Rebecca de Bruin Geschreven door Rebec. Foto door: Rebec

De Vietnamese munteenheid is Dong. 1 euro is in 2017 ongeveer 25.000 dong, maar check voor vertrek altijd even de wisselkoers.

Geld

De makkelijkste manier om in Vietnam aan je geld te komen is pinnen. In de grotere en toeristische plaatsen zijn voldoende pinautomaten waar je met je Nederlandse of Belgische pinpas terecht kunt. Het moet absoluut geen probleem zijn geld te verkrijgen via het pinautomaat. Mocht dit onverwacht niet lukken, ga dan gerust naar binnen bij de betreffende bank. Vaak kun je met je creditcard op deze manier gewoon geld opnemen! Let wel op, in Vietnam heb je een groot aantal banken en niet ze accepteren niet allemaal alle kaarten. Maar als je even verder zoekt is het in elke stad mogelijk om te pinnen. Probeer wel voornamelijk in de grote steden te pinnen, onderweg op het platteland en in kleine plekken is het niet vanzelfsprekend dat er een pinautomaat zal zijn die je kaart accepteert. 

Niet al te lang geleden was het gebruikelijk dat je overal met US$ moest betalen maar nu accepteren ze bijna overal Dongs. In de praktijk wordt voor veel zaken nog steeds de prijs is US dollar vermeld. Voor dure activiteiten zoals duiken of voor het boeken van vliegtickets is betalen in dollars ook handig. Heb je dollars nodig dan kan je wisselen bij de bank, bij wisselkantoren en bij de receptie van hotels. Wisselkantoren zijn het gemakkelijkst omdat ze de beste openingstijden hebben en de makkelijkste locaties. De beste koers krijg je echter meestal bij de bank. 

Credit Cards worden in de grotere hotels en restaurants en bij de meeste banken geaccepteerd. Je kunt met Visa en MasterCard het beste uit de voeten. Ook Euro's worden op een aantal plekken geaccepteerd.

Reisbudget

Ga je naar Vietnam dan kun als backpacker voor 20 euro prima leven. Goedkoop avondeten kan je al vanaf 1 euro en een hostel is gemiddeld 4/5 euro per nacht met ontbijt. Ook hotels zijn goedkoop in Vietnam, voor 10-15 euro totaal heb je op de meeste plaatsen een prima hotelkamer.