eefje Geschreven door eefje. Foto door: Nanneke

In 1 woord: shopping paradise!! Hoi An is verreweg de allergoedkoopste plek in Azië om kleding op maat te laten maken! Daarnaast is het ook een van de alleraardigste stadjes om doorheen te wandelen vanwege de oude Frans-koloniale uitstraling. Het is ook vrij klein waardoor je bijna  overal met gemak lopend kan komen.

Kleding laten maken

Neem je oogkleppen mee en bedenk van tevoren goed wat je wilt kopen. Als je dat niet doet, word je gek van alle keuzes. Ze kunnen hier ook  heel goed kleding namaken, dus neem je lievelingskleding mee of sla in een winkeltje een catalogus open en wijs iets aan. Veel mensen bedenken van te voren al wat ze willen. Zoek een plaatje op, print dit uit en neem het mee en de kleding kan voor je nagemaakt worden. Er zijn zo'n 200 verschillende tailorshops, dus rondshoppen voordat je gaat beginnen! Afdingen lukt een beetje als je meer spullen koopt, maar men weet wat ze waard zijn dus reken op maximaal 10%. Wil je zeker weten dat je bij de goede shop bent? Veel van de winkels zijn op tripadvisor en dergelijke sites beoordeeld door andere reizigers, dus daar kan je controleren of een winkel echt goed is. 

Het is mogelijk je maten te bewaren. Op deze manier kun je later per e-mail nog spullen bestellen. Mail gewoon een foto door van een pak dat je mooi lijkt. Reken voor een 3-delig pak op circa $80.

De oude stad

Het stadje is prachtig en zeker de moeite waard om de toeristische wandelroute langs een paar hoogtepunten te doen! Bedek je knieën en schouders om de tempels te kunnen bezoeken.

De straten van Hoi An zijn een bezienswaardigheid.  De stad staat vol houten huizen en gebouwen in Franse stijl. Bezoek het  museum van Vietnamese keramiek en hoe dat over de hele wereld verzeild is geraakt. Ook de Nederlanders hebben daar een grote rol in gespeeld. Ook de Assembly hall is een bezoekje waard!

Op bezoek bij Mr Phong

Wil je een echte onvergetelijke ervaring? Ga dan op bezoek bij meneer Phong! Meneer Phong is een oudere man die vol trots zijn huis en dorpje aan je wil laten zien. Hij heeft prachtige verhalen over de geschiedenis van Vietnam (met name de oorlog) en vertelt deze op een boeiende manier. Na een kleine les over de geschiedenis van Vietnam zal hij je door zijn dorp rondleiden. Hier zie je het echte Vietnam; pure mensen, boerderijtjes, schooltjes, de markt, eigenlijk  te veel om op te noemen. Aan het einde van de dag krijg je een heerlijke maaltijd die zijn vrouw heeft gekookt. In de Lonely Planet staat Mr Phong ook genoemd maar onder Hue, dit is een drukfout waar Mr Phong enorm van baalt. Wil je een dagje komen kijken in zijn dorp? Neem contact met hem op: tho147860@yahoo.com. Hij zal je samen met een vriend in Hoi an op komen halen. De hele dag inclusief eten en vervoer kost 12,50 dollar.

Het strand

Hoi an ligt niet direct aan het strand maar je kan er met een brommer of een gehuurde fiets (een paar dollar per dag) makkelijk komen. De tocht naar het strand is een erg mooi ritje. Durf je niet alleen te reizen? Kies dan voor een brommerjongen. Laat je afzetten bij een strandhutje, waar je na een belletje door het personeel ook weer opgehaald kan worden. Je kan natuurlijk ook gewoon een tijd afspreken. Ga je liever met de fiets? Zet je fiets dan neer bij de bewaakte fietsenstalling, voor een paar cent staat hij dan wel zo veilig!

Het strand van Hoi An is rustig en schoon, al word je soms lastig gevallen door wat opdringerige verkoopsters! Het is heerlijk om na het bezoeken van dit prachtige stadje nog heerlijk bij het strand te ontspannen!

My son

My Son is de plaats voor het vereren van de god, koning Bhadresvara. My Son is een tempelcomplex gebouwd tegen het einde van het vierde decenium van het koninkrijk van koning Bhadresvara. Hij bouwde hier een houten tempel om Linga, de god-koning Bhadresvara de schepper, en de origine van het Champa koninkrijk te vereren. De volgende koningen lieten meer tempels bouwen om de god-koning te eren. Van de 7de tot de 13de eeuw werden er 70 tempels gebouwd. My Son werd een groots complex en een opvallende plek van Champa kunst. My Son wordt vergeleken met de andere Champa sites zoals Angkor (Cambodja) en Borobodur (Indonesië).

Van My Son is niet zo veel meer over. De tempels stonden nog allemaal tot de Amerikanen er in de jaren '70 hun bommen op gooiden. Van de 74 tempels zijn nog 20 ruines over en is er 1(!) tempel gespaard is gebeleven. Op dit moment is men druk bezig met het restaureren van vele tempels. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen.  Als die bommen er niet gevallen waren was deze site  zonder twijfel vergelijkbaar geweest met Angkor Wat.

