Globeskater Geschreven door Globeskater. Foto door: NazTaha

Wat is Couchsurfen?

Couchsurfen of couchsurfing is een op internet gebaseerd gastvrijheidsnetwerk. Wereldwijd bieden mensen gratis hun bank als overnachtingsplek aan. Je bent dus geen geld kwijt aan dure accommodatie én krijgt de kans om tijd door te brengen met locals, die je met een beetje geluk wat van hun woonplaats laten zien. De community achter dit concept is er een van reizigers die graag andere reislustigen ontmoeten en helpen. Reizigers roemen de bijzondere ontmoetingen en het gevoel thuis te zijn. In dit artikel leggen we uit hoe couchsurfen werkt en waar je als surfer en host op moet letten.

Hoe werkt couchsurfen?

Op www.couchsurfing.com maak je een profiel aan. Je kunt eventueel foto’s toevoegen en uitweiden over je passies en filosofieën. Door je profiel in te vullen kunnen andere leden zien wie je bent en inschatten of het klikt. Als couchsurfhost kun je op de site aangeven wat voor huis je hebt en of je bijvoorbeeld plek hebt voor meerdere personen, hoeveel nachten gasten kunnen blijven en of mensen wel of niet mogen roken. Eén dingen noem je niet: een bedrag per dag. Het principe van couchsurfen is immers dat er niet voor de overnachting betaald hoeft te worden. Als couchsurfer kun je natuurlijk wel een tegenprestatie leveren. Je kunt bijvoorbeeld koken voor je host, schoonmaken of je host een vaardigheid leren. 

Je stuurt als surfer een verzoek ofwel 'request' naar couchsurfleden: de vraag of je voor een specifieke periode bij hen mag logeren. Dit doe je natuurlijk op basis van het profiel van een host. Het is belangrijk om een profiel goed te lezen voordat je een verzoek stuurt. Dit vergroot je kansen om geaccepteerd te worden door de host. Je kunt zo ook bepalen of het zou klikken met je potentiële gastheer of gastvrouw. Een persoonlijk verzoek bestaat uit het aangeven van je verzochte aankomstdata, waarom je de stad of plaats bezoekt, waarom je juist door die persoon gehost wilt worden en eventueel wat je graag met je host zou doen, bijvoorbeeld koken, samen wat drinken of een wandeling door de stad maken. De meeste mensen hechten waarde aan de geschreven verzoeken. Is het echt een origineel geschreven verzoek, gericht op het profiel, of een gekopieerde 'template' die naar tal van couchsurfhosts wordt gestuurd?

Na het daadwerkelijke couchsurfen laat je een recensie achter. Zo help je andere leden bij het maken van hun beslissing. Bovendien fungeert het ook als een 'bedankje' aan je host, als je een mooie tijd hebt gehad.

Couchsurfen in je eigen woonplaats

Andere avontuurlijke reizigers ontmoeten en samen leuke dingen ondernemen; het is een van de vele voordelen van lid zijn op www.couchsurfing.com en je hoeft er het land niet eens voor uit. Er zijn tienduizenden lokale couchsurfinggroepen, van kleine steden tot aan metropolen. Veel groepen houden eens per week of maand een bijeenkomst in een café of organiseren andere activiteiten. Dit kan een leuke en handige manier zijn om op vakantie met locals in contact te komen, of om nieuwe mensen te leren kennen als je verhuist of emigreert. Een couchsurfmeeting varieert van een regelmatige bar-ontmoeting tot een kajaktocht ergens op een leuke rivier. Zo is een van Around the Globe's reizigers in Litouwen met couchsurfers op stap geweest en in Eindhoven gaan lasergamen met enthousiaste reizigers. Dankzij deze ontmoetingen leer je couchsurfers uit alle werelddelen kennen en inspireer je elkaar. Er kunnen waardevolle vriendschappen ontstaan.

Couchsurfen tijdens je reis

Als je op reis bent, is het leuk om voor de afwisseling ook eens bij de lokale bevolking (op de bank) te slapen. Je leert hierdoor een stad op een andere manier kennen en de host kan je zijn of haar favoriete plekjes in de stad aanwijzen of laten zien. Daarnaast is de comfort en gezelligheid van een echt huis vaak een welkome afwisseling op hotels en hostels. Anders dan wanneer je verblijft in een hotel, kom je via het couchsurfen bovendien sneller terecht op plaatsen die niet in een reisbrochure voorkomen. Zelfs wanneer je host geen tijd heeft om met je mee te gaan, heeft hij of zij ongetwijfeld leuke tips voor je. 

Een belangrijk onderdeel van het couchsurfen is ook de uitwisseling van cultuur: je komt er vaak achter wat de gebruiken en gewoontes in een land zijn. Dit is voor een gepassioneerde reiziger natuurlijk enorm intrigerend. Bij alledaagse accommodatie ontmoet je vooral internationale reizigers en leer je minder over het land waar je reist. Elke host is natuurlijk anders en sommigen vinden het leuk om gasten rond te leiden, terwijl anderen het druk hebben en liever alleen samen eten of met hun gasten naar de kroeg gaan. Hou rekening met de wensen van je host, je bent immers te gast.

Hosten van couchsurfers

Als je even niet de mogelijkheid hebt om te reizen, kun je de reiswereld in huis halen. Je kunt het zien als jouw bijdrage aan de couchsurfcommunity, als je zelf ook gesurft hebt tijdens je reis, of als een rijke aanvulling op je sociale leefwereld. Reizigers die gezellig blijven slapen vertellen over hun reisavonturen; zodat jij kunt meegenieten of je vertelt elkaar over (reis)ervaringen en andere passies. Daarnaast kan je surfers tips geven over de omgeving of vervolgroute en ze wat van jouw stad laten zien. Het kan heel bijzonder zijn om mensen rond te leiden in je woonplaats, omdat je zo je leefomgeving ook door een andere bril bekijkt. In kleinere plaatsen krijg je overigens aanzienlijk minder couchsurfverzoeken dan bijvoorbeeld in grote steden of steden dichtbij een vliegveld. In Amsterdam kan het aantal aanvragen voor jouw bank oplopen tot meerdere 'requests' per dag.

Couchsurfing staat los van het idee dat je altijd iets doet om er iets voor terug te krijgen. De gemeenschap bestaat uit open mensen, die vertrouwen hebben in de mensheid. Natuurlijk loop je het risico op een slechte ervaring, maar dat is gewoon een kwestie van pech. Wanneer je profielen en eventuele recensies uitvoerig leest, beperk je de risico's op een onaangename ontmoeting. De intentie van couchsurfers is vooral om een leuke tijd te hebben.