Tim Van Hofstraeten Geschreven door timopreis.

  • Voor slechts € 76.58 naar Phoenix Nu boeken

Cowboy's en Indianen. Dat is het eerst wat bij je opkomt wanneer je via de I-40 richting Flagstaff de staat binnenrijdt. De rode rotsformaties en pilaren lijken precies op een decor van menig western-film. Niet voor niets wijdde Veronica's Western Lifestyle veel uitzendingen aan deze staat. In het noorden van de staat ligt de wereldberoemde Grand Canyon, in het zuiden het Saguaro National Park. Er tussen in valt veel te zien waaronder prachtige vergezichten, kleine westerndorpjes en interessante steden. Het is een ideale staat om per camper te verkennen. Vooral omdat het een staat is die bij Amerikanen zelf erg geliefd is, hoef je niet lang te zoeken naar een overnachtingsplaats. Luxe KOA of eenvoudige campings, hotels, motels en kleine kampeerplaatsen midden in de natuur; in Arizona vind je het allemaal.

In een rondreis door het Westen van de USA mag je deze staat niet overslaan.  

Reizen naar de USA

Kies voor een non-stop  reis.

Reizen naar de USA begint natuurlijk met een mooie vliegreis. Als het mogelijk is boek dan een reis die non-stop naar je eindbestemming vliegt, want het ingenieuse systeem met gescheiden passagiersstromen dat we in het Europese "Schengen-gebied" hebben, bestaat in de USA niet. Stel dat je een tussenstop hebt dan moet je op de tussenstop je bagage van de band halen, door de douane en voor je volgende aansluiting moet je weer inchecken, koffer afgeven, door de douane en dat krijig je op de eindbestemming weer. Niet doen dus.

Vergeet de ESTA registratie niet

Iedereen die de VS in wil moet een soort elektronisch visum invullen. Het systeem is volledig elektronisch en je hoeft geen kopie van de bevestiging mee te nemen. Wil je dat voor de zekerheid wel doen print de bevestiging dan uit en voeg bij je reispapieren. Ondanks het elektronische systeem krijg je in het vliegtuig toch een douane papiertje uitgereikt (één per gezin/koppel) waarop je allerlei specifieke zaken moet noteren. Dit gaat meer over de veterinaire en plantenkundige bewaking van de USA grenzen: vervoert u zaden? fruit? vers vlees? levende dieren? etc. etc. Heb je een appel in je rugzak of andere bagage?...ja dat is dus fruit en ja, dan moet je koffer weer door een aparte scanner en dan wordt je appel dus onteigend.

Bezienswaardigheden

Phoenix

De hoofdstad van Arizona. Met 1,3 miljoen inwoners tevens de grootste stad van de staat. Phoenix is echt zo'n stad van "love it r leave it". In de zomer is het zó heet dat je je afvraagt hoe de mensen het er volhouden! In de overige maanden is het er heel aangenaam warm. Phoenix is net als veel amerikaanse steden verrassend afwisselend en heeft genoeg te bieden op gebied van (indiaanse) cultuur, ontspanning en entertainment. 

In het nabij gelegen Scottsdale vind je een schat aan indiaanse cultuur. Het is een rustig plaatsje met een leuk centrum (Old Town) en veel (duurdere) gallerijen en souvenierswinkeltjes.

Andere steden in Arizona zijn: Tucson, Mesa, en Yuma.

Grand Canyon

Een van de zeven wereldwonderen. Deze geweldige kloof is op sommige plaatsen wel 20km breed! Hoewel de mogelijkheid bestaat om de Canyon vanaf de noordzijde in Utah te bekijken, gaan de meeste toeristen naar de gemakkelijk te bereiken zuidkant. 

Hier volgen enkele manieren hoe je de Grand Canyon kunt bezoeken:

Vanuit Las Vegas: per vliegtuig/helicopter of georganiseerde busreis. Reken op prijzen v.a. € 250 per persoon voor een vlucht. Een busreis begint bij € 100.

