bolletjeom Geschreven door bolletjeom.

Wanneer je voor een langere periode op reis gaat, is het belangrijk de juiste spullen mee te nemen en vooral ook om spullen thuis te laten. Wij hebben een lijst samengesteld met de dingen waarvan wij denken dat je ze nodig hebt. Kijk maar eens naar onze meeneemlijst. Alle andere dingen kun je rustig thuis laten.

Let er wel op dat wanneer je je rugzak helemaal vol stopt, deze niet meer mag wegen dan 20 kg anders kun je problemen krijgen met inchecken op het vliegveld. Als je echt van plan bent om af en toe met je rugzak op te lopen en dus niet onderweg bent naar een stageplek of (vrijwilligers) baantje moet je wel beseffen dat 20 kilo echt al heel erg veel is! Ervaren reizigers zitten ergens tussen de 10 en 14 kilogram wanneer zij voor langere tijd op reis gaan.

Mocht je hier nu wel overheen gaan, zoek dan een persoon op met een rugzak die erg licht lijkt en check samen in, je hebt dan kans dat ze het niet merken, omdat je dan met 2 rugzakken toch niet boven de 40 kg uitkomt.

Kooptips

Word een koopjesjager! Winkelen tijdens de uitverkoop ligt is een voor de hand liggende tip, maar ook een erg goede tip! Het is namelijk vaak erg de moeite waard! Je kunt honderden euro's besparen door tijdens de uitverkoop je spullen bij elkaar te zoeken. Koop zoveel mogelijk dingen aan het eind van het seizoen en zorg dat je een mooi lijstje hebt van de dingen die je nodig hebt. Op deze manier kun je gericht gaan winkelen en kom je thuis met dingen die je ook echt nodig hebt. Let ook op de speciale weken waar het tweede artikel de halve prijs is. Op deze manier kun je aan slaapzakken, luchtbedden en lakenzakken komen. Sommige grote merken, zoals Nomad, hebben ten minste één keer per jaar een fabrieksverkoop. Ook een ritje naar de outdoor outlet stores zijn nuttig om op de duurdere uitgaven te besparen.  

Rugzak / Backpack

Misschien wel het belangrijkste wat je mee neemt op reis, omdat je al je spulletjes hierin mee moet zien te slepen. Gelukkig hoef je niet per se een dure rugzak te kopen om een goede te hebben, zolang de rugzak maar stevig en solide is. Het is erg belangrijk om te kijken of de rugzak die je wilt kopen bij je past. Kijk of je geen last van je rugzak krijgt en of dat je het gewicht goed op je heupen kunt dragen en niet met je schouders. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over hoe je tot de keuze van je backpack kunt komen.

Hoe groot moet je rugzak zijn? Hierover zijn de meningen verdeeld, de een wil hem zo klein mogelijk, de ander weer wat ruimer. Ik denk dat deze vraag dus persoonlijk is. Zorg er in ieder geval voor dat hij tussen de 50 en de 70 liter aan inhoud heeft als je voor een langere periode op reis gaat. Er zijn rugzakken waarbij je gemakkelijk de inhoud kunt aanpassen door bandjes losser of strakker te trekken, ik vond dit erg makkelijk, omdat de inhoud van je rugzak naarmate je verder reist toch wat groter moet worden, omdat je overal dingen mee wil nemen als herinnering. 

Wat ook erg handig kan zijn om je backpack overzichtelijker te maken zijn pakzakken. Dit zijn luchtdoorlatende zakjes met een rits. Je kan dan al je alle verschillende kledingsoorten die je hebt apart in een zakje doen. Hierdoor vind makkelijker waar je naar op zoek bent. Je kan dit natuurlijk ook met plastic zakken doen, maar dit is minder milieuvriendelijk en de kans is groter dat ze kapot zullen gaan.

Omdat je rugzak overal mee naartoe moet kan het handig zijn om een flightbag te kopen, dit is een zak die je om je rugzak heen kunt doen zodat je rugzak niet beschadigt of erg vies wordt en dat hij nergens achter blijft hangen. Misschien nog wel het belangrijkste punt voor een flightbag is dat geen drugs of andere zaken in je rugzak kunnen stoppen, nadat je je rugzak op de lopende band hebt gezet. Op sommige vliegvelden is een flightbag zelfs verplicht.

Men zegt vaak dat je het ook voor in de bus moet gebruiken. Niet iedereen zal dit standaard doen omdat het niet altijd even praktisch is. In sommige landen zoals in Afrika wordt het vaak aangeraden om wél te doen. 

