bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Sapa is een dorp in Noord-Vietnam waar diverse bergvolkeren nog leven volgen de oude tradities. Wat erg jammer is maar voor de meeste mooie plekken op aarde geldt, is dat jij zeker niet de enige toerist zal zijn! Sapa zit meestal bomvol met toeristen die allemaal van dit natuurschoon willen genieten. Toch moet dit absoluut geen reden zijn Sapa over te slaan! Het is een bezoekje meer dan waard! Vooral de omgeving rondom Sapa is erg de moeite waard. In Sapa zelf is niet echt veel te doen en is daarom leuk voor een dag (om bijvoorbeeld de watervallen daar te bezoeken) om daarna door te reizen naar een plek in de buurt waar je een trek kan doen met de prachtige rijstvelden als uitzicht. 

Hoe kom je in Sapa?

Er zijn verschillende manieren om naar Sapa te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld een tour boeken. Doordat je alles tegelijk boekt kan je heel voordelig uitkomen.Vanuit Hanoi biedt elk tourbureau wel tweedaagse tourtjes richting Sapa aan. Let wel op want er zit een erg groot verschil in de accommodatie die je krijgt en of je de beloofde geboekte treinen ook krijgt! Vraag daarom aan andere reizigers om betrouwbare tourbureautjes. Goede ervaring hebben veel reizigers met het Especen Hotel. Deze verkoopt veel tourtjes en hier krijg je ook echt wat je wordt beloofd! Het vervoer naar Sapa gaat met de nachttrein. Boek hier echter niet de goedkoopste klasse (3e) , hier lig je namelijk met 6 mensen in een klein hokje en de bedjes zijn echt vies en krap! Kies liever voor iets meer luxe (2e klasse), hierbij slaap je met 4 man en heb je een fris bedje! Natuurlijk heb je ook de mogelijkheid om luxe te gaan in de 1e klasse. Het verschil met de 2e klasse is dat je hier een leuk ingericht kamertje hebt en dat je in de meeste gevallen maar met twee man ligt. 

Je kan er ook voor kiezen om je vervoer naar Sapa los te boeken en een trek ter plekke te regelen. Je kan Sapa per nachttrein of nachtbus bereiken vanuit Hanoi. Ook vanuit andere steden gaan er bussen naar Sapa, vaak kan je kaartjes hiervoor in je ho(s)tel of bij een tourbureau boeken. De nachtbus is de goedkoopste optie. Vanuit Hanoi kost deze ongeveer 5 dollar per enkeltje. Let wel op! de nachtbus komt midden in de nacht aan in Sapa. Je kan er dan voor kiezen om meteen met taxi of ander vervoer verder te reizen naar je accommodatie. Of je blijft nog een paar uur in de bus liggen tot 6 uur 's ochtends, de meeste bussen bieden deze optie aan. 

De trekking met tourbureau

De meeste tourtjes hebben precies hetzelfde programma. Bij aankomst in Sapa word je opgewacht door je gids. Deze brengt je naar je hotel waar je je even kan opfrissen en kan ontbijten. Na je ontbijt staat meteen een wandeling op het programma. In de meeste gevallen wandel je naar de waterval die dicht bij het stadje ligt. In de middag heb je vrij en heb je op zondag de mogelijkheid om naar de markt te gaan. De bergvolkeren vanuit de gehele omgeving komen hier hun spulletjes kopen en verkopen. Het is dan ook een bonte verzameling aan kleuren van alle verschillende volkeren.

Op dag twee maak je met dezelfde gids een lange trekking. Onderweg zul je vele bergvolkeren tegen. Ze maken een aardig praatje met je en lopen met je mee. Op het eerste gezicht lijkt dit alleen maar leuk en gezellig maar bedenk je wel dat deze mensen niet voor niets meelopen! Aan het einde van de tocht wordt er dan ook van je verwacht dat je wat van ze koopt. Wil je dit niet, maak dit dan aan het begin van de wandeling duidelijk. Ze zullen je dan ook zeker met rust laten waardoor jij van de geweldige omgeving kan genieten! Na de trekking ga je nog eten bij het hotel waarna je weer op de nachttrein richting Hanoi wordt gezet. 

Trekking met gids zelf regelen

In Sapa barst het van de vrouwen die je aanspreken voor een trek. Deze vrouwen verzorgen de trek dan zelf en laten je in hun huis overnachten. Ze zorgen ook voor eten en voor veel rijstwijn. Je kan met deze gidsen onderhandelen over de prijs en zo tot een bedrag komen waar jullie het beiden mee eens zijn. gangbare prijzen voor een overnachting en een trek van een dag zijn tussen de 20 en 40 dollar per persoon. Van de huizen moet je niet te veel verwachten en in de winter kan het erg koud worden 's nachts omdat de huizen heel open zijn. Deze vrouwen wonen vaak net buiten Sapa. Je kunt vaak kiezen uit een makkelijke of moeilijke hike, waar je meer zin in hebt.

Trekking zonder gids

Ik heb zelf een paar trekkings gedaan zonder gids. Ik heb hiervoor gekozen voor een hostel in Ta Van. Hier legde de hosteleigenaar mij uit hoe ik bij het begin van verschillende hikeroutes kwam. Deze waren makkelijk te vinden en als je eenmaal op het pad zit, wijst de weg zich vanzelf. Ik had de keuze uit lange en korte(2 uur) hikes. In het hostel ben ik ook nog veel andere medereizigers tegen gekomen die hetzelfde plan hadden, dus gezelschap had ik ook. Deze manier is vooral handig voor mensen die willen genieten van het mooie uitzicht dat de omgeving rondom Sapa te bieden heeft, maar niet perse een moeilijke trek willen. Deze optie is veruit het goedkoopst, aangezien ik alleen de overnachting (5 dollar) en eten hoefde te betalen. Ideaal voor mensen die op een budget reizen en graag zelf dingen regelen. 

Onderweg kwam ik wel veel vrouwen tegen die zelf als gids werken. Dit was wel vervelend; ze volgden me namelijk, ook nadat ik een aantal keer vriendelijk had aangegeven dat dit niet nodig was (aangezien ik niet wist wat ze ervoor zouden vragen als ik ze mee liet lopen). Uiteindelijk ben ik meerdere keren boos geworden en heb ik met handgebaren aangegeven dat de vrouwen toch echt niet met me mee moesten lopen. Hierna liepen ze geïrriteerd weg. Later begreep ik dat als je dit niet doet, de vrouwen vaak verwachten dat je iets van ze koopt aan het einde van de hike.