eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Dalat ligt op een behoorlijke hoogte dus het is daar een stuk koeler dan in de rest van Vietnam en dat kan een verademing zijn. In het stadje zelf is het lekker chaotisch. Het ligt tegen een berg dus de straatjes slingeren alle kanten op. Het is hier ook druk met Vietnamese toeristen. Dalat wordt de groentetuin van Vietnam genoemd waardoor het leuk is om in de omgeving te gaan kijken hoe dingen verbouwd worden.

In Dalat en omgeving is enorm veel te zien en beleven. Je hebt dan ook genoeg keuze in tourtjes. Een aanrader is om met een Easy Rider mee te gaan.

Bezienswaardigheden Dalat

Waar eerder de groenten het heel goed deden in Dalat heeft men ook ontdekt dat bloemen enorm goed groeien in de omgeving van Dalat. Steeds meer kassen in het landschap van Dalat dus. Veel boeren vinden het geen probleem wanneer jij als toerist even een kijkje komt nemen.

Vietnam is vast en zeker niet het eerste land dat in je opkomt wanneer je aan koffieplantages denkt. Toch groeit er erg veel omgeving in de omgeving van dalat veel koffie. Koffie heeft namelijk als eigenschap betere kwaliteit te krijgen wanneer het op hoge hoogte groeit, in Dalat is hier zeker sprake van. Bezoek je een koffieplantage, mag je wanneer het oogsttijd is ook helpen met oogsten. Proef ook zeker het vruchtje van de koffieplant! Deze zijn niet bekend maar erg lekker!

Krekelfabrieken zie je veel in Dalat. Het gaat hierbij om krekelkwekerijen. Bij een bezoekje aan de boerderij mag je ook krekels proeven.

In de omgeving van Dalat liggen enorm veel watervallen. Mocht je keuze hebben ga dan naar de Tiger Falls of de Datanla Falls!

Niet te missen zijn ook de vele theeplantages die de omgeving van Dalat je biedt.

Een attractie in Dalat die je niet mag missen is het Crazy House. De dochter van een voormalige president heeft dit fantasiehotel gebouwd. Je loopt in een boom en over een giraffe nek. Alle kamers hebben een thema en bedden in rare vormen. De stijl van het Crazyhouse wordt vaak vergeleken met het werk van Gaudi. Geen zin om in dit hotel te overnachten? Geen probleem, de meeste bezoekers komen alleen een kijkje nemen. Je koopt een entreekaartje en kan dan over het terrein lopen. 

Valley of love was ooit een heel romantische plek, maar is nu meer een Valley of Shops geworden! De vallei ligt in een prachtige omgeving. Je kunt hier in een bootje over het meer varen. Ook is het mogelijk door een echte Dalat Cowboy achterop een paard om het meer geleid te worden. Een beetje toeristisch dus!

Tourtje Dalat

Een goedkopere optie is het boeken bij een tourtje. Doordat er in Dalat enorm veel tourbureautjes zijn zul je in de meeste gevallen een privégids hebben! Een tourtje van 9 uur 's ochtends tot 5 uur 's middags kost 11 dollar/190.000 dong. Je bezoekt hierbij alle onderstaande hoogtepunten.

Avontuur in Dalat

Dalat is ook een uitstekende bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Je kunt hier namelijk bij bijna alle reisbureautjes en ho(s)tels canyoning trips boeken. Veel reizigers stoppen speciaal voor deze activiteit in Dalat. Bij Canyoning ga je de natuur in. Je krijgt een wetsuit aan en volgt de loop van een rivier waarbij je klautert over allerlei rotsen, door rivieren en abseilt van watervallen af. Nat wordt je zeker tijdens deze dagtrip. 

Easy Rider

Je kunt achter op de moter van de Easy Rider, welke je dan overal mee naar toe neemt. Spreek een dag eerder met de Easyrider af wat je graag wilt zien en hoeveel het kost. Het moet niet moeilijk zijn een Easy Rider te vinden, al lopende door Dalat zul je vanzelf door een Easy Rider aangesproken worden.

Een reiziger omschreef haar ervaring met de Easy Rider als volgt:

Om klokslag 8.30 uur staan Phan en Tai voor onze neus. Aardige jongens lijkt ons. We rijden als eerste naar "Crazy house".  Dit was heel grappig om te zien. Daarna worden we afgezet in een bos en krijgen uitleg hoe we moeten wandelen. Het voelt een beetje als de Alpen. Naaldbomen geur, bergen en een groot meer. Het is heerlijk om hier even te lopen en zo anders dan de rest van Vietnam. Na een paar bochten komen we bij de beloofde toeristen kraampjes. Maar met al dat Vietnamesen kitsch is dat nog wel grappig ook. Alleen de aapjes aan de ketting vinden we wat minder. Na een heerlijk ontbijt/lunch lopen we de berg op naar het klooster. Hier leven een aantal monniken en nonnen die een mooie tuin hebben aangelegd. Tijdens de rit naar de waterval maken we een stop in het platteland. Dalat is dus de groentetuin van Vietnam. We zien voor het eerst een advocado boom. Nooit geweten dat die aan bomen groeien. Verder verbouwen ze hier uien, bloemkool,wortelen en aardbeien. Vandaag worden de wortels van het land gehaalt. Bij de waterval aangekomen moeten we nog een aardig stukje naar beneden. We zien een prachtige groene vlinder die fel blauwe plekken heeft op de achterste vleugels. Na een redelijke lange rit komen we aan in "Chicken village". Een minority village met een enorme betonnen kip. We moeten meteen aan Barneveld denken. In het dorp maken ze prachtige gewoven stoffen. De mensen hebben hier een iets ander uiterlijk dan de "gewone vietnamees". Je ziet hier kinderen met krullen. Ook dit dorp leeft van het verbouwen van groente. Maar ook de nederlanders hebben dit landbouw paradijs ondekt dus je ziet er veel bloemen. Het schijnt zelfs dat de zwarte tulpen hier gekweekt worden en dan naar nederland verscheept worden. Doordat we met de gids zijn komen we tot in de uithoeken van het dorp en bezoeken we de school. Het is vakantie dus nu spelen de kinderen er. Op weg naar het station maakt Phan een stop bij een paddestoelen kwekerij. Er hangen slierten met zakjes aarde onder een bananenbladerafdakje. Uit de zakjes steken de paddestoelen. Aan de andere kant van de weg staan de koffiebomen en worden lelies verbouwd die ze in Korea eten. Ze schijnen lekker en heel duur te zijn. Het station zelf was niet zoveel bijzonders. We hebben een hele leuke dag gehad gehad en lekker veel van de omgeving gezien! Ook vandaag hebben we weer veel geleerd. Het is toch wel eens leuk om te zien waar je eten vandaan komt. 

Tip
Easy rider
Phan van Bang
tel:0913.953553
email: Hongbang1969@yahoo.com