Een tour boeken naar My Son is vaak mogelijk via je ho(s)tel of een reisbureau. Je kan er natuurlijk ook zelf heen rijden op een gehuurde scooter. Houd er wel rekening mee dat het een eindje rijden is (ongeveer 1,5 uur). 

Prive toer

Ervaring van reiziger:

We hebben dan ook een "prive toer" geboekt. Negen mensen hadden we bijelkaar gekregen om de zonsondergang te zien bij dit tempel complex. Als de gids ons komt ophalen word ons duidelijk dat dit helemaal niet mogelijk is ook al adverteren ze ermee. De site gaat namelijk om 17.30 dicht! Wij zijn pissig. Hij stelt voor de volgende ochtend heel vroeg te vertrekken om de zondopgang te zien. 6 van ons gaan hiermee akkoord.  Dus de volgende ochtend ging de wekker dus om 4.30(!). Als we een half uur later op de bus staan te wachten is het al verdacht licht(?). Die zonsopgang blijken we dus ook niet te krijgen..... De zon is allang wakker en de site gaat pas om 6.30 open. We zijn dan wel de eerste en enige bezoekers en het is nog redelijk koel.

Met de brommer

Ben je wat avontuurlijker ingesteld, dan zou ik zeker met de brommer gaan! Het is een tocht van zo'n 50 km door een prachtig landschap.  Een automatische brommer huur je voor ongeveer 5 euro. Vraag de verhuurder van je brommer om een plattegrondje!

Souvenirs kopen
Reaching out (voor en door gehandicapten), Hoa Nhap Handicrafts, 103 Nguyen Thai Hoc (naast het Tan Ky huis)

Eten en drinken

In Hoi An kun je geweldig eten! Hoi An heeft 3 eigen specialiteiten. De eerste is de white rose. De white rose is een garnaal in een rijstpapier pakketje. Erg lekker!  Dan was er nog een geweldig noedelgerecht met croutons en vlees. De laatste specialiteit was de fried won ton. Dit is een  soort gebakkenrijst- pannekoek met garnalen, ananas en gewokte groenten. In veel restaurants is het mogelijk om een vast menu voor een prima prijs (zo een 5 dollar) te kiezen. Je krijgt dan een paar gangen waar deze drie specialiteiten dan ook vaak in voor komen. 

Een leuk restaurantje is Des Amis. Dit is een echte aanrader en dus snel vol: kom dus op tijd!  Het is een klein restaurantje zonder kaart maar met een beroemde kok. Je krijgt wat de kok die dag wil maken. Je kunt alleen kiezen uit vegetarisch of seafood. Adres: Bach Dang ( aan de rivier).

Blue dragon( voor kinderen door gehandicapten) is een leuk restaurantje. 46, Bach Dang (bij de rivier). Een deel van de opbrengst gaat naar "blue dragon childrens foundation": www.bdcf.org

Morning Glory is een prachtig restaurant dat traditioneel Vietnamees 'street food' serveert. De menukaart, waarop bij ieder gerecht wordt uitgelegd wat de traditie hierachter is, leest bijna als een boek. De curry met prawns -die in een cocosnoot geserveerd wordt- is vooral heerlijk - op zich al een reden om nog eens naar Hoi An te gaan. 

Ook voor een avondje uit ben je in Hoi An op het juiste adres. Je kan gezellig in één van de vele kroegjes gaan zitten en er zijn zelfs een paar bars die tot diep in de nacht open zijn. Ook heb ik in Hoi An het goedkoopste bier in heel Vietnam gevonden. Dit tapbier kost 3.000 dong per glas, wat neerkomt op ongeveer 8 biertjes voor een euro. De restaurantjes die dit bier hebben, hebben vaak een bord buiten hangen met deze aanbieding. Pas op, door de goedkope prijs is dit bier ook vaak op. 

Een weeshuis met gehandicapte kinderen ondersteunen

De Kianh organisatie doet fantastisch werk in hun weeshuis met onder andere gehandicapte kinderen. Mocht je deze organisatie willen ondersteunen, kijk dan op de website: www.kianh.org.uk

Ze hebben regelmatig vrijwilligers nodig, maar de voorwaarden zijn specifiek en het is over het algemeen minimaal voor 6 maanden.

Da Nang

Da Nang is een stad die direct naast Hoi An ligt. Het is geen heel boeiende stad, maar als je een paar dagen in Hoi An verblijft kan het leuk zijn om een kijkje te nemen in Da Nang. 

Da Nang heeft een vliegveld en veel mensen die maar een korte tijd in Vietnam vliegen vanuit hier naar Hanoi of HCMC. 

Verder heeft Da Nang een fijn zandstrand dat tijdens warme dagen zeker een bezoekje waard is. Ook vind je in Da Nang de iconische drakenbrug, een lange brug die gebouwd is in de vorm van een draak. 'S nachts wordt deze brug verlicht, wat zorgt voor een mooi plaatje. 

Verder zijn de 'marble mountains' ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Je kan of omhoog lopen of een lift omhoog pakken om prachtige tempels, beelden en grotten te bezoeken. Het uitzicht vanaf hier is zoals je ziet ook spectaculair!