Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Als je lang op reis gaat kan het interessant zijn om uit te zoeken met welke bank je in zee gaat. Hoeveel betaal je voor je pasjes, is de rente op de spaarrekening interessant en wat zijn de kosten voor het pinnen in het buitenland?

Iedere bank heeft bijzondere randvoorwaarden en kortingen op verzekeringen die voor jou interessant kunnen zijn.

Aangezien het onmogelijk is om al die dingen te vergelijken en iedereen andere wensen heeft is er alleen gekeken naar het basis pakket van een bank. Verder is er gekeken naar een extra pinpas die thuisgelaten kan worden voor je zaakwaarnemer. Mocht je de pas dan kwijtraken of gestolen worden dan heb je in ieder geval iemand die je zo snel mogelijk een pas kan toesturen. Mocht je geen extra pinpas willen hebben, zorg er dan voor dat er iemand gemachtigd is om bij jouw bank een nieuwe pas aan te vragen in geval van nood. Ook voor andere zaken kan het gemakkelijk zijn om iemand (tijdelijk) te machtigen op je rekening.

Rabobank

De Rabo WereldPas staat standaard 'uit' voor gebruik buiten Europa. Wanneer de betaalpas "uit" staat kan deze niet meer worden gebruikt om te betalen of om geld op te nemen buiten Europa. Reis je naar landen buiten Europa, dan moet je vooraf aangeven dat je deze "aan" wilt zetten. Deze wijziging geldt voor de Rabo Europas, de Rabo WereldPas en de Rabo WereldPas voor Jongeren. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij de betaalpas buiten Europa "aan" staat. Namelijk voor Rabobank klanten met een Rabo RiantPakket, wanneer je de afgelopen twee jaar je betaalpas in het buitenland hebt gebruikt  en voor alle zakelijke passen.

Reis je naar een land buiten Europa? Zet dan de Rabo WereldPas eerst 'aan', deze instelling kun je wijzigen vanuit je Rabo Telebankieren. Mocht je het dus per ongeluk voor vertrek zijn vergeten is er nog niet direct een groot probleem. 

Het bedrag dat je per keer, dag of per week kunt opnemen is afhankelijk van het pakket dat je bij de Rabobank hebt afgesloten. Voor de Rabo WereldPas (die je standaard bij een Rabobank rekening krijgt) is dit bijvoorbeeld:

Hoeveel je betaalt voor een geldopname of betaling in het buitenland, hangt ervan af of het euro's zijn of vreemde valuta. Ook hangt het ervan af of je geld opneemt met je Rabo WereldPas of met creditcard. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de kosten.

Geld opnemen in euro's
 
   
   
Geld opnemen bij geldautomaat met bankpas * gratis
Geld opnemen bij geldautomaat met creditcard * € 4,50
Vreemde valuta  
Betalen met bankpas 1,1 % koersopslag
Betalen met creditcard 2,0 % koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat met bankpas € 1,00 ** + 1,1% koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat met creditcard € 4,50 + 3% koersopslag
Maximaal op te nemen bedrag in het buitenland  
Bij eigen bank in het buitenland *** €1250,- per week
Bij een betaalautomaat €1250,- per week

* Het kan voorkomen dat een bank in het buitenland ook kosten in rekening brengt voor de pin transactie. Dit wordt dan tijdens de pintransactie kenbaar gemaakt. Ook kun je de informatie ook altijd terug vinden op de pin transactiebon. Zeker in het begin kan het nuttig zijn deze bon op te vragen om te zien of er extra kosten in rekening gebracht worden. In sommige landen brengen buitenlandse banken enkele euro's per transactie in rekening (terwijl anderen dit niet doen).
** Heb je een Rabo TotaalPakket of Rabo RiantPakket, dan betaal je deze € 1 niet, met een studentenpakket zijn de kosten € 2.
*** Bij een geldautomaat die niet van de Rabobank is, kun je maximaal € 250 per dag opnemen. Heb je op een dag al eens geld opgenomen bij een geldautomaat die niet van de Rabobank is? Dan kun je alleen nog geld opnemen bij een geldautomaat van de Rabobank en niet meer bij een geldautomaat van een andere bank.

