Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Voor het eerst backpacken is spannend en je weet nog niet wat je kunt verwachten van een lange reis. Met deze tips ga je in ieder geval goed voorbereid op reis. 

1. Reisinformatie

Een reisgids verslaat nooit tips van reizigers. Een reisgids van voor tot achter helemaal doorspitten lijkt de beste voorbereiding die er is, maar een reisgids veroudert snel. Daarom is het slim om daarnaast of in plaats daarvan medereizigers ter plekke om tips te vragen. Check wel of het een zelfde “type” reiziger is als jij.

2. Bagage

Onderschat het belang van een goede reisgarderobe niet. Teveel spullen inpakken is een typische beginnersfout. Hoe meer je bij je hebt, hoe meer je moet dragen. Enkele lichte, stevige, goed te combineren kledingstukken die snel drogen zijn handig om mee te nemen. Start je reis in een stad, dan is bijna alles dat je nodig hebt ook ter plekke te koop. Kies voor een backpack die bij je lichaam past en vergeet niet een kleinere tas mee te nemen. Bekijk ook onze inpaklijst.

3. Take it slow

Langzaam reizen loont. Het is heel verleidelijk om zoveel mogelijk te willen zien en doen in een land, maar de mooiste herinneringen zijn vaak de onverwachte dingen die gebeuren als je rustig aan doet. Plan dus niet veel en geniet van de plekken waar je komt. Door langzaam te reizen kun je op een plek die je echt leuk vindt langer blijven. Bovendien is langzaam reizen goedkoper dan snel reizen. Je bent minder onderweg en bespaart daardoor reiskosten.

4. Alleen op reis 

Alleen op reis gaan, betekent niet alleen blijven. Het idee helemaal alleen naar een vreemd land te gaan, vinden veel mensen zo eng dat ze er alles aan doen om een reisgenoot te vinden. Maar soloreizigers blijven niet alleen. Mensen zijn sociale dieren en als je openstaat voor contact, zul je genoeg leuke mensen ontmoeten. Natuurlijk zijn er wel eenzame momenten, maar die zijn er ook met een reispartner met wie het niet klikt.

5. Wc-papier

Wc-papier is niet iets waar je thuis over nadenkt, maar op reis sleep je altijd een rol mee. Je zit namelijk al snel in de problemen als je het tijdens een lange busrit niet bij je hebt. Ook zul je - in Azië bijvoorbeeld - vaak in restaurants en guesthouses zonder wc-papier belanden. Toiletpapierinkoopmanagement is belangrijk om comfortabel te reizen.

6. Visa

Zorg dat je van tevoren goed geïnformeerd bent over visa die je eventueel nodig hebt. Niets is zo vervelend als je reis naar de Verenigde Staten die niet doorgaat, omdat je niet 72 uur van tevoren het ESTA-formulier ingevuld hebt. Je kunt gemakkelijk checken of je een visum nodig hebt; op Around the globe vind je over bijna alle landen visa-informatie.

7. Dagboek

Tijdens het reizen ben je vaak te druk om een reisdagboek bij te houden. Je bent met allerlei andere dingen bezig, maar probeer er toch wat tijd voor vrij te maken. Een paar jaar na de reis worden je herinneringen steeds vager en dan ben je blij dat je alles toch hebt opgeschreven.

8. Geld

De kosten die je tijdens je reis maakt, zijn nooit zo laag als je had gehoopt. Er zijn altijd andere reizigers die in India maar tien euro per dag uitgeven of 15 euro in Thailand. Het klinkt allemaal super en als je hard aan het sparen bent, is het verleidelijk alleen naar deze voorbeelden te kijken. De realiteit is dat zulke bodemprijs-reizen maar weinig mensen gelukkig maken. Wat meer sparen of wat korter blijven en het naar je zin hebben, is een stuk fijner. Het is niet fijn om bij elke uitgave te moeten wikken en wegen of het het wel waard is.

9. Alles is teveel

De wereld loopt niet weg. Vooral bij het maken van een planning kun je jezelf helemaal gek maken. Er is zoveel te zien en nu je een langere reis gaat maken, wil je misschien zoveel mogelijk zien. Toch zul je er snel achter komen dat je niet alles kunt zien en doen. Raak niet gefrustreerd, maar bewaar je inspiratie voor een andere keer.

10. Papierwinkel

Maak back-ups van belangrijke documenten en neem een reisverzekering. Om te reizen heb je maar drie dingen nodig: een paspoort, een pinpas en je gezondheid. Al het andere is gemakkelijk te vervangen. Zorg dus voor een goede reisverzekering en deel de gegevens met iemand die je goed kent. Maak een scan van je paspoort en e-mail die naar jezelf. Mocht je je paspoort kwijtraken, dan vergemakkelijkt dit het proces van het aanvragen van een nieuw exemplaar. Zorg ook voor een reserve pinpas, een credit card of 100 dollar of euro cash. Als je portemonnee gestolen wordt en je je reserve budget op een andere plek bewaart, dan heb je in ieder geval de middelen om te eten en slapen. Machtig daarnaast iemand voor je bankrekening. In geval van nood kan diegene een nieuwe pas voor je aanvragen en opsturen.

11. Veiligheid

Reizen is best wel veilig. Laat je niet gek maken door vreemde horrorverhalen. De meeste reizigers overkomt helemaal niets. Gebruik in alle gevallen je gezonde verstand en zorg dat je wegblijft uit situaties waarbij je vooral op intuïtie moet vertrouwen. 

12. Freedom!

Plannen zijn er om te veranderen. Een backpackreis geeft vrijheid! Maak daar gebruik van en laat je niet vangen in je eigen (van tevoren gemaakte)  plannen.

13. Rust

Slaap is je vriend. Een goede nachtrust doet echt wonderen. Soms ben je moe, gaar en chagrijnig. Stop met reizen, investeer in een relaxt hotel en doe een dagje rustig aan. Daarna voel je je vast veel beter!

14. Acclimatiseren

Ben je zenuwachtig voor je eerste reis, kies dan voor gemak. Dit betekent niet dat iedereen op zijn eerste reis naar Thailand moet gaan, maar zoek in het land waar je naartoe gaat een echte backpackersplek uit om te starten. Ga je bijvoorbeeld naar Lima, boek dan vooraf een hostel met veel positieve reviews voor de eerste nachten, neem een airport pick-up en doe eventueel een georganiseerde stadswandeling. Je hoeft dan nog niet veel zelf te regelen en je kunt rustig acclimatiseren in een omgeving met allemaal mensen die hetzelfde doen als jij.

15. Weet waar je naartoe gaat

Hoewel tips van andere reizigers vaak het leukst zijn, is het belangrijk je vooraf in te lezen over het land. Dit is vanzelfsprekend slim om te zien of de bestemming aan je wensen voldoet, maar ook om het een en ander over de cultuur te weten. Je kunt voor flinke verassingen komen staan als je daar niets over weet en je wilt natuurlijk niemand beledigen met een handeling waarvan je dacht dat het heel onschuldig was.