eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Tot 1945 was Hué de keizerlijke hoofdstad van Vietnam, vandaar dat je hier al lopend door de stad nog allerlei paleizen en verblijven van belangrijke mensen tegenkomt. In Hué is flink gevochten tijdens de Vietnamoorlog, de stad ligt namelijk precies tussen noord- en zuidvietnam. Op sommige plekken in de stad is men nog steeds bezig met het restaureren van gebouwen. 

De stad Hué staat bekend om de verboden stad. De citadel en de verboden stad zijn echt de moeite waard om te bekijken. Deze stad was vroeger alleen open voor de keizerlijke familie, als gewone burger mocht je er niet komen. Het had ongeveer dezelfde functie als de verboden stad in China. Het is hier alleen veel minder goed bewaard gebleven dus sommige panden zijn meer ruïnes. Als je dit gebied wilt bekijken doe dit dan vroeg op de dag vanwege de hitte in de grote open ruimtes midden op de dag. Hué is een leuke stad om een bezoek aan te brengen, aan twee dagen heb je dan genoeg. 

Het hoogtepunt van de stad is natuurlijk de citadel. Daarnaast kun je ook een bezoek brengen aan de keizerlijke graven in Hué. De graven van keizers Tu Duc, Minh Mang en Khai Dinh zijn prachtige bouwwerken, die zeker een bezoekje waard zijn. Van plan om de tombes en de citadel te bezoeken? Dan kan je het beste een soort groepsticket kopen, met entree voor zowel de citadel als de tombes. Je bent dan goedkoper uit dan als je losse kaartjes gaat halen. 

Verlaten waterpark

Naast de citadel en de verboden stad bezoeken zijn er nog een aantal leuke activiteiten te doen in Hué. Een verrassende plek die nog niet bomvol zit met toeristen is het verlaten waterpark bij Hué. De bouw van dit pretpark is in 2004 gestopt en het deel van het park dat al gebouwd was is blijven staan. Dit zorgt voor een gave attractie die er griezelig uitziet. Je kan naar het pretpark rijden met een gehuurde scooter of een taxi nemen. Het hek van het park staat gewoon open dus je kan makkelijk naar binnen. Op het grote terrein vind je een soort amfitheater, een klein zwembad met allerlei glijbanen en in het midden een meer met daarin een gigantische draak waar je in kan. De draak staat vol met (stukgegooide) aquaria en je kan in de mond van de draak klimmen voor een prachtig uitzicht. Alleen ben je waarschijnlijk niet, omdat de plek inmiddels ontdekt is door backpackers en ook een graag gebruikte locatie is voor fotoshoots (toen ik er was waren er twee trouwshoots aan de gang), maar druk is het er zeker niet. Zeker een aanrader dus voor toeristen die graag verrassende, bijzondere plekken bezoeken. Het park kan je op de kaart vinden door Ho thuy tien in te tikken op je kaart.

DMZ (demilitarized zone)

Een andere populaire activiteit is de DMZ tour. De gedemilitariseerde zone komt voort uit de Akkoorden van Geneve in 1954. Men besloot in dit akkoord Vietnam op te delen in twee helften; Noord Vietnam en Zuid Vietnam. The Ben Hai rivier was de grens en aan weerszijde van de rivier was een zone die militair-vrij moest zijn. In eerste instantie was dit dus een veilige zone totdat er in de Amerikaanse oorlog enorme gevechten in deze regio uitbraken. De geschiedenis van de DMZ eindigt in 1976 met de hereniging van de twee landen. Op dit moment heb je de mogelijkheid dit heftig bevochten gebied te bezoeken. Zelfs nu nog zie je de gevolgen van Agent Orange terug. Men gebruikte in de oorlog ontbladeringsmiddelen om het de Vietcon moeilijk te maken. Dit waren zoals je al wel kan begrijpen erg giftige stoffen waardoor er ook nu nog kinderen geboren worden met afwijkingen. Ook alle bijzonder dieren die in dit gebied leefde zijn door deze oorlog verdwenen, zoals de olifanten en tijgers. Bezoek je deze zone met een tour, dan zul je ook altijd de ondergrondse tunnelcomplexen Vinh Moc bezoeken. Deze zijn erg de moeite waard, vooral als je in Ho Chi Minh City niet naar de cu chi tunnels bent geweest. 

Omschrijving van een reiziger over de DMZ

Om 6.00 staan we klaar voor een toer langs de "demilitarused zone". We gaan een tour van de kust tot de grens met Laos maken. Onze gids verteld ons tijdens de rit de geschiedenis van de streek. We bekijken een berg waar de Amerikanen hebben gezeten en een brug vlak bij een van de Ho Chi Minh trails. Ook is er een stop in een minority village met huizen op palen. Het is een beetje een rare tour, in de bus krijgen we alle info en als we dan 15 minuten later te plekke zijn lopen we er wat verloren bij en is onze gids afwezig.

We komen aan bij Khe Sanh combat base. De Amerikanen hadden hier een basis en hier is het bloedigste slagveld geweest. Hier is een herdenkingsmuseum met veel foto's. Op veel foto's is de angst op de gezichten te zien. Wat ons opvalt is dat er geen enkele partij negatief word afgeschilderd, zelfs de Amerikanen niet.


's Middags rijden we hetzelfde stuk weer terug zodat we kunnen lunchen in het staats restaurant en het eten is er echt om verdrietig van te worden, zo slecht hebben we het nog niet gehad.

Hierna rijden we door naar de Vinh Moc tunnels. De tunnels zijn 2.8 km lang en betaan uit 3 verdiepingen. De tweede verdieping is 15 diep en de derde 26 meter! Een onvoorstelbaar tunnel systeem waar mensen in gewoond hebben en waar kinderen in geboren zijn.  


Aan het eind van de dag konden we terug kijken op een mooie, leerzame tour.