eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

En hoe kom je van A naar B als je eenmaal in Vietnam bent? Nou, er is keuze genoeg!

Vliegen

Binnenlandse vluchten via Vietnam Airlines zijn prijzig. Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer low-cost airlines, zoals Jetstar en VietJetAir, actief geworden in het land. Zeker als je op tijd boekt kan je hiermee heel betaalbaar vliegen. Vliegen kan bij een krappe planning uitkomst bieden omdat urenlange busritten op deze manier worden vermeden.

Bussen

Een zeer goedkope vorm van transport zijn (mini)bussen. Bij het reizen met bussen moet je zeker rekening houden met de rijstijl van de gemiddelde Vietnamees. De Vietnamezen toeteren tegen iedereen om op die manier kenbaar te maken dat er iemand aankomt. Ook lijkt de rijstijl vaak erg gevaarlijk. 

Je kunt een open busticket kopen van noord naar zuid Vietnam vanaf  $30 (stevig onderhandelen is voor deze prijs wel nodig)! Dit is voor de standaard route met stops in Hanoi, Hue, Hoi An, Na trang en Ho chi Minh City. Wil je ook stoppen in Dalat of Miu Ne dan kan je voor een paar dollar extra dit stukje erbij kopen. Deze tickets zijn heel makkelijk te verkrijgen. Bij ongeveer elk guesthouse en tourbureautje kun je deze aanschaffen. Deze tickets zijn 1 maand geldig en het is de bedoeling dat je 1 dag voordat je verder wilt reizen naar het betreffende tourbureau gaat of belt om een plekje in de bus te reserveren. Met de bus reizen is veruit het voordeligst. Houd wel in je achterhoofd dat dit zo goedkoop kan zijn doordat de bussen bij hotels stoppen die het tourbureau provisie geven voor iedere toerist die bij hen blijft slapen. Erger je dan ook niet wanneer de bus weer bij een te duur hotel stopt!

Een voordeel van het reizen met een minibusjes is dat je ze soms met een aantal mensen af kan huren. Hierdoor kun je naar plaatsen waar weinig toeristen komen en heb je enigszins invloed op de rijstijl van de chauffeur.

In Vietnam wordt ook veel gebruik gemaakt van nachtbussen. Vaak kiezen backpackers hiervoor; je ligt redelijk comfortabel (als je niet te lange benen hebt), het is goedkoop en je bespaart een nacht in een hostel.

Treinen

Sommige treinreizen zijn nog trager dan de bussen maar wel veiliger. De treinen op de langere routes zijn vaak het snelst. Diefstal kan een probleem zijn in de treinen, vooral in de budget klasse. Laat de ramen dicht omdat je anders de stenen en koeienvlaaien om je oren zullen vliegen die door kinderen langs het spoor naar binnengeslingerd worden. Tussen Hanoi en Sapa is de nachtrein een goede optie. In een nacht reis je comfortabel (mits je niet voor de goedkoopste klasse kiest) in een bedje naar je bestemming. 

Motoren

Een motor huren is geen probleem, je kunt kiezen voor allerlei types scooters en motoren, maar de maximaal toegestane cilinderinhoud is 125CC. het meest gangbaar zijn motoren van 100-125CC. Het kan zelfs dat je hem ophaalt in 1 stad en weer inlevert in een andere stad. Goede wegenkaarten zijn een beetje een probleem in Vietnam. Dus zorg dat je tijd hebt! Een handige app voor tijdens het rijden in Vietnam is Maps.me. Op deze app kan je van tevoren kaarten downloaden, die je daarna offline kan gebruiken, ontzettend handig! Je kan ook motors huren die maar iets zwaarder zijn dan wat wij een brommer noemen. Hiervoor heb je geen speciaal rijbewijs nodig. Deze motors huur je vaak voor een dag om een beetje mee rond te toeren.

Let wel op! Het is heel makkelijk om een motor of scooter te huren in Vietnam, maar eigenlijk is het verboden om een motor of scooter te rijden zonder een Vietnamees rijbewijs. Dit kan je alleen krijgen als je langer dan 3 maanden in Vietnam blijft en je moet er een test voor afleggen. Het huren lukt dus wel zonder dit rijbewijs, maar je rijdt dan onverzekerd en illegaal rond. 

Motor met chauffeur

Overal op straat spreken jongens je aan die je ergens naar toe willen brengen. Dit is een normale manier van vervoer. Vaak kan je ook goed met ze afspreken dat ze je weer ophalen. Pas met het afstappen op de uitlaat!! Je zal zeker niet de eerste zijn met een brandwond op zijn kuit!

In Dalat zijn de zogenaamde Easy Riders die meerdaagse trips aan bieden van Dalat naar de kust of Saigon. Vaak vragen ze om buitensporig hoge prijzen. Onderhandelen is belangrijk. Bedenk dat bezine in dit land erg goedkoop is en ook het uurloon ligt erg laag. Op basis hiervan en het aantal dagen dat jij achterop wil zitten kun je een eerlijke prijs voor je ttripje berekenen. Het leuke aan meerijden met een Easy Rider is dat  ze je de uithoeken van de omgeving laten zien en je op plekken komt die voor veel toeristen ongezien blijven.

Een auto huren met chauffeur

Het huren van een auto is ook redelijk betaalbaar en kan erg handig  zijn omdat hij kan onderhandelen met de politie over allerlei soorten “toeslagen”.

Cyclo/ Fietstaxi

Deze vind je vooral in de grotere steden. Op zich een bijzondere ervaring maar het blijft moeilijk om iemand te zien zwoegen terwijl jij comfortabel zit.

Fietsen

Bij sommige guesthouses kan je een fiets huren voor een dag. Vraag wel een goed slot mee!

Brommer/scooter

Een andere goedkope, avontuurlijke optie is het huren van een brommer/scooter. Dit is in alle grotere plaatsen mogelijk voor zo'n 3 tot 5 euro. De prijs is afhankelijk van het type brommer (automaat of niet). De voordelen zijn dat je geen internationaal rijbewijs nodig hebt, het goedkoop is en je enorm veel vrijheid krijgt. Vooral stukken die op de fiets te ver zijn kun jij met je brommer/scooter makkelijk verkennen! Op deze manier kom je op de leukste plekjes!

Ook hiervoor geldt: eigenlijk heb je een Vietnamees rijbewijs nodig en je rijdt dus onverzekerd rond.