Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Tegenwoordig word je bijna doodgegooid met allerlei fotografietermen, -functies en -technieken, maar wat betekenen ze eigenlijk? We hebben de meest voorkomende termen met uitleg op een rij gezet.

Live view

In de live view modus kun je direct op een display op de achterzijde van een camera kijken om te zien wat je fotografeert. Voor compact camera's is dit de standaard en tegenwoordig beschikken veel digitale spiegelreflex camera's over live-view. Het is zeker geen functie die je nodig hebt om goede foto's te maken, maar voor mensen die overstappen van een compactcamera naar een spiegelreflex camera kan het erg handig zijn. Wanneer je ook een beweegbare display hebt kan het sowieso een toegevoegde waarde zijn, omdat je dan ook foto's kunt maken vanuit moeilijke posities en je kunt dan direct op de display kijken wanneer je camera op de tripod staat.

Filmen met de DSLR

Filmpjes maken is erg populair onder reizigers en was voorheen niet mogelijk met een DSLR (digitale spiegelreflexcamera). Dankzij allerlei nieuwe technieken kunnen ook deze camera's video's opnemen, in HD (1280x720 pixels) of Full-HD (1920x1080). Full-HD geeft technisch gezien beter beeld, maar de vraag is hoe goed het beeld moet zijn voor vakantievideo's. Sowieso staat het videobeeld los van de fotokwaliteit. 

APS-C

Voor de meeste (amateur) spiegelreflexcamera's wordt een APS-C sensor gebruikt. Een sensor zet het licht dat de lenzen opvangen om in een digitaal signaal dat de camera begrijpt en kan verwerken. Op camera's met APS-C sensor kunnen alle lenzen worden gebruikt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een fullframe sensor. Objectieven voor een APS-C sensor zijn meestal lichter, kleiner en goedkoper dan de fullframe variant. Ook doen ze meestal niet onder wat kwaliteit betreft. 

EVF

EVF staat voor electronic view finder. Deze projecteert de afbeelding die door de lens gevangen wordt op een kleine, elektronische display.

Multi image twilight shooting

Bij multi image twilight shooting wordt er bij weinig licht een aantal opnamen gemaakt en samengevoegd tot één nieuwe foto om bewegingsonscherpte te voorkomen. Ruis en onscherpte worden dan door de camera weggefilterd omdat bij iedere foto steeds de beste onderdelen gebruikt worden van de foto. Erg handig en je hoeft dan geen vaste hand te hebben om in het donker mooie foto's te kunnen maken.