Wisselkoerstoeslag betekent dat als je € 150 euro pint de bank de aangegeven koers berekenen over €151.50 

Pakket Pakket kosten per maand Kosten extra pinpas per maand
Kosten creditcard  
Rabo Basis Pakket €2,70,- €0,50,- Inbegrepen in pakket  

 

ABN AMRO

De ABN AMRO heeft 3 standaardpakketten. Betaalgemak Standaard, Extra of Max. De onderstaande bedragen gelden voor Betaalgemak Standaard.

Europa in landen waar met de Euro betaald wordt ABN AMRO

Betalen met bankpas

gratis
Betalen met de creditcard gratis
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas * gratis
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard * 4% met een minimum van € 4,50 per transactie
Vreemde valuta  
Betalen met bankpas ** €0,15 en 1,2% koersopslag
Betalen met creditcard gratis + 2% koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas ** €2,25 en 1,2 % koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard 4% met een minimum van €4,50 per transactie + 2% koersopslag
Maximaal op te nemen bedrag in het buitenland  
Bij eigen bank in het buitenland €500,- binnen europa €300,- buiten europa
Bij een betaalautomaat €500,- binnen europa €300,- buiten europa

* Het kan voorkomen dat een bank in het buitenland ook kosten in rekening brengt voor de pin transactie. Dit wordt dan tijdens de pintransactie kenbaar gemaakt. Ook kun je de informatie ook altijd terug vinden op de pin transactiebon. Zeker in het begin kan het nuttig zijn deze bon op te vragen om te zien of er extra kosten in rekening gebracht worden. In sommige landen brengen buitenlandse banken enkele euro's per transactie in rekening (terwijl anderen dit niet doen).
** Met een Prestige Pakket, een Young Professional Pakket of een Studenten Pakket is betalen via geldautomaten gratis. Je betaalt alleen een valutakoersopslag.

SNS Bank

Klanten met een betaalrekening bij de SNS kunnen een WereldPas aanvragen. Met deze pas kan wereldwijd betaald en geld opgenomen worden. De pas heeft ook een chipknip en is ook in Nederland te gebruiken.

Europa in landen waar met de Euro betaald wordt SNS RegioBank

Betalen met bankpas

gratis
Betalen met de creditcard n.v.t
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas * gratis
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard * n.v.t
Vreemde valuta  
Betalen met bankpas €0,15
Betalen met creditcard n.v.t
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas €2,25 + 1% koersopslag met een minimum van €7,- en maximum van €70,00
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard n.v.t
Maximaal op te nemen bedrag in het buitenland  
Bij eigen bank in het buitenland €500,-
Bij een betaalautomaat €500,- met een totaal van €1250,-

 

ING

De ING biedt 2 pakketten die gratis pinnen buiten Europa mogelijk maken: het ING Betaalpakket, en het ING Royaalpakket. Het Royaalpakket is uitgebreider dan het Betaalpakket en biedt aanvullende diensten als gratis Western European Money Transfer mocht je dat nodig hebben.

Europa in landen waar met de Euro betaald wordt SNS RegioBank

Betalen met bankpas

gratis
Betalen met de creditcard gratis
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas * gratis + 1% koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard * 2 % van het opgenomen bedrag
Vreemde valuta  
Betalen met bankpas gratis + 1,1% koersopslag
Betalen met creditcard gratis + 2% koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met bankpas ** €2,25 + 1,1% koersopslag
Geld opnemen bij geldautomaat (ATM) met creditcard 2 % van het opgenomen bedrag + 2% koersopslag
Maximaal op te nemen bedrag in het buitenland  
Bij eigen bank in het buitenland €250,-
Bij een betaalautomaat €250,-

