Geschreven door . Foto door: Nanneke

Het kan voor je voorbereiding handig zijn om te weten wat de feestdagen in Vietnam zijn. Dit kan invloed hebben op de beschikbaarheid van accommodatie, vervoer, openingstijden van banken en winkels.

Feestdagen in Vietnam zijn op twee manieren verdeeld. Zo liggen wettelijke feestdagen vast volgens onze kalender. Er zijn echter ook voorouder- en tempelfeesten deze gaan volgens de maandkalender. Doordat de data van de voorouder- en tempelfeesten steeds verschillen zullen wij alleen de wetterlijke feestdagen benoemen:

4 januari: Vuurpijlenfeest in Ky provincie Ha Bac
5 januari: Overwinning van Nguyen Hue op de Chinezen bij de heuvel Dong Da in Hanoi.
6 januari: Feest voor Koning Au Duong in Co Loa - Hanoi
3 februari:Stichting van de Communistische Partij
6 februari: Herdenking van de gezusters Trung
15 maart: Feest voor de legendarische Hung-vorsten
15 maart: Feest voor de Dinh- en Vroege Le-dynastie
30 april: Dag van de bevrijding van Saigon
1 mei: Dag van de Arbeid
19 mei: Verjaardag van Ho Chi Minh
16 augustus: Feest van de Hun-pagode en de Den Kiep Bac
2 september: Nationale Feestdag, Proclamatie van de Republiek

Het Vietnamees Nieuwjaar wordt gevierd met het drie dagen durende Tet Festival. In de dagen voor, tijdens en na het feest zijn er overal activiteiten, vooral in de nieuwjaarsnacht. De meeste activiteiten kennen een religieus karakter. Dit is omdat men gelooft dat tijdens Tet ook overleden familieleden terugkeren in de vorm van een geest. In de dagen voorafgaand aan Tet worden er dan ook diverse voorbereidingen getroffen om hen te ontvangen. Het feest is dan ook een echte familieaangelegenheid. Dit heeft als gevolg dat vele openbare gelegenheden (zoals winkels, restaurants maar ook musea) gesloten zijn. Als toerist zul je dan ook weinig vertier vinden. Bovendien is accommodatie vaak niet te vinden en is het openbaar vervoer bomvol.

De datum van Nieuwjaar verandert elk jaar.