Geschreven door .

Vanuit een ander continent gaat dit in de meeste gevallen natuurlijk met behulp van het vliegtuig. De meeste vluchten naar Vietnam gaan over Bangkok, maar een aantal maatschappijen vliegen ook direct op Vietnam. Heb je tijd en een beperkt budget dat zou je kunnen overwegen om naar Bangkok te vliegen, wat vaak vele malen goedkoper is, en daar een vlucht te boeken naar Vietnam. Air Asia is de maatschappij voor zeer betaalbare tickets!

De meeste backpackers gaan echter door heel Azië over land. De Vietnamese grensovergangen staan er een beetje om bekend dat ze om een “immigration fee” vragen. Dit is niet legaal maar soms kan je niet anders. Hier een korte beschrijving over de mogelijkheden Vietnam via het land binnen te komen:

Als je vanuit China komt is de Friendship Pass populair. Er rijdt twee keer per week een trein van Beijing naar Hanoi.

Laos

Tay Trang-Dien Bien
Er gaat een rechtstreekse bus van Muang Khua (laos) naar Dien Bien Phou (vietnam)

 • Na Maew - Nam Xoi 
  Het transport tussen deze plaatsen kan een probleem zijn. Deze grensovergang is wel het dichtst bij de plaats Hanoi dus zoek plaatselijk uit wat de mogelijkheden zijn op dat moment! 
 • Nam Can - Nam khan
  Ons advies is deze grensovergang eigenlijk niet te gebruiken tenzij je niet naar Noord Vietnam wilt gaan. Aan de Vietnamkant kun je namelijk alleen richting het zuiden!
 • Nam Phao - Cau Treo
  De bussen tussen Vientiane en Hanoi nemen deze route. Belangrijk bij deze route is te vermelden dat er de laatste jaren vrij veel overvallen op deze route voor zijn gekomen. Daarnaast is het een erg lange rit (24 uur)!
 • Na Phao - Cha Lo
  Een door backpackers maar zelden gebruikte grensovergang op de route tussen Tha Keak en Dong Hoi.
 • Dansavanh - Lao Bao
  De goede wegen maken een rit naar Vietnam aangenamer. Wanneer je richting Hué of Hoi An gaat is deze grensovergang aan te bevelen!
 • Attapeu - Quy Nhon
  Deze grensovergang is voor toeristen nog niet zo lang open.

Cambodja

 • Bavet- Moc Bai 
  Deze meest voor de hand liggende overgang ligt op de route tussen Phnom Penh en Ho Chi Min City
 • Kaam Samnor -Vinh Xuong
  Een leuk alternatief is de boot over de Mekong-delta. Dit is een populaire tour bij toeristen en echt de moeite waard. Vaak vaar je in 2 dagen door de Mekong-delta met allerlei kleine excursies.
 • Phnom Den -Tinh Bien
  De meest zuidelijke overgang in Vietnam met Cambodja, dit ligt op de route Phnom Penh - Long Xuyen
 • Prek Chek - Xa Xia
  Voor toeristen een vrij nieuwe grensovergang. Deze grensovergang is vooral geschikt wanneer je de Vietnamese en Cambodjaanse kust wilt verkennen.

Bij alle overgangen is het belangrijk te weten dat een visa on arrival vaak niet gegarandeerd is! Ons advies is dan ook deze van te voren bij een Vietnamese ambassade in het betreffende buurland te regelen!