bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Tijdens je reis wil je uiteraard je vriend(in), familie en vrienden zo nu en dan eens bellen. Vaak moet je het kort houden omdat het zo duur is of omdat de verbinding te wensen overlaat. Je kan in vrijwel alle landen telefoonkaarten kopen en je zult je regelmatig verbazen over de lage prijs. Vraag bij de aanschaf van je telefoonkaart ook altijd ook of ze speciale kaarten hebben met goedkoop internationaal tarrief. 

Bellen binnen de EU

Vanaf 15 juni 2017 hoef je je geen zorgen meer te maken over torenhoge telefoonkosten als je binnen de EU belt, smst of mobiel op internet zit. Je betaalt hier nu namelijk geen extra kosten meer voor (tenzij je buiten je bundel gaat). Dit maakt het contact houden met het thuisfront vanuit EU-lidstaten een stuk makkelijker.

Bellen vanuit en naar het buitenland

Ga je verder van huis of wil je vanuit Nederland bellen met iemand die niet in een EU-land woont. Dan zal je moeten kijken naar andere oplossingen. Wil je echt lang en goedkoop of zelfs "gratis" bellen dan biedt online bellen de uitkomst. Je hebt hier allerlei mogelijkheden voor. Zo kun je via whatsapp tegenwoordig makkelijk bellen en kunnen mensen met een Iphone gebruik maken van facetime. Ook heb je een aantal speciale programma's die je op je mobiel of laptop kunt gebruiken.Een van de bekendste opties is natuurlijk skype. Van PC naar PC is bellen volledig gratis, op de kosten voor het internetten na. Bellen van Skype naar een vast of mobiel nummer kost vaak een fractie van het bedrag dan dat je met je huistelefoon betaald. Vooraf koop je "beltegoed" in waarvoor je mag bellen. Op deze manier kun je de telefoonkosten in de gaten houden en toch lekker goedkoop met elkaar kletsen.Tarieven staan op de website van Skype.

Bellen over Internet met Skype

Skype is een populair programma wat gratis van Internet gedownload kan worden en waarmee van de computer naar een vaste telefoonlijn gebeld kan worden en van computer naar computer. Wanneer je van de computer naar een vaste telefoonlijn wilt bellen zijn hier gesprekskosten aan verbonden. Deze zijn wel een stuk lager dan de traditionele kosten via de normale telecom provider. Omdat deze prijzen en mogelijkheden bijna wekelijks veranderen laten we dit buiten beschouwing.

Wanneer je van computer naar computer belt zijn hier geen (gespreks)kosten aan verbonden. Omdat Skype graag zou willen dat je ook naar vaste nummers gaat bellen met hun programma suggereert men wel op de site dat je eerst “beltegoed” moet kopen. Dit is dus niet nodig zoals dit programma door reizigers en thuisblijvers gebruikt kan worden om met elkaar te bellen.

Download het programma van www.skype.com en installeer het op de pc.

Bellen met jouw mobiele telefoon in het buitenland

Met de huidige smartphones zul je bijna nergens ter wereld moeite hebben met het gebruiken van je mobiel. De meeste smartphones 'haken aan' op het netwerk dat in het land wordt gebruikt dat je bezoekt. Heb je een oudere, meer simpele mobiel? Of wil je juist je een oude mobiel meenemen, omdat je lang op reis gaat? Dan is het aan te raden om te kijken of je mobiel aansluit bij het systeem dat in dat land gebruikt wordt. Vooral in Azie en zuid-Amerika gebruiken ze vaak andere systemen.

 • 3G
  Het systeem voor Japan en Zuid-Korea
 • Quadband
  Het systeem voor alle landen ter wereld behalve Japan en Zuid-Korea.
 • Triband
  Dit systeem werkt in alle landen ter wereld behalve in:
  Japan, Zuid-Korea, Ecuador, Panama, Colombia, Haiti, Montserrat en de turks-en Caicoseilanden.
  Maar ook niet in delen van Canada, USA, Guatamala, El Salvador, Honduras, Paraguay, Guam, De Grenadines, St. Lucia, St. Vincent, Seychellen en St. Kitts en Nevis.

Of je telefoon geschikt is voor een bepaald netwerk staat in de handleiding van je telefoonboekje. Heb je jouw mobiele telefoon al een tijdje dan kun je ook even op de website van de fabrikant kijken of in Google op het merk plus type van je telefoon + triband of Quadband zoeken en je weet zo welke netwerken jouw telefoon ondersteund.  