Er zijn veel winkels waar je een rugzak en flightbag kunt kopen, laat je bij het oriënteren ook eens adviseren door verschillende mensen om een beeld te krijgen wat belangrijk is om op te letten. Enkele zaken waar goed advies gegeven wordt zijn 

https://www.dewitschijndel.nl/ (vrij ruime keus ook voor andere zaken en niet duur )
http://www.bever.nl/ (winkel speciaal voor zwerfsporten, deze winkels zijn vrij prijzig )

Slaapzak en lakenzak

Het hangt van je wensen en de soort reis die je gaat maken af of je een slaapzak mee moet nemen. Wil je graag zo licht mogelijk pakken? Dan is een slaapzak niet handig en kan je voor de hygiëne beter voor een lakenzak kiezen.

Als je ruimte genoeg hebt kan het erg verstandig zijn om een slaapzak mee te nemen, niet overal hebben ze lakens waar je lekker onder kunt gaan liggen, hebben ze dit wel dan kun je de slaapzak lekker in je tas latten zitten. Vooral als je meerdaagse tripjes gaat maken is een slaapzak heel handig. Daarnaast is het altijd fijn in een soort van eigen bedje te slapen. Je kunt een slaapzak natuurlijk ook ergens huren dus het is handig om van tevoren uit te zoeken hoeveel dat huren kost, om te kijken of dat niet te duur wordt.  Een lakenzak zou ik zeker meenemen. Heb je een handige moeder / tante dan kan deze makkelijk zelf gemaakt worden want deze zijn ook vrij prijzig en als je eerst naar Azië gaat kan je ze daar voor een prikkie kopen. Een lakenzak is een zak die je in je slaapzak stopt en waarin je zelf ligt. Deze kun je dan uitwassen wanneer je denk dat dit nodig is, en dat gaat een stuk makkelijker dan een hele slaapzak wassen. De lakenzak is ook heel handig als je het idee hebt dat het bed waarin je ligt niet heel fris is. Je ligt dan toch in je eigen cocon.

Afhankelijk van waar je naar toegaat heb je een slaapzak nodig die ook warm is voor onder de 0 graden. Ga je naar Australië dan is 0 graden voldoende. Maar Nieuw Zeeland in de winter is het niet aan te raden. Voor de overige landen hangt het vooral af van de periode waarin je het land bezoekt. Normaal gesproken kom je niet zo snel onder het vriespunt. Maar vergeet ook niet dat je 10 graden ook al heel koud kunt vinden als het overdag tegen de 40 graden was!

Moneybelt

Altijd handig zo’n ding, het is een soort portemonnee die je op je lichaam kunt dragen. Probeer dan nog maar eens te zakkenrollen, dit word dan een stuk moeilijker. Bij de aanschaf van een moneybelt zou ik er op letten dat er ook een plastic zak in zit waarmee je documenten tegen water kunt beschermen. Hierin kun je dan al je belangrijke documenten (vliegticket, traveler checks ) in bewaren zonder dat ze beschadigen, van het zweet of regen. Zorg dat je van al de documenten die je bij hebt ook een kopie thuis hebt liggen. Komt het nu toch voor dat deze documenten kwijt raken of onleesbaar zijn geworden dan kunnen ze je thuis nog verder helpen. Als je naar een echt onveilige bestemming reist dan zijn er nog een aantal andere producten die je kunt overwegen die je spulletjes veilig houden op reis

Een goed alternatief voor de moneybelt is een klein tasje die je om je nek kunt hangen. Je kan hier je geld en belangrijke documenten in doen. Dit tasje kan je dan onder je kleding dragen, waardoor het niet zichtbaar is.

Diploma’s / Engelstalig CV

Als je hebt besloten dat je gaat werken in Nieuw Zeeland (of Australië) kan het handig zijn om van tevoren een Engelstalig CV mee te nemen. Op Sollicitatie Info kun je enkele voorbeelden vinden van Engelstalig CV's. Deze zijn namelijk iets anders opgebouwd dan wij hier gewend zijn.

Wat betreft je diploma is het natuurlijk handig om genoeg kopieën hiervan mee te nemen en om een kopie hiervan op je computer thuis te zetten. Mocht het nodig zijn, kan het thuisfront je dan de kopie op sturen. Plaats je CV en alle andere documenten ook ergens (veilig) online, zoals in je mailbox of op een online harde schijf zodat je er gemakkelijk bij kunt en nieuwe printjes kunt maken. 

