Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: eefje

Vietnam is een prachtig land om doorheen te reizen. De accommodatie is goedkoop en relatief luxe. Er rijden van noord naar zuid en andersom bussen waarvoor je zeer goedkope open-tickets kunt krijgen. Vietnam is een echte aanrader!

Vietnam betekent "Land van het Zuiden" en is een socialistische republiek. Het land is erg lang en smal en beslaat in totaal een oppervlakte van 330.500 vierkante kilometer. De hoofdstad is Hanoi. De grootste godsdienst is het boeddhisme.

In de tijd van het kolonialisme was Vietnam een Franse Kolonie. Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd het verzet van de plaatselijke bevolking sterker; zij hadden een sterke drang naar het communisme. Dit resulteerde in een oorlog met de Verenigde Staten, dat ook wel bekend staat als de Vietnamoorlog. Halverwege de jaren '70 werd uiteindelijk de socialistische republiek Vietnam opgericht. Een maal in de vijf jaar zijn er verkiezingen voor het parlement.

Op dit moment is het land net als landen als Maleisië en China sterk aan het ontwikkelen. Over een paar jaar zal je Vietnamervaring dan ook helemaal anders worden! Reis je door het land dan zie je overal dat het beter gaat. Denk dan aan gloednieuwe bloemenkassen, nieuwe grote huizen naast het nog niet gesloopte oude hutje en veel vestigingen van bekende merken.

Bevolking

Vietnam telt ruim 70 miljoen inwoners. Bijna iedereen is werkzaam in de landbouw (rijstverbouw) of in de handel. De bevolking neemt jaarlijks met 2 procent toe.

Het grootste deel ( zo'n 80% ) woont op het platteland en is werkzaam in de rijstgebieden. De bevolkingsdichtheid is in de Rode-Rivierdelta het hoogst ter wereld. De grootste steden zijn Ho chi Minh City (Saigon), Hanoi en Haiphong. 87% van de bevolking is etnisch-Vietnamees, 2% is etnisch-Chinees en de overige Vietnamezen zijn Khmers, Chams of één van de andere 54 etnische minderheden. 

Vergeleken met andere arme landen heeft Vietnam een zeer goed opgeleide bevolking. Veel Vietnamezen zien een goede opleiding als het middel om vooruit te komen. Slechts 15% van de inwoners is analfabeet. Dit is het laagste percentage van heel Azië. Er is leerplicht voor kinderen van 5 tot 15 jaar en het onderwijs is gratis. 

Typisch is het traditionele Vietnamese hoofddeksel de 'non la' ; een hoed van gevlochten plataanbladeren. Even zo typisch is de kleding voor de vrouwen, die de zogenaamde 'Ao Dai' dragen; een smal hoog gesloten tuniek van satijn of zijde. 

De mensen in Vietnam zijn over het algemeen erg vriendelijk, vredelievend, gastvrij en behulpzaam. Toch komen sommige toeristen gefrustreerd terug van hun vakantie in Vietnam. Het zijn voornamelijk de Vietnamezen die in de toeristenindustrie werken die een slechte naam hebben. Zeker als backpacker zal je regelmatig oplopen tegen beloftes die niet geheel nagekomen worden. Backpackers willen altijd hele mooie tours voor heel weinig geld. Ze kiezen over het algemeen ook de goedkoopste tour. In Vietnam zijn dan ook veel tour aanbieders die de boel iets mooier maken dan het is. Je kunt heel boos worden omdat de beloofde airco kamer op je trip een kamer met een ventilator is geworden of je erbij neerleggen en bedenken dat je ook maar heel weinig geld hebt betaald en iets te goedgelovig bent geweest. Kijk vooraf op tripadvisor om de meningen van andere toeristen te lezen. 

Daarnaast is er in Vietnam een steeds groter wordend probleem met straatkinderen. Je zult met regelmaat worden aangesproken door nieuwsgierige kinderen, die je om een snoepje of een pen zullen vragen. Het is het beste om niets te geven. Het probleem is vaak dat je niet alle kinderen om je heen blij kunt maken, met als gevolg dat er ruzie en irritatie tussen de kinderen onderling ontstaat. Daarnaast heeft het tot gevolg dat hoe meer cadeautjes er worden gegeven door de 'rijke' toerist, men steeds brutaler wordt. 