Ook al heb je een smartphone bij of de juiste oude mobiel, dan nog kan het dat je niet kan bellen in het buitenland. In veel landen is het bereik natuurlijk niet zoals we dat in Nederland kennen. Hou hier niet alleen zelf rekening mee maar vertel de thuisblijvers ook heel duidelijk dat het heel goed kan zijn dat je dagen niet bereikbaar bent. Het grote nadeel van altijd bereikbaar zijn is dat men ook werkelijk verwacht je te kunnen spreken wanneer het uitkomt. Als je dan eens geen bereik hebt zitten de mensen thuis al snel in de stress omdat ze denken dat er iets mis is met je.

Koop een lokale simkaart op reis 

Wanneer je voor een langere tijd in het buitenland blijft kun je ook overwegen een lokale sim-kaart te kopen. Hierbij is het belangrijk dat je telefoon sim-lockvrij is anders is het niet mogelijk een andere sim-kaart in de telefoon te plaatsen. Het voordeel voor jou als reiziger is dat het bellen van Nederland naar een lokaal buitenlandstelefoonnummer niets kost. De kosten worden door de beller betaalt. Combineer je de lokale simkaart + bellen via Skype dan is het nog redelijk betaalbaar. Met Skype zal er namelijk altijd gezocht worden naar een telefoonverbinding die het dichtste bij jou in de buurt is en is te gebruiken. 

Vraag in het land waar je bent eens rond wat een goede provider is. Niet alle providers hebben in het hele land een goede dekking. Sommige providers hebben een deal waarbij je goedkoper belt naar telefoons die dezelfde provider hebben dan naar telefoons van een concurerende provider. Dit is met name handig om te weten als je regelmatig wilt bellen met andere backpackers (er is vaak 1 provider populair), met je stagebegeleider of met je gastgezin. De lokale simkaart is dus met name om lokaal te bellen. Naar Nederland bellen is ook met zo'n lokale simkaart vaak duur. Als reiziger heb je natuurlijk alleen iets aan simkaarten met een opwaardeer oftewel een prepaid systeem. Vaak kost de simkaart zelf maar een paar Euro en soms krijg je daar nog wat beltegoed kado bij. Opwaardeerkaarten kan je over het algemeen op iedere hoek van de straat kopen. Probeer de eerste keer iemand te vinden die je wil helpen met opwaarderen. Je moet namelijk meestal een telefoonnummer bellen en keuzes maken in het menu en daarna de kraslaag verwijderen van je kaartje en die code invoeren. Appeltje, eitje als je de taal spreekt van de instructie maar knap lastig als je de lokale taal niet al te best beheerst. Noteer dan welk telefoonnummer je moet gebruiken en welke keuzenummers je moet intoetsen voordat je de code kunt intypen. 

Als je telefoon niet simlockvrij is kan je ook niet in het buitenland een lokale simkaart gebruiken. Over het algemeen zijn telefoons met een abonnement simlockvrij en de telefoons met een prepaidkaart niet. Toch kan het de moeite waard zijn om dit even extra te controleren voor je vertrekt. Met name bij een oude telefoon of een oud abonnement. Heb je jouw telefoon langer dan de afgesproken termijn in je bezit, kun je de code om je telefoon simlokc vrij te maken gratis ontvangen.

Nog een paar tips

 • Sla je nummers op in je telefoon en niet op je simkaart. Zo is wisselen van simkaart geen probleem.
 • Let goed op de houdbaarheid van de opwaardeercodes voor lokale simkaarten. Vanaf het moment van invoeren van de code moet je namelijk dat bedrag opmaken binnen een bepaalde tijd. Voorbeeldje: in Ecuador vervalt een $5 kaart na 2 weken. Ongeacht of je dat bedrag gebruikt hebt. Een $10 kaart gaat een maand mee.
 • Zet je voicemail uit. Je betaalt voor het bellen naar je mailbox en voor het afluisteren, ook wanneer je gebeld wordt kan dit kosten opleveren.
 • Zorg dat je op tijd denkt aan opladen en ook een juiste verloopstekker mee hebt. Heel soms gaan de adaptor en de spanning op het netstroom niet samen. Ook is het niet in alle landen gebruikelijk dat je een stopcontact op je kamer hebt.
 • Goedkoop bellen in en naar het buitenland veranderd continue, vraag dus ook eens rond wat anderen doen om met het thuisfront contact te houden. Vaak kun je zo lekker lang bellen zonder al te veel geld van je reisbudget af te snoepen.