Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Vietnam kent vele plekjes vol mooie natuur. Phong Nha is er daar eentje van. Dit natuurpark is de perfecte plek voor liefhebbers van grotten. Het nationale park bestaat uit zo'n 300 grotten, waarvan een deel nog onontdekt is. Phong Nha-Ke Bang, zoals de volledige naam luidt, staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is pas sinds 2011 open voor toeristen. Naast de prachtige grotten vind je hier ook adembenemende natuur, zoals prachtige kalkstenen kliffen.

Phong Nha is prachtig om doorheen te rijden op een brommer. Voor dit gebied is het aan te raden om zo'n twee tot drie dagen uit te trekken, zodat je alle grotten die je wilt zien kunt bezoeken en daarnaast ook tijd hebt om een rondje door de geweldige natuur te rijden.

De meeste mensen die Phong Nha bezoeken, verblijven in Son Tach. Dit is het dorp dat het dichtst bij het natuurpark ligt. Je kunt vanuit hier gemakkelijk de meest bezochte grotten bereiken en er is volop accommodatie te vinden. Je kunt er ook voor kiezen om in Dong Hoi te slapen. Dit is de grootste stad in de buurt van Phong Nha. Vanuit Dong Hoi is het wel een eindje reizen naar Phong Nha. 

Grotten

Slechts een paar grotten zijn sinds 2011 opengesteld voor toeristen. Afhankelijk van wat je wilt, kun je kiezen welke grotten je graag zou bezoeken. Daarnaast is het mogelijk deel te nemen aan een georganiseerde dagtour naar de grotten. De meeste tours gaan langs Paradise cave en Dark Cave. Deze tours zijn best prijzig, namelijk 1.350.000 dong. 

Je kunt er dus ook voor kiezen om op eigen houtje grotten te bezoeken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een brommer of scooter huren of een auto met chauffeur.

Hieronder een aantal van de bekendste grotten. 

Paradise Cave

De Paradise Cave is één van de meest bezochte grotten in Phong Nha en zeker de moeite waard als je er bent. Je hebt twee mogelijkheden om de grot te bezoeken; je kunt er voor kiezen om alleen het eerste deel te verkennen of je kunt dieper de grot ingaan met een toer.

Voor 250.000 dong koop je een kaartje waarmee je de eerste kilometer van de grot mag bekijken. Dit is al ontzettend mooi! De grot is heel groot en indrukwekkend en door de  verlichting krijgt de grot iets magisch. Trappen en een soort van steiger leiden je door de grot, langs allerlei stalactieten en stalagmieten.

De grot is in totaal 31 kilometer lang. Er is dus een mogelijkheid om verder de grot in te gaan. Deze Paradisce Cave Adventure Trek is zeven kilometer lang. Je moet deze wel van tevoren boeken, aangezien je dit deel van de grot alleen met een gids mag bezoeken. Aan deze avontuurlijke tour hangt wel een flink prijskaartje. Voor deze langere trek betaal je 2.650.000 dong per persoon.

Naast de entree betaal je bij Paradise cave ook 5.000 dong voor het parkeren van een brommer. Aangezien het een flink stuk lopen is naar de ingang van de grot - je bent zo'n half uur zoet mee - is er ook een mogelijkheid om een karretje tot de ingang te nemen. Je betaalt 15.000 dong voor een enkeltje en 25.000 dong voor een retourtje. 

Dark cave

Deze grot is een aanrader voor de avonturiers onder ons. Je loopt in deze grot niet alleen rond, maar je kunt er ook allerlei dingen doen. Zo kom je de grot via een zipline of met een kayak in. Eenmaal binnen kun je in de pikdonkere grot zwemmen en rondlopen met een zaklamp. Ook is er de mogelijkheid om een modderbad te nemen. De entree voor deze grot is 250.000 dong in het laagseizoen en 450.000 dong in het hoogseizoen. 

Phong Nha Cave

Ook deze grot is bijzonder, hier loopt namelijk de langste ondergrondse rivier door een grot ter wereld. Deze grot is dan ook alleen per boot te bereiken. Per boot kunnen er 14 mensen mee. Ben je met een kleinere groep? Dan wordt er gewoon gewacht totdat de boot (grotendeels) vol zit. Ook deze grot is indrukwekkend groot en mooi verlicht net zoals de Paradise Cave. Voor een ticket betaal je 150.000 dong, de boot kost 360.000 dong per boot (dit bedrag kun je in het meest gunstige geval dus met 14 mensen delen).

Hang Son Doong Cave

Dit is de grootste grot ter wereld. Deze grot is echt gigantisch, je hebt hier een doorgang van zo'n 90 meter breed en 180 meter hoog. Deze grot heeft zijn eigen jungle, rivier en een aantal stranden. Deze gigantische grot werd pas in 1991 ontdekt en is sinds 2013 toegankelijk voor publiek. Zomaar even een bezoekje brengen aan deze grot gaat helaas niet. Je mag er alleen naar binnen met een georganiseerde tour, die momenteel maar door één bedrijf wordt aangeboden. Voor deze tour van vier dagen en drie nachten bestaat een maandenlange wachtrij en hij kost 3000 dollar per persoon. Dat wordt even flink sparen dus.

Andere activiteiten

Mensen komen vooral voor de grotten naar Phong Nha, maar er zijn ook een aantal andere dingen te doen in en rond het nationaal park.

Scooter huren

Je kunt een scooter huren en door het nationale park rijden. Het park bestaat voornamelijk uit regenwoud, dus een prachtig uitzicht is gegarandeerd. Er loopt een redelijk goed onderhouden weg door het park met een aantal leuke bochten. Let wel op! Om een scooter te mogen rijden heb je eigenlijk een Vietnamees rijbewijs nodig, dus het huren van een scooter brengt wel risico's met zich mee. Zo zul je zelf voor eventuele schade moeten opdraaien, aangezien dit niet gedekt wordt door je reisverzekering.

Botanische tuin

Ook kun je een bezoekje brengen aan de botanische tuin. Dit is niet een botanische tuin zoals wij die gewend zijn. Het is een afgezet stuk jungle waardoor verschillende wandelroutes lopen. Onderweg kom je langs een aantal bezienswaardigheden. Zo kun je een stukje zwemmen in een mooi meer, is er een uitzichtpunt en kom je langs een waterval. Voor de daredevils bestaat er de mogelijkheid om deze waterval te beklimmen.  

Accommodatie

Rondom Phong Nha zijn een aantal plekken waar je kunt verblijven. De meeste mensen zullen voor het dorpje Son tach kiezen, omdat dit het dichtst bij het national park ligt. Het is een dorp, maar eigenlijk is het niet veel meer dan een lange straat vol restaurantjes en ho(s)tels. Wel gezellig dus, maar veel cultuur zul je hier niet snuiven. Je vindt hier verschillende guesthouses en ho(s)tels. Een tip voor backpackers: hij staat niet op hostelworld.com, maar Easy Tiger is the place to be voor backpackers in Phong Nha.