Met eigen vervoer: nabij de South Rim, ligt een soort bungalowpark. Vroeg reserveren (soms wel 12 maanden vtv) is beslist nodig! Verder zuidelijk richting de I-40, liggen verschillende bekende en onbekende motels die, ondanks hun bovengemiddelde prijs, een betaalbaar alternatief zijn. Vanuit Williams, Valle, Cameronof Flagstaff is het niet ver meer naar de Grand Canyon. Kijk op www.grandcanyonlodges.com voor meer accomodatie. 

Als je niet veel tijd hebt kun je vanaf het kleine vliegveldje bij de Canyon een rondvlucht maken. Prijzen ca. $ 150 per persoon. Daarna maak je een wandeltocht langs de South Rim, en ga, als je van de zonsondergang hebt genoten naar het Imax theatre om een film te zien om een indruk te krijgen hoe het beneden in de Grand Canyon is. (Aanrader!).

Heb je wat meer tijd, dan kun je een (georganiseerde) tocht maken in of rond the kloof. Het is ook mogelijk om méér daagse trektochten te maken. Meer informatie op http://www.nps.gov/grca/index.htm

Wie echter sportief genoeg is kan de Grand Canyon afdalen. Vanaf het South Rim Visitor Center neem je het busje naar het South Kaibab Trailhead. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de Canyon. De typische fotos van mensen die op de rand van de Canyon staan, zijn hier genomen vanaf de overhangende rots. De afdaling via deze trail is schitterend. Wie enkel een dagtocht doet mag niet voorbij het Tonto Plateau afdalen, want dan haal je in één dag nooit meer de top terug. Onderweg heb je geen drinkwater, dus je moet goed voorbereid zijn. Wie beneden op de camping wil slapen moet dit lang van tevoren thuis reserveren en een permit aanvragen.  En ter plaatse voor je vertrek vraag je best naar de weercondities beneden in de canyon. Als het warm genoeg is en geen kans op regen kan je gerust onder de blote hemel slapen. De dag nadien klop je dan wel best je schoenen eens uit, voor het geval er een schorpioentje in gekropen moest zijn. Om terug naar de South Rim te gaan vertrek je best voor dag en dauw, dan kan je nog wat profiteren van de friste. Via het Bright Angel Trail begin je aan je tocht omhoog. Deze trail biedt iets meer schaduw en is dus ideaal om te stijgen. Voor dagtochten raad ik deze trail niet aan omdat deze vanaf de rim direct heel steil begint te dalen en je krijgt geen echt uitzicht over de Canyon.

Wie de afdaling wil doen, maar niet over de nodige fysiek beschikt, kan de Canyon ook afdalen met muilezels. Via het www.nps.gov kan je zo'n toch reserveren. Je slaapt dan in de Phantom Ranch. Deze ranch op de bodem van de Canyon is snel volzet, dus zeker een jaar op voorhand te plannen als je dit wilt doen. Je kan in de ranch ook warm eten krijgen, maar ook dit moet je van tevoren reserveren omdat het voedsel met de muilezels naar beneden gebracht wordt.

Wie uiteindelijk tot op de bodem geraakt kan van hieruit een postkaart sturen naar het thuisfront, met de vermelding verzonden via muilezel vanop de bodem van de Grand Canyon.

Terug aan het Visitor Center van de South Rim kan je de Canyon afrijden in oostelijke richting en kom je uiteindelijk aan de oostelijke ingang waar een toren staat. Dit is het hoogste punt van de South Rim. Ga ook eens binnen in de toren kijken naar de reproducties van oude petrogliefen op de hogere verdiepingen.

De West Rim is te bezoeken met een dagtrip vanuit Las Vegas. Je zit een stuk minder lang in de bus dan wanneer je de South Rim vanaf Las Vegas wilt bezoeken.

Het stuk van de West Rim dat je kunt bezoeken ligt in het Hualapai Indianen reservaat.  Dit is ook de plek waar de, in 2007 geopende, Sky Walk is. In dit reservaat loopt ook een gravelweg tot aan de bodem van de Canyon, nl. de Diamond Creek Road. De weg is goed berijdbaar buiten de laatste paar mijl waar je eigenlijk in een rivierbedding rijdt. Voor het gebruik van deze weg moet je toegang betalen in de Hualapai Lodge. De kost hiervan wisselt nogal eens, dus best ter plaatste te bevragen. Ik heb zelf de weg niet gedaan, en alvorens je hierop te wagen best vooraf via internet de staat van de weg verifiëren en voor je vertrekt ter plaatste te bevragen.

