De bijzondere moment - denk aan bruiloften en verjaardagen - worden meestal wel gedeeld, maar ook de alledaagse dingen zijn fijn om te delen. Stuur elkaar filmpjes of foto's van deze activiteiten. Een paar foto's of video's via Whatsapp of SnapChat kunnen vrienden en familie aan de andere kant van de wereld heel blij maken. 

Muziek

Muziek en herinneringen zijn onlosmakelijk verbonden. Maak allebei een playlist met liedjes waar je op het moment veel naar luistert of met gouden ouwe en stuur het naar je vriend of vriendin.

Wees lief

En zit het even tegen; heb je een tijd geen wifi-verbinding of lijkt het dankzij tijdsverschil onmogelijk een moment te vinden waarop je kunt Skypen, haal dan vooral diep adem en ga iets fijns doen. Lees een boek, ga naar de bioscoop, ga met anderen wat eten of drinken en wordt vooral niet boos om zoiets praktisch. Face to face zou dit waarschijnlijk geen probleem zijn, daarom is het zonde de ander en jezelf te frustreren om zaken die je niet in de hand hebt.