** Heb je een BetaalPakket of RoyaalPakket? Dan betaal je alleen de koersopslag van 1%

Studentenrekeningen

Studentenrekeningen kunnen erg interessant zijn (of lijken). Waar je op moet letten is dat een Studentenrekening automatisch kan worden omgezet, zodra er geen studiefinanciering meer op binnenkomt. Officieel heb je ook geen recht meer op een Studentenrekening, wanneer je geen student meer bent. Per bank wordt verschillend omgegaan met hoe snel de rekening naar een ander pakket wordt omgezet. In een aantal gevallen krijg je ook eerst gratis een uitgebreider pakket aangeboden, zodat je klant blijft bij de bank. Informeer dus even naar jouw situatie en wat bij jouw bank de voorwaarden zijn.

Kijk hier dus extra goed naar als je aan het einde van je studie en voor je reis zit. Het pakket dat je bank automatisch voor je kiest is niet altijd het voordeligste voor jouw wensen.

Valuta

Met vreemde valuta oftewel buitenlands geld zal je tijdens verre reizen veel te maken krijgen. We zullen je hier wat tips en trucs geven om hiermee om te gaan.

Het is slim om voor vertrek te weten welke munteenheid er op je bestemming wordt gebruikt. Zoek op internet de wisselkoers op want je gaat op veel sites en in reisgidsen alleen maar prijzen tegenkomen in die lokale valuta.

Op reis is het heel praktisch om al je uitgaven op te schrijven zodat je de valuta en waarde van dingen snel leert kennen. Schrijf iedere dag op wat je uitgeeft en waaraan. Dit wordt snel routine en kost je nauwelijks tijd. Ook is het heel handig om altijd een valuta app op je telefoon te installeren. Kan je in de winkel snel uitrekenen wat het in Euro's kost maar ook om tijdens het onderhandelen duidelijk maken wat je wilt betalen als je de taal niet spreekt.

Wisselkoers

Er zijn een paar sites die erg handig zijn voor het snel opzoeken van de juiste wisselkoers. Op de site www.oanda.com kan je niet alleen wisselkoersen vinden maar je kan er ook een zogenaamde Cheat sheet maken om te printen. Dat is een handige tabel om opzak te hebben. Kijk op de site onder Currency Tools bij FX CheatSheet of gebruik deze link: Cheat Sheet

Wisselkantoren

Wanneer je vreemde valuta koopt of verkoopt bij het GWK of bank dan kost je dat geld. Hier ontkom je niet echt aan maar het loont wel om in 1 keer de bedragen en valuta te halen die je nodig hebt.

Wanneer je regelmatig bij het GWK geld moet wisselen kan het handig zijn om voor €1.95 tijdens zo'n transactie een bon te kopen, zodat je dit de volgende keer niet hoeft te betalen. De transactiekosten zijn minimaal €3,25 en maximaal €7,50 (0.75% van de waarde).

Vooraf geld halen in Nederland is vaak trouwens niet eens nodig. Op de meeste luchthavens kan je pinnen en mocht dat niet lukken kan je altijd nog ter plekken wat Euro's inwisselen. Pinnen in het buitenland kan gratis zijn als je het juiste betaalpakket hebt bij je bank.

Zolang je normaal kunt pinnen in een land is het handig en veilig omrond te lopen met zo min mogelijk cash op zak. 

Algemeen

Voor het afsluiten van bankrekeningen geldt in het algemeen dat men wil zien dat er vaste inkomsten op binnenkomen. Sluit een nieuwe rekening dan op ook op tijd af. Dat je een paar maanden later er niets meer op binnen krijgt is dan niet meer belangrijk. Zorg ook, zoals eerder al aangegeven, dat je ook iemand machtigt of op de hoogte brengt van jouw bankzaken. Deze persoon kan je dan helpen wanneer je bankpas gestolen is (door een reserve op te sturen) of als tussenpersoon te dienen tussen jou en je bank. Let er wel op dat wanneer iemand niet gemachtigd is voor jouw rekening hij/zij weinig meer kan doen dan informeren.