Een tour vanuit las Vegas kost US$109 dit is exclusief een wandeling over de Skywalk. Wanneer je dit wilt betaal je terplekke nog eens een extra US$ 35

Bij de gewone tour zit een lunch inbegrepen. Ze stoppen ook bij de Hooverdam en bij Joshua trees.

Wie de minder bezochte North Rim wil bezoeken zal onmiddellijk opvallen dat hier veel meer bebossing is tot aan de rand van de Canyon. De North Rim krijgt meer regen en sneeuw in de winter dan de South Rim. De verschillende uitzichtpunten die je met de wagen kan bereiken geven telkens een andere kijk op de Canyon. Wie echter moet kiezen tussen South of North Rim, dan moet je beslist kiezen voor de South Rim. Een alomvattende uitzicht zoals je van de South Rim hebt, heb je nooit langsheen de North Rim.

Flagstaff

Als stad is er in Flagstaff niet veel te zien, maar deze stad net ten zuiden van de Grand Canyon heeft in zijn omgeving wel een aantal leuke kleinere bezienswaardigheden. Wie hier passeert en tijd heeft, moet beslist eens stoppen bij één of meerdere plaatsen. Walnut Canyon National Monument is een klein park dat een aantal nederzettingen van de Sinagua (zonder water) indianen beschermt. In tegenstelling tot Mesa Verder National Park in Colorado zijn deze nederzettingen kleiner maar je mag er vrij in rondlopen. Een ander park dat woningen van de oude indianen beschermt is het Wupatki National Monument. Ook hier mag je zelf vrij rondlopen tussen de oude nederzettingen. Wupatki is trouwens helemaal anders dan Walnut Canyon en beide tonen twee verschillende manieren van leven. Vlakbij Wupatki National Monument ligt ook  Sunset Crater Volcano National Monument. Wie graag eens tussen de versteende lava loopt en de kracht van de natuur wil zien, moet beslist hier eens stoppen. Het is niet zo spectaculair dan Craters of the Moon in Idaho of Mount St Helens in Washington, maar het loont wel eens de moeite als je in de buurt bent.

Tot slot heb je in Flagstaff ook een leuk restaurant. Het eten is naar Amerikaanse normen ok. Maar wat vooral leuk is, is dat de obers tussendoor musical liedjes zingen en zo voor een aparte sfeer zorgen. Ga dus zeker en vast eens langs in de Black Bart's Steakhouse !

Lake Powell

Dit meer is ontstaan door de aanleg van de Glen Canyon stuwdam in de Colorado. Hoewel ook hier weer sterk verzet was tegen de aanleg van deze dam, is het gebied rondom Lake Powell erg populair bij de Amerikanen. In een verder onherbergzaam gebied, eens was Glen Canyon het grootste 'roadless' gebied van de USA, vind je alle vertier rondom en op het water. Campings en motels zijn er niet veel, maar wanneer je buiten het (amerikaanse) hoogseizoen komt, is het niet nodig van te voren te reserveren.

Monument Valley Navajo Tribal Park

Ten noordoosten van de Grand Canyon en vlakbij de grens met Utah ligt het legendarische Monument Valley. de mooiste aanlooproute is vanaf het noorden maar ook wie van het zuiden komt ziet de prachtige monolieten opduiken. Stop zeker eens langsheen de highway om foto's te maken. Het park zelf valt onder het beheer van de Navajo Indianen. Dus een National Park pass is hier niet geldig. Wie niet veel tijd heeft kan het best niet binnenrijden want veel meer zie je niet als je gewoon eens aan het visitor center gaat kijken. Je ziet het park het best als je er in gaat rijden. Voor een gewone wagen is het echter een uitdaging om het woestijnzand te trotseren met al zijn putten en hellingen. Het is dus raadzaam om een georganiseerde tocht met een 4 X 4 te nemen. Dit is echter een dure oplossing, wat bovenop je inkomgelden komt. Maar je bent hier maar één keer, niet ? In de buurt van Monument Valley zijn geen motels en in het dichtsbijzijnde dorp heb je een aantal zeer duur geprijsde motels. Hou er rekening mee dat alle motels en hotels in het Navajo reservaat duurder zijn dan elders in de staat. Reken toch maar snel 150 USD per nacht als goedkoopste oplossing, terwijl je in de rest van Amerika toch wel wegkomt met 70 - 110 USD per nacht.

