Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

  • Voor slechts € 580.89 naar Phu Quoc Nu boeken

Denk je bij Vietnam niet aan paradijselijke eilanden met prachtige stranden? Dan ben je nog niet op Phu Quoc geweest. Dit mooie eiland ligt in het zuiden van Vietnam, dichter bij Cambodja dan bij Vietnam. Vandaar dat Phu Quoc een populaire eerste bestemming is in Vietnam voor mensen die vanuit Cambodja komen. 

Op Phu Quoc kun je vooral goed relaxen, genieten van de zee en snorkelen. Dit eiland, met 70.000 inwoners, heeft mooie stranden, maar ook een prachtig binnenland dat je hikend of per scooter kunt verkennen. Zo is er voor ieder wat wils op Phu Quoc.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Stranden van Phu Quoc

Phu Quoc is een eiland waar de meeste mensen heen gaan om te relaxen. Er zijn een aantal mooie stranden waar je lekker kunt zonnen en een duik in zee kunt nemen. 

Long Beach

Long Beach is het bekendste strand van Phu Quoc. De naam verraadt het al een beetje: het is ook het langste strand van het eiland. Aan dit strand vind je de meeste accommodaties en het ligt lekker centraal. Dit is zeker niet het mooiste strand van het eiland, maar je kunt hier prima zwemmen en relaxen met een lekker drankje in de hand.

Sao Beach

Een ander populair strand op Phu Quoc is Sao beach; een mooi wit strand met blauwe zee. Sao beach ligt op een mooie locatie en is hierdoor een van de populairste stranden op het eiland. Het is hier dan ook best druk. Het is niet zo dat je geen plekje zult vinden, maar er liggen wel veel anderen op het strand. Toch is Sao Beach zeker wel een bezoekje waard.

Kem beach

Kem beach - zie foto hierboven - ligt net onder Sao Beach en ziet er net zo paradijselijk uit. Het is alleen wel een stuk moeilijker te bereiken aangezien je over allerlei losse zandpaadjes naar dit strand moet. Als je het eenmaal bereikt hebt, ben je wel op een heel mooi strand dat je maar met een handjevol mensen hoeft te delen.

Ong Lang Beach

Ook Ong Lang beach is zeker ook een bezoekje waard. Dit strand ligt wat noordelijker op het eiland en is dus een ideale plek voor mensen die in het noorden van het eiland verblijven. Op dit strand is het ook niet zo druk. 

Snorkeltour

Overal om je heen zul je aanbiedingen zien voor snorkeltours rondom Phu Quoc. Het is dan ook een aanrader om een aantal reisbureautjes af te gaan voor het regelen van de tour. Ze kunnen behoorlijk in prijs verschillen. Je kunt ervoor kiezen in het noorden of het zuiden van het eiland te gaan snorkelen. Vraag hier dan ook naar als je een tour gaat regelen. De mensen in de reisbureau's kunnen je dan vertellen welke plek handig is om te bezoeken op het moment dat je er bent. 

De tourtjes zien er over het algemeen bijna hetzelfde uit: Je wordt tussen 8.00 en 9.30 uur opgehaald. Het tijdstip is afhankelijk van de locatie van je hotel en van de tour die je doet; noord of zuid. Daarna wordt je met een groep naar de haven gereden, waarna je aan boord gaat. Aan boord krijgt iedereen snorkelspullen. Na een stuk varen, stopt de boot zodat je kunt vissen. Vissen houdt in dat je een plastic spoel krijgt met visdraad waaraan een haak met wat aas zijn bevestigd. Je kunt dan ongeveer een half uur vissen.

Hierna ga je door naar de eerste locatie om te snorkelen. Je krijgt meestal zo'n 45 minuten om te snorkelen. Hierna volgt een lunch op de boot, die bij de prijs inbegrepen is. Daarna vaar je nog een stuk verder om nog eens 45 minuten te snorkelen. Vervolgens ga je terug aan land, waarna je per bus nog bij een strand wordt afgezet. Als je naar het zuiden gaat is dit Sao beach. Dan is de toer afgelopen en wordt je weer naar je hotel gebracht.

Een snorkeltour is leuk om te doen. Je bent de hele dag lekker bezig en ziet ook wat van Phu Quoc. Het snorkelen is leuk en op sommige plekken zie je behoorlijk wat vissen. Verwacht alleen niet teveel van de tour; je bent best veel onderweg en kunt in het totaal dus maar anderhalf uur snorkelen. Wil je wat langer snorkelen, dan kan het interessant zijn voor een dag een privéboot te huren. Als je dit met een groep doet, is het zeker betaalbaar.

Daarnaast is er ook een aantal hostels en bureautjes dat partytours aanbiedt. Het is dan meer een boozecruise waarbij je ook kunt snorkelen. Meestal hoort er ook een barbecue op een privéstrand bij. 

Scooter huren

Met een scooter kun je het eiland in een paar dagen goed verkennen. Je kunt dan wat verder het binnenland intrekken en bij verschillende watervallen langsgaan. Op zo'n tien minuten rijafstand van Duong Dong kom je de Da Ban waterval al tegen.   

Let wel op! In Vietnam moet je een Vietnamees rijbewijs hebben om te mogen rijden, dus rondrijden op een scooter is wel risicovol. Zo zul je zelf alle schade moeten betalen als je een ongeluk krijgt.

De prijzen voor het huren van scooters liggen op Phu Quoc net ietsje hoger dan in de rest van Vietnam. Voor zo'n 150.000 tot 200.000 dong per dag heb je er eentje. 

Phu Quoc prison

De Phu Quoc gevangenis werd door de Fransen gebouwd om tegenstanders van het regime vast te zetten. Later is de gevangenis gebruikt om leden van de Vietcong en Noord-Vietnamese strijders gevangen te houden. Het is een indrukwekkende plek om te bezoeken. De gevangenis mag je gratis bezoeken.

Vervoer naar Phu Quoc

Er is een aantal verschillende manieren om Phu Quoc te bereiken. Zo kun je ervoor kiezen om erheen te vliegen. Dit kan vanuit verschillende steden. Vanuit Ho Chi Minh City (Saigon) kun je, als je even van tevoren boekt, al voor een paar tientjes op en neer. Ook vanuit Hanoi gaan er directe vluchten naar Phu Quoc. Verder gaan er ook een aantal vluchten vanuit China naar Phu Quoc.

Daarnaast is het ook mogelijk om een bus-bootticket te halen in HCMC.

Accommodatie

Op het eiland vind je echt alle soorten accommodatie. Van ontzettend luxe hotels en resorts tot hostels met kleine hutjes om in te slapen. De accommodatie kan best prijzig zijn als je kiest voor een luxe resort, maar je krijgt er dan ook veel voor terug. Hostels kun je al boeken vanaf 5 dollar per nacht (inclusief ontbijt). Ook vind je er veel guesthouses waar je voor 12-15 dollar per kamer overnacht.