Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Nanneke

Klimaat

Vietnam ligt in diverse klimaatzones; afhankelijk van de tijd waarin je reist, is het in het noorden van het land bijvoorbeeld droog terwijl het in het zuiden van het land regent. De natte periodes verschillen dan ook per regio maar je mag er vanuit gaan dat in de maand september het doorgaans overal regent en er heftige tropische regenbuien kunnen voorkomen. Ook is er regelmatig onweer.

In het zuiden van het land is de temperatuur gemiddeld gezien het hele jaar door 30 °C. In het noorden daarentegen varieert de temperatuur van 20°C tot 32°C. Dit geldt ook voor het midden van het land, waar het niet dat daar in de maanden mei en juni de temperatuur kan oplopen tot 35°C.

Vietnam ligt in een gebied waar zowel orkanen als tyfonen voor kunnen komen. In de tweede helft van het jaar, vanaf juli-oktober is het orkaan seizoen. Tijdens deze periodes kan het enkele dagen achter elkaar regenen. Daarnaast heb je in de zomermaanden tot in de herfst kans dat er een tyfoon komt opgedoken.

Beste reisperiode

Doordat Vietnam in diverse klimaatzones valt, is de aan te bevelen reisperiode erg afhankelijk van je bestemming. Je kan je reis zodanig aanpassen dat je de natte maanden per regio zoveel mogelijk vermijdt. Doe je heel vietnam dan zit  je in  de maanden april, mei of oktober het beste wat betreft klimaat.

Reizen rondom Tet (vietnamees) nieuwjaar is lastig omdat de hele lokale bevolking dan het openbaar vervoer bezet houdt. Heb je een strakke reisplanning dan moet je hier zeker rekening mee houden. Tet valt ergens in januari of febaruari.

Het hoogseizoen in Vietnam is juli en augustus (vanwege de europese vakanties) en november tot en met maart waarbij vooral in de periode rond kerst en nieuwjaar de prijzen nog extra omhoog gaan en reserveren voor een aantal bestemmingen aanbevolen wordt.