Op dit moment is de situatie omtrent het verhandelen van en met kinderen zo erg gesteld dat men kinderen in Cambodja van ouders 'koopt' zodat ze deze op de straten van Vietnam (met name in HCMC) kunnen laten bedelen. Ze moeten dan een bepaald bedrag per dag bij elkaar bedelen. Lukt ze dit niet? Dan volgen er gruwelijke straffen. Degene die deze kinderen van de ouders 'koopt' belooft hen het kind terug te geven na een jaar maar dit komt maar zelden voor. In veel lokale kranten kun je op dit moment dan ook oproepjes lezen van wanhopige ouders uit Cambodja die hun kind zoeken. Een ernstige situatie dus, maar jij als toerist kan hier wat aan doen! Stop met het geven van geld! Nu kun je misschien denken; als ik niets geef wordt dit kind misschien flink gestraft. Een logische gedachte! Toch moet je je bedenken dat juist door dit soort mensen deze verschrikkelijke praktijken in stand worden gehouden!

Planten en dieren

De dierenliefhebber, zal zeker naar Vietnam moeten gaan. Er is geen land waarin zoveel verschillende dieren leven. Het land kent wel meer dan 1200 diersoorten variërend van apen tot vogels, van herten tot reptielen. Een deel van de diersoorten is bedreigd. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat in Vietnam grote hoeveelheden gif zijn gebruikt tijdens de Amerikaanse Oorlog (ook wel bekend onder de naam 'Agent Orange'). Dit gif heeft er voor gezorgd dat grote delen van Vietnam onleefbaar zijn geworden voor de dieren.

Het gif uit de oorlog heeft niet alleen gevolgen gehad voor de fauna, maar ook voor de flora. Het gif heeft er voor gezorgd dat vele planten en bomen niet meer konden groeien. Ook wordt een groot deel van de flora vernietigd, om de grond vervolgens te kunnen gebruiken voor landbouwdoeleinden. Denk bijvoorbeeld aan de moerassen in de Mekong Delta; waar rijst verbouwd wordt. In Vietnam ligt een tropisch regenwoud, dit beslaat bijna de helft van het totale oppervlakte. Heden ten dage zijn enkele natuurgebieden uitgeroepen tot beschermd gebied en omgetoverd in Nationale Parken, in de hoop dat deze gebieden intact blijven.

Landschap

Vietnam ligt in Zuid-Oost Azië en is een socialistische republiek. Het is lang gerekt en smal; op sommige plekken slechts 50 km. De totale oppervlakte bedraagt zo'n 330.500 vierkante kilometer. Buurlanden van Vietnam zijn onder meer China, Laos en Cambodja. Reizigers bezoeken dan ook vaak Vietnam in combinatie met de laatste twee genoemde landen.

Vietnam grenst aan zee en heeft dan ook vele eilandjes voor haar kust liggen, die tevens tot haar grondgebied horen. In Vietnam zijn twee grote rivieren; de Song Hong en de Mekong. De Mekong Delta is een bekende toeristische trekpleister. Hier wordt ook veel rijst verbouwd; soms ten koste van de natuur. Vietnam staat bekend om haar grote variatie in de flora en fauna.

Taal in Vietnam

De officiële taal is het Vietnamees. Voor jezelf kan het handig zijn om een aantal woorden te leren spreken. Vooral omdat dit erg gewaardeerd wordt door de bevolking en ze je dus eerder willen helpen of met rust laten.

Misschien wel de belangrijkste zin is " nee, dank je" oftewel " khong Cam on". Vooral de verkoopsters op straat zullen je verbaasd een grote glimlach schenken en iemand anders gaan lastig vallen. Met een vriendelijk " nee, dank je" kom je verder dan met bot negeren!

Tellen is makkelijk te leren en handig op de markt. Niet alleen omdat daar vaak geen Engels wordt gesproken maar ook om te horen wat de lokale bevolking moet betalen en wat ze jou proberen te laten betalen.

Over het algemeen spreken ze in Vietnam ook basis Engels of Frans. Onder de jongeren in Vietnam is Engels zeer populair. Helaas hebben ze zelf op school weinig mogelijkheden om te oefenen. Kijk er dan ook niet gek van op als je in een park wordt aangesproken door studenten die een praatje met je willen maken.