Bij sommige studies krijg je tegenwoordig een internationaal diploma naast je officiële diploma. Zo'n internationaal diploma is op zichzelf geen geldig document en het kan daarom verstandig zijn een kopie hiervan bij een notaris te laten waarmerken. Op deze manier wordt jouw kopie van het internationale diploma een rechtsgeldig document. En gezien het feit dat het bij bijna alle notarissen gratis gedaan kan worden, is het dus best de moeite waard!

Pasfoto’s

Neem minimaal 4 pasfoto’s mee (liever meer, wanneer je een aantal maanden weg gaat), je hebt ze echt nodig! Ga je bijvoorbeeld duiken dan ben je er al twee kwijt. Ga je nog wat anders doen waarvoor een foto vereist is dan heb je er al snel geen meer over. Moet je tijdens je reis een visum aanvragen dan zal je ook snel door het aantal pasfoto's gaan. In Azië en Afrika kan het dan erg hard gaan met je pasfoto's. Pasfoto's kun je natuurlijk ook in het buitenland maken, maar het gaat niet altijd zo gemakkelijk als in Nederland, dus daarom raden we aan om er een aantal mee te nemen.

Internationaal rijbewijs 

Een internationaal rijbewijs is eigenlijk een vertaling van je Nederlandse rijbewijs. Je hebt het Internationale rijbewijs in combinatie met je Nederlandse rijbewijs nodig. Heb je een rijbewijs neem deze dingen dan mee! Ga je een camper huren, op een safari tour (waarbij je zelf mag rijden) of wat anders doen waarvoor je een rijbewijs nodig hebt dan gaat dit een stuk makkelijker. Daarnaast kun je het internationaal rijbewijs ook gebruiken als onderpand bij hostels als je zegt dat het je rijbewijs is. Verlies je dit is dat een stuk minder erg dan bijvoorbeeld je paspoort of je echte rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kost ongeveer 19 euro en je moet je echte rijbewijs meenemen en een pasfoto. Wanneer je een auto huurt word er vaak een onderpand gevraagd. Dit kan een groot geldbedrag zijn of je creditcard nummer. Heb je een van deze 2 niet dan kun je in sommige gevallen toch niets huren, ondanks dat je een internationaal rijbewijs hebt.

Reisdagboekje

Dit is echt heeeeeeeel erg leuk, zelfs voor jongens! Heel veel dingen vergeet je en ook heel snel maar wanneer je dingen terug kunt lezen zit je meteen weer helemaal op de plek waar je over geschreven hebt. Daarnaast kan het makkelijk zijn als je foto’s hebt gemaakt en je wil weten wat je nu eigenlijk op de foto gezet hebt. Een aanrader dus.

EHBO setje

Altijd handig. Er zijn EHBO setjes die je dun kan opvouwen waardoor ze makkelijke overal in en bij passen. Stop er in ieder geval een hoop losse pleisters in, deze zitten er meestal niet bij maar zijn wel ontzettend handig. Jodium kan ook van pas komen maar verder zit alles er meestal wel in. Ga je naar de wat armere landen, dan kun je overwegen om een paar naalden mee te nemen voor als je eens in een streekziekenhuisje terecht mocht komen en je de hygiëne niet helemaal vertrouwt. Naalden zijn voor een paar dubbeltjes te koop bij de apotheek.

Persoonlijke bezittingen

Familiefoto’s, wekkertje, toilet spullen, Lonely Planet, zonnebril, ipod of iets anders waar muziek uit komt.

Zaklamp

Erg fijn zijn de zogenaamde hoofdlampjes. Zeker erg handig als je twee handen vrij wilt houden om te koken tijdens het kamperen. In veel winkels hebben ze ook de normale zaklampjes. Die van Maclite zijn erg goed en geven veel licht. Ze werken op twee pen-lite batterijen en hebben een extra halogeen pitje als reserve in de zaklamp zitten. Ze zijn wel wat duurder dan de gewone zaklamp maar zeker de moeite waard, ook na het reizen.

Zakmes

Neem een handig zakmes waarbij minimaal de volgende dingen op het zakmes zitten: kurkentrekker, opener, mes en een pincet. Zorg ervoor bij iedere vlucht voor dat je het zakmes niet in je handbagage zit en berg deze tegelijkertijd op met het nagel- of EHBOschaartje wat je misschien altijd bij je hebt!

Naaispulletjes

Altijd handig om even een knoop terug aan je shirt te zetten of om even snel wat te repareren.

Schoenen

Neem stevige schoenen, liefst met profiel, mee! Een paar om mee te werken en een paar om mee te wandelen. Je zult meer kilometers maken dan je denkt, vooral als je aan het werk bent. Gelukkig kun je in de grote steden goedkope schoenen kopen die redelijk goed zijn en die je later weer weg kunt gooien als ze helemaal versleten zijn. Er zijn genoeg mensen die enkel op slippers een vulkaan beklimmen, of het verstandig is dat is een geheel andere vraag.