Canyon de Chelly National Monument

In het Noordoosten van de staat Arizona ligt een andere prachtige canyon, namelijk de Canyon de Chelly. Ook dit natuurwonder ligt in het Navajo reservaat. Dus ook hier zijn de motels duurder dan elders. Je moet echter geen inkomgeld betalen om langsheen de rim te rijden. Vanaf de rim kan je naar verschillende uitzichtpunten rijden of wandelen (korte trails). Het is echter verboden om de Canyon af te dalen, behalve via 1 trail. Wie de canyon te paard of per jeep wil verkennen moet hiervoor een Navajo organisatie onder de arm nemen. Weerom een dure oplossing. Wie hier passeert moet beslist eens stoppen aan Canyon de Chelly maar om nu speciaal ernaar toe rijden zou ik niet doen.

Petrified Forest National Park

Petrified Forest National Park is vooral bekend voor zijn versteende boomstronken die verspreid liggen in het park. Er zijn geen grote trails in dit park, maar korte wandelingen brengen je naar en tussen de bezienswaardigheden. De Painted Desert bij het begin van de scenic drive is een prachtig uitzichtpunt over een woestijngebied waarvan de rotsen verschillende kleuren hebben door de erosie en de metalen in de bodem. Ook verder in het park kan je tussen grillige rotsstructuren met prachtige kleuren wandelen en tot slot zijn er natuurlijk de versteende boomstronken. Beperk je niet enkel tot versteende bomen aan het visitor center maar bekijk ook de andere plaatsen in het park die zeker de moeite waard zijn. Dit park kan je zeker bezoeken in 1 dag, hooguit 2. Heb wel respect voor dit stukje natuur en doe niet zoals sommige bezoekers die op en over de versteende bomen kruipen. Het is trouwens verboden om iets uit het park mee te nemen en je moet je koffer openen bij het verlaten van het park.

Saguaro National Park

Ten oosten en westen van Tucson vind je Saguaro National Park. Dit park is bekend om zijn enorme Saguaro Cacti (Carnegia giganta), die wel tot 17 meter hoog kunnen worden!

Tijdens regenbuien kan zo'n cactus in enkele uren enkele tonnen water opnemen.

Sonora Desert

Dit enorme gebied, dat het grooste deel van Zuidelijk Arizona beslaat is vaak gebruikt als decor in beroemde westernfilms. Hier leven veel zeldzame dieren, waaronder de Roadrunner die iedereen wel kent uit de gelijknamige tekenfilmserie. Dit supersnelle familielid van de Koekoek vliegt niet, maar vindt zijn prooien (ratelslangen en hagedissen) op de bodem. In de lente kan er wel eens een regenbui vallen, waardoor de woestijn in een prachtige bloemenzee transformeert.

Beste reistijd

Voor- en najaar. In de lente, als het nog niet zo heet is, kan men na een regenbui genieten van een woestijnbeeld zoals men dat niet zou verwachten. In de zomermaanden juli en augustus is het vooral druk rond de Grand Canyon. De prijzen stijgen flink, maar dalen ook weer snel buiten deze maanden.

TIP

Met een National Parks Pass ($80) kun je de meeste nationale parken en nationale monumenten van de Verenigde Staten bezoeken. Deze pas geeft toegang voor één voertuig + inzittenden. Normaliter betaal je al gauw $30 per park. Dus na 3 parken is het al voordeliger! De pas is te koop bij iedere ingang van een Nationaal Park met een Ranger. 

http://www.nps.gov/findapark/passes.htm