Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Het liggen op prachtige zandstranden is meestal één van de favorieten bij het kiezen van een reisbestemming. Maar wil je nóg meer zand tijdens de vakantie? Kijk dan eens naar de volgende woestijnbestemmingen:

Wolfe Creek Krater, West-Australië

Aan de rand van de 'Great Sandy Desert' ligt de 875 meter brede en 60 meter hoge (en daarmee de op één na grootste ter wereld) 'Wolfde Creek Crater'. De plek is moeilijk bereikbaar (het eerstvolgende plaatsje is Halls Creek, dat ongeveer 700km van Broome af ligt, de krater ligt daar nog eens 150km ten zuiden van, aan de 'Tanami Road'), maar zeker een bijzondere plaats om te bezoeken.  De krater is ruim 300.000 jaar oud en gevormd door een meteorietinslag. Als je het pad tot de bodem van de krater loopt, zul je een bijzondere, niet-woestijn ecosysteem ontdekken dat daar al sinds de inslag floreert.

Casablanca, Marokko

Al zijn de tijden verandert, er is nog genoeg romantiek en avontuur overgebleven aan de westkant van de Sahara. Neem de Ain-Diab kustweg, die tussen de El Hank vuurtoren en Sidi Bou Abderrahmane mausoleum (een klein dorpje dat alleen met laagtij te bezoeken is) loopt. De stad heeft een oud- en nieuw gedeelte en in het Maarif district vindt je helemaal het nieuwe Marokko.

Qasr Al Sarab Resort, Arabische Emiraten

Slechts twee uur rijden van de moderne metropolis van Abu Dhabi vind je de oase 'Qasr Al Sarab'. Het resort in opgetrokken in een deel van de woestijn dat ook wel de 'Empty Quarter of the Liwa Desert' wordt genoemd. Je zult er zeker ontspannen, genieten van de uitzichten en vooral ook de luxe. Verder kun je kamelentochten maken, fietsen (jawel) en aan boogschieten doen.

Sossusvlei, Namibië

De zandduinen van de Sossusvlei zijn ware reuzen. Ze verkleuren van roze, naar oranje en soms haast blauw, net zoals het licht erop valt. 'Duin 45' is hiervan het hoogtepunt met zijn prachtige vormen en toeristen beklimmen de 80 meter hoge rand dan ook massaal om de mooiste uitzichten op de woestijn te hebben (vooral zo vroeg mogelijk aan te raden, voor de zon het zand kokend heet maakt). 'Dead Vlei' is nog een hoogtepunt van de Namib woestijn, vanwege de versteende bomen, kalkstenen bodem en het dieprode zand.

Las Vegas, USA

Spectaculaire shows, eersteklas winkelmogelijkheden en enkele van de beste restaurants ter wereld. Maar (naast gokken) is er nog veel meer te zien in Las Vegas. Wat dacht je van een trip naar de 'Mojave Desert'? Een prachtige plek om aan de chaos te ontsnappen en te genieten van de bijna 2000 verschillende soorten dieren en planten, zoals de bekende 'Joshua Tree'.

Nog meer inspiratie nodig? 

Hier volgt een overzicht van álle woestijnen ter wereld, ingedeeld per continent. 

Afrika: Arabische Woestijn - Kalahari - Libische woestijn - Namib-woestijn - Nubische woestijn - Sahara

Azië: Gobiwoestijn - Grote Arabische Woestijn - Grote Zoutwoestijn - Karakum - Kyzylkum - Negev - Ordoswoestijn  - Sinaïwoestijn - Syrische woestijn - Taklamakanwoestijn - Tharwoestijn - Woestijn van Judea

Oceanië:  Gibsonwoestijn - Grote Victoriawoestijn - Grote Zandwoestijn - Kleine Zandwoestijn - Simpsonwoestijn - Sturt Steenwoestijn - Tanamiwoestijn - Tirariwoestijn

Noord-Amerika: Mojavewoestijn - Sonorawoestijn - Gitawoestijn - Grote Bekken - Nevadawoestijn

Zuid-Amerika: Atacamawoestijn - Patagonische Woestijn 

Europa: Tabernaswoestijn

Antarctica: Antarctica (poolwoestijn)