Slippers

Uit hygiënisch oogpunt is het verstandig om tijdens het douchen badslippers te dragen. Deze zijn ook handig als je je voeten niet wilt verbranden op het strand.

Hoed of pet

Als je aankomt meteen even eentje kopen. Bijna iedereen loopt er mee rond, dus je loopt echt niet voor schut. Doe je het niet dan heb je kans dat je de vellen van je oren of van je hoofd af moet halen omdat je verbrand bent. Zeker als je gaat werken in de zon is dit een must! 

Kleding

Hier een lijstje van dingen die je toch wel mee zou moeten nemen: Korte broeken, nette blouse, sweater, lange broek, ondergoed, sokken, shirts, badlaken/handdoeken of lichtgewicht handdoekjes, een bikini of zwembroek. Een blouse is in een warm klimaat vaak koeler en luchtiger dan een t-shirt en lange mouwen en ook lange broeken kunnen je koeler houden doordat de zon niet op je huid brand. Probeer je kleding zo uit te zoeken dat je op koude dagen verschillende laagjes over elkaar heen aan kunt trekken. Want ook al lijken vrijwel alle bestemmingen er tropisch uit te zien in de foldertjes, toch heb je vrijwel overal koude plekken of maanden. Een windstopper is een fijn ding. Het is veel dunner dan een gemiddelde jas en houd je minstens net zo warm. Heb je het echt koud omdat je in de Snowy mountains of in de Andes zit dan wil je daaronder nog een dun fleece vest aan. Denk bij fleece nu niet gelijk aan een onhandig dik ding, ze zijn er net zo dun als een gewone long sleeve. Terwijl ze een stuk warmer zijn. Voor je kleding hoef je echt niet allemaal hi-tech outdoor spullen te kopen, maar investeren in een aantal goede kledingstukken.

Baden

Je kan natuurlijk een fijne dikke handdoek mee nemen van thuis maar die droogt voor geen meter en neemt veel ruimte in beslag. Neem gewoon een snel-droog handoekje mee. Verder is een sarong of wat voor lap stof dan ook ideaal om mee te hebben. Je gebruikt hem om jezelf mee te bedekken als je van en naar de badkamer loopt, als je je wilt omkleden in een gemengde dorm, om een gordijntje te maken in de stapelbed als je behoeft hebt aan een beetje privacy en als badlaken op het strand! Een onmisbaar item dus. Als je naar Azië gaat kan je de sarong het beste ter plekke aanschaffen. Veel goedkoper en je vindt ze echt in alle kleuren en maten.

Zonnebrand

Zonnebrand kun je bijna overal kopen. Toch is het wel aan te raden om in Nederland alvast een grote tube aan te schaffen als je naar Azië of Zuid-Amerika gaat. Vooral in Azië is zonnebrandcrème in veel landen vooral een product voor toeristen en daardoor ontzettend duur. Ook zit er in sommige Aziatische landen een stofje in de zonnebrand om je huid witter te maken, niet fijn dus. Zorg er voor dat je de zonnebrand goed gebruikt, zelfs wanneer je denkt het niet nodig te hebben. Koop altijd minimaal factor 30.

Waslijntje

Het klinkt gek maar ook dit kan ontzettend handig zijn om bij je te hebben. Soms hangen de waslijnen vol of is er geen, wanneer je je eigen lijntje bij hebt kun je altijd vooruit. Daarnaast kun je het ook voor andere dingen gebruiken. Er zijn speciale waslijntjes waarbij je geen knijpers nodig hebt. Hetzelfde systeem kun je ook maken door twee draden tegen elkaar in te draaien.

Wat moet je thuis laten?

Zo veel mogelijk! Veel is onderweg ook te krijgen en je wilt ook niet alles tillen. Ga je naar landen waar je was koud gedaan wordt neem dan geen kledingstukken mee waar je erg aan gehecht bent want ze kunnen wel eens verkleurd terug komen. Om die reden is wit ook niet de beste kleur voor kleding of ondergoed.

Bij de meeste vliegtuigmaatschappijen wordt er gecontroleerd en gevraagd of je de volgende dingen in je handbagage hebt zitten. Neem even deze actuele lijst door wat je mee mag nemen in je (hand)bagage, zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer dingen die je mee kunt nemen en daarom hebben wij een meeneemlijst samengesteld. Hierin staan nog veel meer dingen waar je hopelijk wat aan hebt. Succes met de voorbereidingen!